DEODORANT PRO DĚTI

Antiperspirant či deodorant pro děti? Ano nebo ne? Kontroverzní téma, které vytváří polemiku a rozděluje rodiče na dvě skupiny s rozdílným názorem.

Je vhodné dětem dávat deodoranty a je nutno se tímto tématem vůbec zabývat? Od jakého věku je děti potřebují a měli bychom se při výběru soustředit i na složení vybraného deodorantu?
Je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? A který je pro tělo vhodnější? Můžu dát svému dítěti stejný deodorant, jaký používám já?

Možná neznáte odpověď na tyto otázky a možná už máte svůj jasný názor, ale téma děšek a antiperspirantů je v současnosti zcela aktuální, a proto bychom jí spolu mohli věnovat trochu pozornosti a času. Tak jak to vlastně je?

Nejprve si pojďme vysvětlit, co to vlastně pot je a proč se lidské tělo vlastně potí. Pochopíme-li funkci pocení, možná nám to usnadní i rozhodování se při výběru potencionálního deodorantu či antiperspirantu.

Když se tělo zahřeje, ať už je to důsledek cvičení, jiné fyzické aktivity, práce nebo je to kvůli vnější teplotě, hormonálním či emočním změnám, náš mozek reaguje uvolňováním potu z více než 2,5 milionu potních žláz, které jsou rozmístěny téměř po celém těle, přes póry pokožky. Tímto způsobem si tělo reguluje tělesnou teplotu. Aby však pot tuto chladící funkci mohl i provést, musí se z pokožky odpařit.

Čerstvý počáteční pot, který se uvolňuje přes póry pokožky, je bez zápachu. Jeho zápach se tvoří teprve tehdy, když se dostane na povrch pokožky a tam se setká s bakteriemi, které se přirozeně nacházejí na jejím povrchu. Zápach potu se však může měnit v závislosti na naší životosprávě, přijaté stravě, tekutinách, hygieně či hormonálních změnách.
 
Ve zkratce, ano, potit se je zdravé a přirozené pro každého člověka, stejně jako pro děti. Zejména aktivnější děti, které svůj volný čas věnují převážně různým fyzickým aktivitám. Ty mohou pocítit problém s pocením či jemným zápachem už například iv osmi letech. Samozřejmě to může být pro dítě, zvláště v kolektivu, nepříjemné a tak hledáme řešení. Zápach potu však umíme jednoduše ovlivnit správnou hygienou a výběrem správného deodorantu. „Mokré skvrny“, které jsou problémem zejména z estetického hlediska dokážeme zjemnit správným výběrem oblečení z přírodních tkanin nebo i změnou životosprávy.

Čím při výběru začít? Kosmetický trh nabízí nespočet možností a první otázka možná bude proč jsou některé produkty označovány jako deodorant a jiné zase nesou název antiperspirant. Je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? Ano, je v tom rozdíl. Deodorant nebrání přirozeným funkcím těla a pokožky, nezabraňuje pocení a během dne je jeho úkolem zabraňovat tvorbě bakterií zodpovědných za tvorbu pachu. Antiperspiranty zabraňují pocení a většinou v jejich obsahu najdeme nebezpečné hliníkové soli, kterým se při výběru zdravější alternativy jednoznačně chceme vyhnout. Více o tématu deodorant vs. antiperspirant se dozvíte i v našich předchozích článcích.
 

Která volba by tedy měla být pro mě a mé dítě zdravější? Dozvěděli jsme se, že pot je v podstatě reakce těla na různé situace, tělo se jeho prostřednictvím zbavuje toxinů a ochlazuje se. Pocení je tělu přirozené.

Chceme bránit tělu v vykonávání jeho přirozené funkce, která mu pomáhá? Pro ty co odpověděli ne, je správným výběrem jednoznačně deodorant. Deodoranty díky svým vybraným ingrediencím brání dalšímu množení bakterií na povrchu pokožky, a tak se během dne můžeme cítit svěže a bez zápachu. Navíc dnešní trh nabízí různé vůně, konzistence a formy aplikace, takže si každý z nás jistě najde to své.

Tam to ale nekončí a důležité není jen to, po jakém výrobku sáhnu z hlediska kategorie. Potřebuje mé dítě jiný deodorant než já? Dětská pokožka je jemnější a jednodušší do sebe nasává i nebezpečné látky a toxiny. To znamená, že je citlivější a měli bychom klást větší důraz na obsažené látky.

Jakým složkám se při výběru na citlivou nebo dětskou pokožku vyhýbat?

Hliníkové soli - V první řadě způsobují nepříjemné a neestetické žluté skvrny na bílých tričkách. Sice účinně zabraňují pocení a předejdou nepříjemným mokrým skvrnám na oblečení, ale zároveň v antiperspirantech vytvářejí spolu s potem chemickou reakci a shlukují se, takto ucpávají potní žlázy, následně mohou způsobit podráždění v citlivých oblastech podpaží. Hrozí alergické reakce, jako je kontaktní dermatitida, akné nebo svědění.

Parabeny - O parabenech jsme už zřejmě slyšeli nebo četli všichni. V posledních letech jsou parabeny docela horké téma a nastal trend tuto složku z produktů spíše vyřadit. Parabeny se postarají o kosmetický produkt tak, že na poličce vydrží o něco déle – plní funkci konzervační látky. Mnozí vědci se však začali zabývat jeho účinky na naše zdraví a faktem je, že parabeny se přes pokožku dostanou i do našeho těla a tam napodobují estrogeny, což z dlouhodobého hlediska může mít negativní vliv například na tvorbu rakovinotvorných buněk.
Umělá barviva a vůně - Mnozí jsou na tyto látky alergičtí. Často dráždí pokožku a způsobují různé vyrážky, podráždění či štípání.

Možná jste již chtěli zvolit přírodní deodorant, ale není vám jasné, jak funguje, a díky čemuž může být účinný? Při výběru přírodního deodorantu máte jistotu, že se vyhnete výše zmíněným ingrediencím a najdete v nich přírodní a účinné alternativy.

Škroby či jíly – mají výborné absorbční vlastnosti, což znamená, že si poradí se vzniklou vlhkostí. Příkladem může být například rostlinný škrob, bentonitový jíl nebo i arrowroot prášek.
Čajovníkový olej či zinek a jiné antibakteriální složky – najdeme je v naší přírodě a přitom mají neskutečnou antiseptickou schopnost. Zabraňují tvorbě bakterií, které jsou zodpovědné za vznik nepříjemného zápachu.

Éterické oleje – získávají se parní destilací z různých květin či bylinek. Díky tomu nesou i jejich pozitivní vlastnosti, mohou být uklidňující, antibakteriální, hojivé… Důležité je ale také to, že díky nim deodorant během celého dne uvolňuje příjemnou vůni a cítíme se svěže po celý den.

Malý tip na závěr
„Poslouchejte své tělo“. Před použitím nejen deodorantu, ale také každého jiného kosmetického výrobku proveďte takzvaný patch test. Jednoduše naneste malé množství výrobku na menší plochu pokožky a počkejte 24 hodin. Během této doby zjistíte, zda na daný výrobek pokožka nereaguje negativně, nebo zda nevznikají podráždění či alergie. Pokud již Vaše dítě začalo používat deodorant nebo uvažujete nad jeho koupí, budeme rádi, prozradíte-li nám i své tipy a triky či zkušenosti při výběru. Dívali jste na složení, obal, vůni, aplikaci či jiné? Jaký je ten Váš „zdravý“ deodorant?
 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se