NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE – BENZÉNY

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE – BENZÉNY

PROČ SE BENZÉNY POUŽÍVAJÍ
Benzalkonium chloride a benzethonicum chloride je antimikrobiální a konzervační látka, biocid. Nachází se v hydratačních krémech, opalovacích krémech, prostředcích na čištění obličeje, léčbě akné, úlevu od bolesti. Benzyl acetát je rozpouštědlo, které naleznete v řadě produktů osobní péče. Často se ukrývá pod pojmem fragrance, tedy parfém. Bronopol je velmi častý konzervant. Nejčastěji se s ním setkáte v omlazujících produktech, produktech na čištění pleti a odličovačích. Určitě jej však nenajdete v Kanadě, kde je zakázán pro svoji dráždivost.

JAK BENZÉNY PŮSOBÍ NA LIDSKÉ ZDRAVÍ


Benzethonicum chloride může poškozovat imunitní systém, vyvolat astma. Studie na zvířatech poukazují na endokrinní poruchy a poruchy mozku, nervového systému, ovlivnění dýchacích cest a krevního oběhu. Je to možný karcinogen.
Benzyl acetát je stejně nebezpečný pro zdraví člověka. Jeho nebezpečím je rychlost, jakou vsakuje do pokožky, a také to, jak hluboko je schopen proniknout. Mezi pokusnými zvířaty byl nalezen i v játrech. Studie na zvířatech poukazují na prokrvení plic; možný gastrointestinální (týkající se žaludku a střev) toxin, poškozuje játra, dýchací cesty. Tato látka je spojena s rakovinou slinivky břišní (slinivka břišní), velmi snadno se absorbuje do pokožky a způsobuje rychlou reakci v těle. Toxická látka pro imunitní systém, mnohé alergické reakce. To, co ve složení vidíme uvedeno jako „parfém“ může v případě komerční kosmetiky obsahovat od 10 do 300 skrytých chemikálií, které nejsou uvedeny na obalu a mnohé z nich nikdy nebyly testovány pro bezpečnost. Někteří výrobci, především ti, kteří vydělávají přírodní kosmetiku poctivé kvality, používají k výrobě vůně i éterické oleje, takže vždy hledejte v popisu, z čeho byla vůně vyrobena a zda je přírodního původu. Pokud takové označení chybí, pravděpodobně jde o syntetickou vůni.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Benzethonium
- Benzene Contamination in Sunscreen Products in the US
- Why is cancer-causing benzene widespread in personal care products?
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se