RICINOVÝ OLEJ: Vše, co je třeba vědět

RICINOVÝ OLEJ: Vše, co je třeba vědět

SEZNÁMTE SE: Ricinový olej – co to je?

Ricinový olej je hustý rostlinný olej získávaný ze semen ricinu obyčejného, lat. ricinus communis. Ricin obyčejný je slunce a teplomilná rostlinka připomínající bodlák. Její semena jsou nejedlá, ukrývají však zásoby oleje, který se pro své vlastnosti a účinky stal jedním z nejpopulárnějších olejů vůbec a to nejen v kosmetice!

Ricinový olej si svoji popularitu získal díky všestranné využitelnosti. Zprávy či články o tomto cenném oleji často obsahují superlativa a vyjádření jako „zázrak z přírody“ či „zázračný olej“. „Nejlepší olej pro růst vlasů“ a zároveň užitečný doplněk stravy má díky své širokospektrálnosti úžasný potenciál oslovit každého, kdo se o něm dozví. Tak jako u všeho, iu ricinového oleje je však důležité umět rozeznat skutečně kvalitní produkt.
Ricinový olej je opravdu velmi snadno dostupný a při troše štěstí na něj narazíte už i v poličkách sítí drogerií, případně v lékárnách. Pokud se však ptáte, kde koupit kvalitní ricinový olej, doporučujeme vybírat si především podle původu, způsobu zpracování, případně certifikace daného oleje.


KVALITNÍ RICÍNOVÝ OLEJ A JEHO VLASTNOSTI

Myslíte si, že je obtížné rozeznat skutečně kvalitní ricinový olej? Ano i ne. Abyste to dokázali, potřebujete v první řadě vědět, co hledáte. Jak má vypadat kvalitní ricinový olej?

- Skutečně kvalitní za studena lisovaný ricinový olej je velmi hustý, což je jednou z jeho nejcharakterističtějších vlastností.

- Pokud lahvičku ukrývající Soaphoria ricinový olej nakloníte, uvidíte, že se přelévá velmi pomalu, mnohem pomaleji než voda a také pomaleji než běžné oleje.

- Dalo by se říci, že konzistence ricinového oleje je zdánlivě až gelovitá a tak to má u kvalitního produktu být.

- Jeho vůně není nijak charakteristická, ricinový olej nemá téměř žádnou vůni.

- I na dotek působí poměrně hutně, mohlo by se zdát že až lepkavě, to je ale způsobeno právě neobvykle hustou konzistencí, která ve skutečnosti není lepkavá, jen mastná, což je pro oleje koneckonců přirozené.

- Ricinový olej nemá výrazné zbarvení a jeho přirozené barevné odstíny se pohybují od téměř čiré až po jemně nažloutlou olejovitou barvu.
 
RICÍNOVÝ OLEJ V KOSMETICE

V kosmetice je ricinový olej nezastupitelný. S oblibou se využívá jako přísada do nejrůznějších kosmetických produktů od vlasových šamponů po vyživující krémy. Velké popularitě se však ricinový olej těší i jako samostatný produkt, který při zkrášlovacích rituálech využívá stále více žen i mužů.

Nejčastěji se používá ricinový olej pro růst vlasů. Ricinový olej totiž díky svému složení efektivně podporuje růst vlasů, přičemž zpevňuje a posiluje vlasy již od kořínků a tím také eliminuje jejich vypadávání. Ve světě beauty hacků je také známý jako bojovník za husté obočí a dlouhé řasy. Olej na růst řas dokáže také zpevnit nehty, ale to není všechno.

Díky specifické struktuře působí ricinový olej jako výborný antiage prostředek, který podporuje vyplnění drobných linií. Osožný je také při dermatologických problémech, eliminuje suchost, šupinatost a svědění, působí protizánětlivě. Mnozí naši zákazníci si ho neumí vynachválit jako první pomoc při péči o extrémně vysušenou pokožku.

Soaphoria ricinový olej pomáhá při ekzémech či jiných nepříjemných stavech, ocení jej však i zralá pleť prahnoucí po znovuobjevení pevnosti, elasticity a jednotného tónu. Výborně se hodí na vlasové zábaly, masky a kúry, kromě podpory růstu vlasů dokáže také ošetřit suché a lámavé vlasy s roztřepenými konečky.
 

DALŠÍ VYUŽITÍ RICÍNOVÉHO OLEJE

Ricinový olej mnozí z nás znají především jako doplněk stravy. Z tohoto důvodu je také častokrát dostupný přímo v lékárně, ačkoli kvalita ricinového oleje, který v lékárně dostanete do kelímku, nemusí být nutně nejlepší dostupná. Pokud jste však o ricinovém oleji jako výživovém doplňku ještě neslyšeli, může jeho možné využití být přinejmenším překvapivé.

Ricinový olej se běžně využívá jako přírodní projímadlo. Tak jako u všech koncentrovaných látek, je třeba být při jeho dávkování opatrný a rozhodně to nezkoušet na vlastní pěst. Lékař nebo lékárník určí dávkování ricinového oleje v bezpečné míře.


POZOR: Příliš vysoké dávky ricinového oleje mohou na lidský organismus působit jako jed, který poškozuje játra a zabraňuje syntéze bílkovin, přičemž tyto vážné nežádoucí účinky nastupují většinou se zpožděním několika hodin, někdy až dní.


TIPY A TRIKY

Jak můžete využít ricinový olej pro krásu a zdraví? Přinášíme hned několik tipů:

- Dostupné sérum na podporu růstu, pevnosti a síly řas a obočí - kapku ricinového oleje Soaphoria stačí pravidelně aplikovat na obočí a řasy před spaním.

- Účinná eliminace suchých míst a šupinek – lokální vmasírování malého množství ricinového oleje na suchá místa podle Soaphoristů efektivně bojuje proti tvorbě šupinek a podporuje regeneraci poškozené pokožky.

- Podpora růstu vlasů a boj proti jejich vypadávání – pokud toužíte po krásných, zdravých, lesklých a pevných dlouhých vlasech, postačí pravidelná masáž vlasové pokožky ricinovým olejem.

- Domácí masážní olej na extrémně suchou pokožku - smíchejte Soaphoria ricinový olej s lehčím a sušším typem rostlinného oleje (hroznový, jojobový) přibližně v poměru 1:4, přidat můžete i pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.

- Pleťová kúra proti známkám stárnutí – směs ricinového a šípkového oleje Soaphoria v poměru 1:3 aplikujte na důkladně vyčištěnou pleť v jemné vrstvě před spaním nebo v intenzivnější vrstvě na cca 20 minut. Následně pleť omyjte vlažnou vodou a případné zbytky také šetrným čistícím emulzním přípravkem.

SOAPHORIA RICÍNOVÝ OLEJ

Ricinový olej Soaphoria představuje bio rostlinný olej lisovaný za studena. Ekocertifikovaný ricinový olej pochází z Indie, kde se vyrábí lisováním za studena z ricinových bobů – semen. Známka EKOCERT označuje poctivý produkt přírody vyrobený způsobem, který je šetrný jak ke konkrétní rostlině s cílem zachovat nejlepší vlastnosti ricinového oleje, tak k samotné planetě.

Kromě samostatného ricinového oleje v top kvalitě naleznete v nabídce soaphoria.sk i bestsellery, které ricinový olej obsahují jako jednu ze svých účinných složek.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- The oil that heals: a physician's success with castor oil treatments
- Simplify Your Beauty Routine With Castor Oil
- Benefits of castor oil for the face and skin

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se