ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ - TEA TREE OIL

CO JE TO ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ

Přibližně před tisíci lety byl olej Tea Tree objeven aboriginskými kmeny, které přidávaly šťávu z lístečků čajovníku do obličejových masek. Domorodci si lístky z tohoto stromu přikládali na zranění, popáleniny, ale léčili si pomocí nich i kašel a nachlazení.
Čajovníkový olej se tedy získává z čajovníkového stromu (Melaleuca alternifolia), který pochází z Austrálie, kde roste volně nebo jako kulturní rostlina i na plantážích. Jeho lístky se lisují za studena a olej z něj se používá ve zředěné nebo nezředěné formě. V ostatních částech světa se čajovníkový olej zpopularizoval až v sedmdesátých letech minulého století. Zajímavostí je, že do Evropy ho přinesl mořeplavec James Cook.

CHARAKTERISTIKA ČAJOVNÍKOVÉHO OLEJE


Je bezbarvý až světle žlutý, přičemž olej získaný z rostlin v buši má pronikavější vůni než olej z plantáží. Melaleuca alternifolia a dvě ze základních složek, cineol a terpinen 4-ol, musí podle australských norem dosáhnout určitého procentuálního podílu, při kterém se docílí vysoké hojivé vlastnosti, kterými se čajovníkový olej proslavil. Kromě nich je však čajovníkový olej velmi znám také svojí charakteristickou vůní. Má příjemnou nezaměnitelnou výraznou vůni podobnou vůni eukalyptu.
 

ÚČINKY ČAJOVNÍKOVÉHO OLEJE NA KŮŽI


Hlavním účinkem jsou jeho bezkonkurenční dezinfekční účinky. Říká se, že čajovníkový olej je nejsilnější přírodní dezinfekce. I proto je často složkou dezinfekčních přípravků. Pomáhá bojovat proti bakteriím, virům, plísním či různým mikrobům. Používá se při léčbě různých zánětů, infekcí či poranění k dezinfekci těchto ran. Čajovníkový olej je první pomocí při drobných poraněních a popáleninách. Kůži dezinfikuje, zabraňuje množení bakterií a urychluje hojení. Prospívá také lidem s ekzémem či psoriázou a jinými kožními onemocněními. Vědci také zjistili, že je účinný i proti vším. Podle studií vypadá být tak silný, že zničí i obávané stafylokoky, ať už ve vašem těle nebo v domácnosti.
 

ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ V KOSMETICE


Výhody jeho účinků využil i kosmetický průmysl. Čajovníkový olej totiž skvěle účinkuje při boji s akné, lupy a zklidňuje také podrážděnou pokožku. Přidáván je proto do různých pleťových vod, masek, krémů, čistících tamponů, gelů či různých korekčních tyčinek. Opatrní byste však měli být tehdy, je-li vaše pleť příliš citlivá. Tehdy byste měli používat čajovníkový olej střídměji a ve více zředěné formě. Také by se neměl používat na partie v okolí očí z toho důvodu, že jeho vůně je dost silná a způsobuje slzení.
Čajovníkový olej působí také jako spolehlivý repelent. Antiseptické vlastnosti australského olejíčku se uplatní i při štípnutí hmyzem, protože zabrání vzniku otoků, nepříjemného svědění a zarudnutí.

Jednoduchým způsobem jeho použití si můžete ulevit od nepříjemných příznaků chřipky a nachlazení. Stačí si do nádoby s horkou vodou kápnout pár kapek čajovníkového oleje, zakrýt se nad nádobou pod deku či ručník a vdechovat páru. Kromě toho, že uvolní ucpaný nos, zmírní i bolesti hlavy, dráždivý kašel a tlak na prsou.

Čajovníkový olej je nesmírně účinný při rozšířených problémech s mykózami a plísněmi. Trápí-li vás plíseň nohou, dělejte si denně koupel nohou s přidáním pár kapek tohoto oleje. U plísně nehtů nohou se dvakrát denně potírá každý postižený nehet jednou kapkou čajovníkového oleje.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 10 Amazing Benefits of Tea Tree Oil
- Tea Tree Oil 101: Health Benefits, Uses, Potential Side Effects, and More
- The role of Tea tree oil as a skin antimicrobial: A literature study



Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se