BAMBUCKÉ MÁSLO - KARITÉ

BAMBUCKÉ MÁSLO – KARITÉ – SHEA BUTTER

Co je bambucké máslo?

Bambucké máslo je rostlinný tuk, který se díky svým úžasným vyživujícím, zjemňujícím a uklidňujícím vlastnotím hojně využívá v kosmetice. Za jeho prospěšné účinky jsou zodpovědné mastné kyseliny, které se v něm nacházejí ve velkém množství: kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová, kyselina palmitová, kyselina linolenová, kyselina arachidová.
Na západním pobřeží Afriky je máslo Karité (domorodý název) již staletí všelékem a pilířem tradiční medicíny. Získává se lisováním za studena z jader plodů tajemného a kouzelnými bájemi opředeného stromu Shea (odtud název „Shea butter“). Tvrdí se, že si ho nechala dovážet, pokud jde i o kosmetiku tradičně známá a zmiňovaná Kleopatra, v severní Africe se zachovaly písemné zmínky o působení bambuckého másla a nemohli si ho nevšimnout i cestovatelé a badatelé, kteří přinášeli zprávy o tomto zázraku do Evropy.

Jaký je rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým máslem?

Rafinované, nerafinované... Nevíte jaký je v tom vlastně rozdíl? Trochu vám s tím pomůžeme. Rozhodující je způsob zpracování.

Nerafinované bambucké máslo se získává z ořechů stromu Karité dvěma způsoby: ručním nebo strojním lisováním. Zpracování bambuckého másla lisováním je většinou za pomoci průmyslových lisovacích zařízení.

Rafinované bambucké máslo se šetrným způsobem zbavuje charakteristické vůně a barvy, avšak na účincích mu to při správném zprocesování rozhodně neubírá.
 
Bambucké máslo má úžasnou schopnost zjemňovat pokožku, uchvátí vás svojí strukturou. Tradičně zlepšuje odolnost pokožky, má protizánětlivé účinky, proto se kromě zkrášlování používá v tradiční medicíně. při svalových bolestech, ošetřování revmatu a rychlému hojení ranky po odstřihnutí pupeční šňůry. Afričtí novorozenci jsou tradičně masírováni kvůli odolnosti pokožky a zlepšení svalového tonu. Regeneruje buňky a kapiláry (vitamín A, E), jiným slovem hojí popraskanou kůži.

Bohatě vyživuje a ačkoli se vám může zdát, že zanechá mastný pocit, pokožka jej nádherně vstřebává a zůstává hydratovaná a elasticky vláčná. Jelikož má stejné vlastnosti jako sébum, podporuje samoregulační schopnosti pokožky. Poskytuje úlevu při podráždění, svědění, po depilaci.

Tvoří základ mnoha kvalitních krémů a vyživuje suché vlasy a také se používá pro skvělé masáže. A věděli jste, že bambucké máslo obsahuje přirozený UV filtr? Sice tento filtr není psotačující na komplexní cohranu pokožky před vlivem slunečního záření a doporučuje se proto vždy používat opalovací přípravky s ověřeným a testovaným SPF, avšak i bambucké máslo do jisté míry pokožku chrání v létě, ale také před zimou a mrazem, vodou (před plaváním, ošetřuje po). Je nenahraditelné při ošetření spálenin a omrzlin, urychluje hojení ran vůbec, má fantastické účinky v péči o strie, o pokožku novorozenců.
 

Dobře vědět
Kromě másla strom Shea poskytuje další suroviny s léčivým účinkem – kůra (antitusikum), kořen a listy (trávicí orgány a metabolismus), květiny (typický med)

Karité - bambucké máslo zajišťuje vláčnost, elasticitu a hebkost pleti, v konkrétních případech to znamená:

- prevence strií
- péče o dětskou pokožku
- ochrana a hydratace pokožky celého těla
- ochrana podrážděné a citlivé pleti
- ochrana a výživa suchých vlasů
- zklidnění pleti po holení a depilaci
- ochrana pleti před a po pobytu ve vodě a v extrémních podmínkách chladu či tepla (sauna)
- ochrana pokožky před a po slunění - prodlužuje opálení

Podle některých zdrojů je použití karité másla omezeno u lidí s alergií na ořechy, ve skutečnosti záleží na kvalitě této suroviny. Existuje 5 stupňů kvality, proto si výrobce a dodavatele vašeho bambuckého másla pečlivě vybírejte. Bambucké máslo, které používáme v Soaphorii, je vyráběno šetrným způsobem a pochází od dodavatele, který pro svou surovinu získal ekocertifikát. Jedná se tedy o prvotřídní africké máslo se skvělými vlastnostmi.


Zda je léto a zda zima...

Pokud jde o vaši pleť v zimním období, nic ji nepotěší tak, jako právě exotické bambucké máslo. Kde se vzala tato přísada pro krásné tělo a proč je tak opěvovaná? Hned vám to prozradíme.

Bambucké máslo, které často naleznete označené také jako karité, pochází z Afriky. Získává se z plodů stromu „Shea Trea“. Má vysoké hydratační vlastnosti a díky svým zvláčňujícím schopnostem je jedničkou v kosmetické péči o suchou pleť. Je prokázáno, že má blahodárné účinky na léčení ekzému, jizev, strií, suché pokožky, používá se na popáleniny a jinak poškozenou kůži. Rovněž ale ochrání pokožku před mrazem, chladem a nepříjemným silným větrem. Pomůže s ošetřením spálenin nejen od sluníčka, ale i mrazu.

V parfumeriích, lékárnách, drogeriích i bio obchodech seženete krémy s bambuckým máslem za přijatelné částky a na výběr je z rozličných typů, od přírodních přes parfémované až po obohacené o jiné důležité přísady.
Na obličej i tělo

Díky schopnosti regenerovat a vyživit suchou pokožku, se používá bambucké máslo v péči o pleť i tělo. Bojuje proti příznakům stárnutí, regeneruje poškozenou pokožku a napravuje škody způsobené nesprávnou péčí. I proto se bambucké máslo považuje za malý zázrak v kosmetice. Pokud má vaše pleť sklony k vysušování, snad nenajdete lepšího spojence, který by vám v boji s olupující se kůží lépe pomohl.

Používejte jej na celé tělo, nebo jen na suchá místa jako ruce, lokty, kolena či drsné paty. Po pedikúře natřete chodidla silnou vrstvou bambuckého másla, zabalte do bavlněných ponožek a uvidíte, jak budou za několik hodin hladoučká.

Krásné vlasy s karité

Na bambucké máslo nedají dopustit ani výrobci šamponů a vlasové kosmetiky obecně. Vlasy dokáže vyživit a po použití speciální masky s bambuckým máslem jsou krásně hebké a lesklé. Kondicionéry s bambuckým máslem ale používejte jen na konce, jinak by se mohlo stát, že po použití budou kořínky vlasů mastné a celý proces mytí vlasů budete muset zopakovat.

Jak používat bambucké máslo?

Pokud hledáte nějaká omezení při používání, můžeme vás ujistit, že žádné neexistují. Je totiž naprosto všestranné – jak jsme již zmiňovali, kromě kůže jej ocení i vaše vlasy či nehty a snese ho dokonce i ta nejjemnější dětská pleť. Obsahuje spoustu vitamínu E, který je pro pokožku mimořádně cenný. Zvyšuje totiž její elasticitu, eliminuje tvorbu vrásek a celkově bojuje proti stárnutí a vysychání pokožky. Navíc bambucké máslo vydrží opravdu dlouho. Používejte jej v malých množstvích ve velikosti mince - nejprve jemně rozehřejte v dlaních, abyste rozpustili tužší strukturu a následně naneste jemný olejovýmléčný „krémek“ přesně tam, kde právě potřebujete. Vstřebává se sice o něco déle, ale potěší vás skutečnost, že díky vysoké hydrataci jej stačí aplikovat 2-3x do týdne.

Zázrak pro pokožku trpící kožními problémy

Bambucké máslo si poradí s více kožními problémy, ať už jde o kůži podrážděnou po opalování nebo bojující s akné či poraněními. Podporuje léčbu při některých onemocněních, k nimž patří ekzém a psoriáza. Může za to jeho mimořádně silná schopnost vyživovat a fixovat vláhu v hlubších vrstvách, což oceníte při péči o lokty, kotníky či věčně problematická chodidla. Chcete-li suché pokožce pomoci ještě více, nebojte se přidat lžíci másla přímo do vany s vodou. Bambucké máslo si dokonce poradí s hrubými a nevzhlednými jizvami, které může velmi jemně zesvětlit a působí i jako ověřená a účinná prevence proti striím, proto je v kombinaci se svým přírodním původem velmi oblíbené mezi budoucími maminkami.

Mimochodem, pokud máte na podzim suché rty, pořiďte si tyčinku s bambuckým máslem. Funguje skvěle!





Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se