JAK CESTOVAT EKOLOGICKY

JAK CESTOVAT EKOLOGICKY

Sezóna dovolených je definitivně tady! Určitě se už i vy těšíte na svá nová dobrodružství. Dovolená je čas pro Vás a Vaši rodinu, kdy si spolu odpočinete a naberete nových sil. Nicméně, i během dovolené není třeba zapomínat na naši krásnou planetu. Proto jsme si pro Vás připravili pár tipů, jak cestovat ekologicky a nezatěžovat životní prostředí.


NOSTE SE SEBOU SVOU LÁHVE/TERMOHRNEK

Vezměte s sebou láhev odolnou proti rozlití nebo hliníkovou láhev s vodou. Poté, co se „očekujeme“ na letišti, většina z nás zamíří rovnou do kavárny a objedná si kávu s sebou, kterou si vychutnáme během dlouhého čekání na letadlo. Takto to může jít dál a během celé dovolené si nasbíráme plný pytel zbytečně vytvořeného odpadu z plastových lahví či kelímků od kávy. Řešení je jednoduché. Vezměte si s sebou vlastní znovu použitelnou láhev či termo hrnek, které jsou šetrné k životnímu prostředí a vydrží Vám několik let. Pokud je to možné, pijte pitnou vodu z vodovodu. Naopak, pokud jste v zemi, kde nemáte přístup k pitné vodě, naplňte si svoji láhev v restauracích, kde nabízejí filtrovanou vodu.

ODPOJTE SVŮJ DOMŮ OD ELEKTRINY

Před odjezdem z domu na výlet, ať je to na víkend nebo tři týdny, odpojte vše, co je ve vaší domácnosti. Dokonce i když něco nepoužíváte, stačí, když to vypojíte ze sítě. Tato maličkost nejen šetří elektřinu, ale také peníze.

SBALTE SE NALEHKO

Může se to zdát nepodstatné, ale balení se lehce má obrovský vliv na životní prostředí. Pokud je vaše taška lehčí (řekněme, že si sbalíte jen jeden kufr namísto dvou), znamená to, že letadlo bude mít hmotnost o 50 kilo méně, autobus, kterým cestujete, nebo auto, kterým jedete, bude o to lehčí a každá z těchto změn znamená, že spotřeba paliva bude také nižší.
 
VYUŽÍVEJTE VEŘEJNOU DOPRAVU NEBO JDĚTE PĚŠKY

Přestože nemusíme vždy chtít jet autobusem či vlakem, hromadná doprava je zdaleka ekologičtějším způsobem cestování, protože ve srovnání s autem využívá menší množství paliva na jednoho cestujícího. A ještě lépe, když je to možné, proč nejít pěšky? Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít jakékoli místo, je procházka po vlastních nohou a je to skvělé i pro vaše zdraví!

JÍDLO OD MÍSTNÍCH

Ať už cestujete nebo ne, nákup místních potravin, ale i jiných produktů znamená, že nikdo nemusel převážet toto zboží po celé zemi. Nákup nebo konzumace místní produkce také podporuje místní podniky. Přiznejme si to, jídlo je jedním z „nejchutnějších“ způsobů, jak poznat cíl naší cesty.
 

VYBÍREJTE EKOLOGICKÉ HOTELY

Existuje mnoho ekologicky šetrných hotelů / ubytoven, které se objevují po celém světě. Tato ubytovací zařízení se vyznačují ochranou životního prostředí tím, že zajišťují následující:
• Odpovědné využívání elektřiny
• Snižují množství odpadní vody
• Hotel/podnik je vybudován na stabilních místech, která nejsou náchylná k záplavám a také nepoškozují ekosystém
• Podpora environmentálních postupů, jako jsou aktivity na čištění pláže či lesa

NAKUPUJTE NA MÍSTĚ

Tento bod souvisí is bodem „sbalte se nalehko“. Kromě toho, kupte si místní zboží a vyzkoušejte něco nového. Také se ujistěte, že využijete svoji opakovaně použitelnou tašku při nákupu a pokusíte se snížit používání plastových tašek.

NAPIJTE SE PIVA

Pojem „drink near beer“ je novým rostoucím trendem, není to ovšem úplně nová koncepce. Co to znamená? Ať jste kdekoli, pijte pivo, které se vyrábí v blízkosti. Když už cestujete, proč nepít místní pivo? Nejenže jste ekologičtější, ale také podporujete místní pivovary. Nazdraví!

ŘEKNI NE!

Řekněte ne malým TRAVEL SIZE kosmetickým výrobkům, které sice vypadají roztomile, ale také vytvářejí při každé dovolené zbytečný odpad. Raději zainvestujte do jedné sady prázdných cestovních balení na kosmetické přípravky, do kterých můžete své přípravky přelít při každém výletu.


Toto bylo jen pár tipů, jak dovolenkovat ekologicky. Určitě máte i vy své vychytávky, a my budeme rádi, když se o ně s námi podělíte.

 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se