Šípky jako dar

Přidáno: 22.10.2017 08:16:39 Počet shlédnutí: 114

22 Říjen 2017

Šípky jako dar

Šípková růže, která u nás bohatě roste, je nepřehlédnutelnou ozdobou přírody snad po celý rok. Na jaře, když kvete ale i na podzim. Tou dobou tvoří množství červených plodů, které při procházkách bílou zimou krásně kontrastují s okolím. Není jen pro potěšením pro oko, jako léčivo se cení jejích květů, zejména plodů, které snad nemají sobě rovného.

Obrovské množství vitamínů C, A, B, P, K, hořčíku a dalších minerálních látek vytvářejí spolu s antioxidanty (snad nejvyšší množství ze všech rostlin) léčivý koktejl, který by si měl preventivně dopřát každý. Vskutku účinný pomocník při péči o zdraví. Kromě preventivního účinku se považuje tradičně za přírodní všelék. Nejvýrazněji se uplatňuje při chřipkových onemocněních, postiženích cév, oběhového systému či problémech s paradentózou. V kosmetice je zas velmi ceněn šípkový olej, který má vynikající léčivé a omlazující účinky.

I zde však platí, že obrovské hodnoty zdraví prospěšných látek se po sklizni rychle zmenšují, proto je vhodné dbát na čerstvost plodů. Nemusíme je pouze sušit, zdravý obsah dokážeme velmi dobře a dlouho uchovat i ve formě slabé tinktury. Pozor na tepelnou úpravu - vitamin C se při ní ničí.

Šípky na čaje a různé jiné využití v léčitelství či kosmetice, můžeme sbírat dokud nezměknou (zpravidla se to stane po prvních mrazech). Musí být zdravé a tvrdé. Při sběru raději použijme rukavice. Mohli bychom si ruce poranit trny, jejichž má tato krásná rostlinka nespočet.

Sušíme je opatrně, do maximální teploty 30 ° C, napůl prořezané. Uskladňujeme nejvýše jeden rok. Je vhodné dělat si každoročně nové a menší zásoby, které jsme schopni spotřebovat.

Tip na šípkový čaj:

Na půl litru vody použijeme dvě lžičky na kousky pokrájených šípků, které necháme ve studené vodě macerovat asi hodinu. Pak je v téže vodě přivedeme k varu a zakryté necháme ještě 10 min louhovat. Pozor! Čaj cedíme přes velmi husté sítko, aby se nám do šálku a následně do těla nedostali drobné chloupky, kterými jsou obalená šipková jadérka. Připravíme a vypijeme vždy čerstvý čaj. Pak už si jen užíváme jeho léčivé účinky.

Zdroj:

Dionýz Dugas: Naše najlepšie bylinky
http://najmama.aktuality.sk/clanok/223649/sipky-zazrak-plny-vitaminu-c/

Tato stránka používá cookies. Vice info

Přihlášení