Kosmetické účinky medu

Přidáno: 10.09.2017 17:19:49 Počet shlédnutí: 162

10 Září 2017

Kosmetické účinky medu

Kosmetické účinky medu

Med je zahrnut do mezinárodní nomenklatury kosmetických přísad (INCI) pod názvem "Honey" nebo "Mel" (CAS č. 8028-66-8) a je klasifikovaný jako změkčovadlo/zvlhčovadlo/zvlhčující výrobek. Názvy INCI pro medové deriváty zahrnují "Mel Extrakt" (CAS č. 91052-92-5/8026-66-8, zvlhčující výrobek), "Hydrogenated Honey" (zvlhčovadlo/kondicionér kůže) a "Hydroxypropyltrimonium Honey" (CAS č. 223705-79-1, antistatický výrobek/vlasový kondicionér).

Pokud jde o normy jakosti, primární cukry obsažené v medu byly uznány za bezpečné Úřadem pro kontrolu potravin a léků (US Food and Drug Administration (FDA)). Bezpečnost včelího vosku, který může být přítomen v různých množstvích, byla potvrzena Cosmetic Ingredient Review Expert Panel (CIR).

Med je považován za vhodný zejména pro péči o pokožku a jeho pravidelné používání má za následek udržení mládí pleti a zpomalení tvorby vrásek. V literatuře lze nalézt obrovské množství přípravků na péči o pokožku obsahujících med nebo jiné včelařské produkty. Med se používá v různých poměrech v závislosti na druhu kosmetiky. Obecně se používají nižší množství v pěnivých výrobcích, krémech a emulzích (0,5 až 5%), zatímco vyšší množství jsou přítomna v bezvodých mastech (10 až 15%). Med je hygroskopický, antibakteriální a antifungální, vyživuje pokožku a přispívá k regulaci mírně kyselé hodnoty pH horní ochranné vrstvy kůže.

Kvůli zvlhčovací vlastnosti je vhodný pro použití jako přirozená složka různých zvlhčujících výrobků. Jeho čistící vlastnosti zase mohou být využity v mýdlech, výrobcích na koupání a sprchování, pleťových krémech a vodách. Kromě toho je také demulcent (prostředek k zmírnění dráždění sliznice). Jeho nedráždivý účinek ho činí zvláště vhodným pro použití do kosmetických výrobků pro děti a osoby s citlivou pokožkou.

Deriváty medu se používají ve stále větším počtu produktů. Hydroxypropyltrimonium Honey je považován za dobrý kondicionér na vlasy a pokožku hlavy. Je schopný proniknout hluboko do struktury vlasů a obnovit jejich pružnost. Hydrogenované, středně vlhké a sušené medy jsou také používány při výrobě kosmetiky a mýdel. Kromě výroby derivátů se také používají techniky rafinování medu, jako je například zpracování membrán, zaměřené na zabránění zákalu nebo granulaci nebo na sterilizaci a snížení jeho viskozity.

Použití samotného medu na pokožku je v dnešní době velmi populární ale obecně se nevyužívá v kosmetickém průmyslu kvůli lepkavosti, ředění a zkapalnění. Nejčastěji se využívá v poměrech od 1-10% ve výrobcích jako mastné oleje, čistící mléka, hydratační krémy nebo gely, sluneční tonika, šampony a kondicionéry a ve výrobcích po slunění. Vyšší koncentrace lze dosáhnout smícháním medu s oleji a emulgátory, které mohou vést až k 70% obsahu medu v produktu.

Farmakoterapeutické studie týkající se obsahu medu v jednotlivých směsích také podléhají dalším studiím. Emulze obsahující rozmarýnový med vykazuje vysoký stupeň zvlhčující a změkčující síly, čímž se stává hodnotnou eudermickou (= dobře působící na pleť) léčbou a vhodným nosičem pro dermatologicky účinné látky. Směs antiseptických silic s medem byla navržena pro kosmetické účely a na topickou léčbu mykóz, akné a jiná onemocnění kůže. Patent tvrdí, že tato kombinace může být použita v hydratačních krémech proti vráskám, zeštíhlujících výrobcích, mýdlech, výrobcích na vlasy a dentální hygienu, jako i při hydroterapii.

Technický pokrok v kosmetickém průmyslu se týká použití medu jako zvlhčujícího a změkčujícího prostředku na zabudování rostlinných extraktů, nejčastěji kombinovaných s botanickými tuky ve formě emulzí typu voda v oleji nebo olej ve vodě. Med byl navržen jako alternativa emulgátorů ve výrobcích na péči o tělo, na koupání a šamponování, sestávajících z 50% obsahu medu smíchaného s 50% obsahem povrchově aktivních látek. Přidáváním 3-20% podílu medu do šamponů byl prokázán příznivý účinek na bohatost vlasů. Zachovává jejich přirozenou vlnitost a svými účinky usnadňuje česání. O medu se také potvrdilo, že má keratolytické (změkčující rohovou vrstvu pokožky) vlastnosti, které se využívají ve výrobcích zvyšujících luminiscenci. Zabojují také proti vráskám. Z tohoto hlediska bylo navrženo spojení α-hydroxykyseliny s cílem zvýšit účinnost a zároveň snížit podráždění. Pozitivně působí na turgor (napětí kůže), elasticitu a sametovou hladkost pokožky. Stejně byly potvrzeny i jeho depigmentační při použití na vlasy a pokožku.

Tato stránka používá cookies. Vice info

Přihlášení