Vše o esenciálních olejích

Vše o esenciálních olejích: Co je esenciální olej? Jaký je rozdíl mezi esenciálním a éterickým olejem? Je esenciální olej / éterický olej / silice totéž? Jsou esenciální oleje těkavé?

Jak se vyrábějí esenciální oleje: Jaký je původ esenciálních olejů? Z čeho se vyrábějí vonné oleje? Co jsou přírodní vonné oleje? Jaký je rozdíl mezi vonným a esenciálním olejem?

Jak rozeznat kvalitní esenciální olej: Jak vybrat esenciální olej? Jaká je cena esenciálních olejů? Může být kvalitní esenciální olej cenově dostupný? Proč jsou některé esenciální oleje tak drahé?
Jak používat esenciální oleje: K čemu jsou esenciální oleje dobré?

Může používat esenciální olej do difuzéru? Existuje zdravý vonný olej? Lze použít esenciální olej do svíčky, jako vonný olej do aromalampy nebo jako olej do praní, jsou vhodné přírodní vonné oleje do kosmetiky? Esenciální oleje v kosmetice, esenciální oleje pro inhalaci – jaký je rozdíl?

Vše o aromaterapii: Co je to aromaterapie? Jak funguje aromaterapie? Je aromaterapie pro každého? Jak esenciální oleje působí na zdraví? Na co si dávat při aromaterapii pozor? Jaké jsou účinky esenciálních olejů?

Esenciální olej a alergie: Mohou alergici používat esenciální oleje? Může esenciální olej způsobit alergii? Jak esenciální oleje pomáhají při alergiích?

Esenciální oleje a těhotenství: Je možné používat esenciální oleje v těhotenství? Jsou vhodné esenciální oleje v prvním trimestru těhotenství? Jaká jsou rizika esenciálních olejů v těhotenství?

Esenciální oleje a slunce: Je bezpečné používat esenciální oleje na slunci? Reagují esenciální oleje se sluncem? Je pravda, že esenciální oleje zvyšují fotosenzibilitu pokožky? Měli bychom se esenciálním olejům na slunci vyhnout?

Přestože si to možná neuvědomujeme, vůně nás provází již od narození. V prvních měsících či letech života je pro dítě jistotou a „bezpečným přístavem“ právě vůně jeho matky. Postupně poznává vůně ve svém okolí. Až si nakonec podle známé vůně připomíná oblíbené momenty. Jaká je ta vaše naprosto nejoblíbenější vůně? Je to vůně ovocného koláčku, který nesměl chybět na nedělním stole? Vůně bylinkového záhonu lemujícího chodníček před domem babičky? Vůně jarní ranní rosy, sluncem zalitého letního dne nebo vůně deštivého podzimního odpoledne? Mrazivý závan štědrovečerní procházky?

Soaphoria je nejvoňavější kosmetika! Ty vůně jsou neuvěřitelné!“ I takové zprávy dostáváme od našich milých zákazníků :) Jelikož dobře víme, jak jsou vůně v našich životech důležité, dáváme si na ty soaphoristické nesmírně záležet a vždy nás velmi potěší, když si ve zprávách najdeme právě takové krásné odkazy :) Často také dostáváme otázky, jak je to vlastně možné? Jak to děláme, že naše výrobky tak výjimečně voní? Mají takové výrazné a úžasně komplexní vůně vůbec něco společného s přírodní kosmetikou? Samozřejmě, že mají! A právě v tomto článku odhalíme celé tajemství nejvoňavější slovenské kosmetiky ;)
 
Co je vlastně esenciální olej? A jaký je rozdíl mezi esenciálním a éterickým olejem nebo silicí?

"Rozdíl je jedině v pojmenování :) Esenciální olej, éterický olej a silice jsou jen tři různé názvy pro „voňavý olejíček“ získávaný z různých částí rostlin. Nazývá se také aromatický olej ale i těkavý olej, případně se lidově označuje i jako vonný olej, toto označení je však dvojznačné.Můžeme používat kterýkoli název, vždy se bude jednat o totéž.Esenciální olej je silně koncentrovaná kapalina, konzistencí nejvíce podobná řidšímu olejíčku.Chakteristická je velmi intenzivní vůní.Je to vlastně výtažek z rostliny, který vzniká třemi způsoby: buď je to lisování části rostliny, jejím vyvařováním ve vodě nebo destilací.Odpradávna se používá v lidovém léčitelství a dnes se využívá kromě toho iv novodobém farmaceutickém průmyslu, v potravinářství, parfumérství, kosmetice ... Na využívání esenciálních olejů si zakládá i aromaterapie. "


Takže vonný olej a esenciální olej není totéž? Jaký je mezi nimi rozdíl?

"Toto je velmi dobrá otázka. V zásadě by si člověk myslel, že rozdíl není žádný, esenciální olej je přece ve své podstatě voňavý olej, proč bychom jej pak nemohli nazvat vonným olejem? Ale vonný olej a éterický olej není totéž. Rozdíl je takový, že ve správné terminologii éterický, tedy esenciální olej pojmenovává produkt přírodního původu, přičemž vonný olej je velmi obecné pojmenování používané i pro produkty vyráběné synteticky. Pokud tedy používáme vonné oleje, není jasné, zda jsou tyto oleje vyrobeny ze skutečných rostlin, nebo jsou uměle vytvořeny za pomoci chemických procesů bez přítomnosti rostlinné masy. Samozřejmě, rozdíl je v kvalitě – vůni, ale také v jejich intenzitě a použití. Synteticky vyráběné vonné oleje jsou také samozřejmě levnější. V tomto případě platí, že cena odpovídá kvalitě."
 

Řekneme-li, že cena odpovídá kvalitě, máme tím na mysli i cenu esenciálních olejů? Platí, že čím je cena organického éterického oleje vyšší, tím je kvalitnější?

„Ano, i ne. Je nesmírně důležité znát pozadí a chápat, co to vlastně éterický olej je. Pokud si už uvědomujeme, že jde o čistě přírodní produkt, je nám jasné, že jeho cena může být ovlivněna nejrůznějšími faktory. Od konkrétní suroviny – rostliny – jejího výskytu, vzácnosti či způsobu zpracovávání, přes konkrétní politiku samotného výrobce esenciálního oleje, certifikace a dopad výroby na životní prostředí až po konečnou cenu určovanou prodejcem.S určitostí můžeme říci, že vzhledem ke všem uvedeným faktorům není možné, aby se cena originálního přírodního éterického oleje dostala na úroveň syntetických vonných olejů. Skutečně kvalitní esenciální oleje se však v rámci výrobní praxe pohybují na přibližně podobných cenách."

Proč jsou pak na trhu dostupné éterické oleje v tak odlišných cenových relacích?

"Upřímně řečeno, tyto propastné cenové rozdíly jsou v drtivé většině způsobeny prodávajícím. Samozřejmě, pokud se bavíme o těch cenově dostupnějších variantách, důležité je také zvážit konkrétní původ éterických olejů, způsob balení, filozofii prodejce, ale také to, „přes kolika lidí projdou“, než se dostanou ke spotřebiteli / konečnému klientovi. Například ty, které používáme v Soaphorii a které máme zároveň i v nabídce pro naše zákazníky, jsou organické kvality a jsou vyrobeny šetrným způsobem, s ohledem na životní prostředí. Jako samotné produkty, které se pro nás stávají surovinami, nejsou testovány na zvířatech a nepocházejí ani z nelegální či vykořisťující výroby. Naopak pocházejí z ověřených zdrojů, disponují všemi potřebnými testy a dokumenty, navíc jsou ekocertifikované a tudíž máme jistotu, že byly vyrobeny v rámci fair trade.

I díky jejich úžasné kvalitě můžeme být na naše produkty hrdí, a tak si přejeme dopřát radost ze samotných olejíčků také co nejširšímu spektru spotřebitelů. Proto se snažíme jejich ceny v případě prodeje silic v 10ml balení zbytečně nenavyšovat. Uvědomujeme si, jakou sílu v sobě skrývají a také jak jsou všestranně využitelné, proč bychom je tedy lidem neměli chtít nabízet v dostupné formě? :)"
Takže kvalitní esenciální olej nemusí být drahý?

"Zda je produkt pro někoho drahý nebo ne, je třeba posoudit vždy subjektivně. Objektivně však můžeme zhodnotit, že skutečně kvalitní organické oleje mohou být na spotřebitelském trhu dostupné jak v relativně nižších, tak skutečně vysokých cenách. Tady už hrají roli všechny faktory, které jsme zmiňovali v předchozích otázkách :)"

S Ritou jsme také načali téma všestrannosti éterických olejů. V posledních letech se totiž těší opravdu velké oblibě, což nám potvrdila i naše kolegynka Timea, která je s námi už dlouhá léta a často se s ní můžete setkat iv našem kiosku v košické Optimě. Na to, jak se používají silice v každodenním životě nám odpověděla úžasně pohotově a výživně, vždyť uznejte sami. :)

„Silice jsou skutečně nesmírně všestranné, ačkoli to zní jako klišé. Kromě toho, že voní, což je asi prvořadým nebo hlavním využitím, lze jejich sílu v domácnosti využít opravdu variabilně. Nejčastěji se setkáváme s používáním éterických olejíčků právě v podobě vonných olejů. Pár kapiček se přidá do mističky aromalampy, smíchá se s vodou a zanítí se čajová svíčka.Vůně se tak rozplývá interiérem a zpříjemňuje nám den či večer :) I zákazníci si olejíčky kupují prioritně s tímto cílem, velmi oblíbené jsou však například i jako přírodní alternativa vůně do sauny, kde mohou plnohodnotně přispívat k ozdravným rituálům, jaké sauna nepochybně poskytuje.Oleje do praní si také získávají stále více příznivců, při ekologickém praní poslouží éterické oleje jako aviváž, nebo tedy jako její naprosto organická alternativa. se hojně využívají i do difuzérů,osvěžovačů vzduchu, odpařovačů či zvlhčovačů.

Co mě osobně zaujalo, je používání přírodních silic v kombinaci s vysavačem. Zákazníci si neumí tuto alternativu vynachválit, co naprosto chápu, protože vysávání není zrovna oblíbenou činností, je skvělé, pokud nám vedle ní domů i krásně provoní :) Mnoho handmade a DIY nadšenců nakupuje naše éterické olejíčky i pro vlastní tvorbu. Tím, že jsou zcela přírodní, jsou skvělé pro výrobu či dotvoření kosmetiky doma, vzhledem k jejich koncentraci je však třeba být opatrný a určitě bych doporučovala předem si kosmetické využití silic nastudovat. Skvělé jsou i do svíček, kterým dodávají krásné přírodní vůně, ze kterých nebolí hlava :) A kdybych ještě chvilku popřemýšlela, určitě bych našla spoustu dalších využití!"

 

 
Vraťme se ještě k tomu kosmetickému využití. Timi, uměla bys nám z toho „zákaznického“ pohledu přiblížit, jak lze využít éterické oleje v kosmetice?

"Ze zákaznického ano, z toho profesionálního hlediska více prozradí jistě Rita, pokud bych měla ale laicky shrnout, jak lze využít esenciální oleje na „upgrade“ soaphoristických produktů, začala bych asi u základních tipů a triků – přidejte pár kapek do svého pleťového či vlasového oleje, provoňte si své tělové máslo / tělový olej.Množství zákazníků volí bezvonné produkty jako organické bambucké máslo nebo deodorizovaný kokosový olej, do kterých si přimíchají kapku svého oblíbeného esenciálního oleje.Také náš čistící koncentrát Cleano bez přidané vůně je absolutní jen pro jeho schopnost vyčistit téměř celou domácnost, ale i pro to, že si ho může každý dotvořit podle sebe.Opět stačí pár kapek oblíbené silice a je to. Myslím, že tato alternativa si získala tolik fanoušků i díky účinkům silic jako takových. vezmeme v úvahu, že například citrónová silice má skvělé deodorizační, dezinfekční a odmašťující vlastnosti, nemluvě o známých benefito ch levandule či čajovníku, musím uznat, že takové řešení produktů „na míru“ je více než vítáno."

Při účincích esenciálních olejů ještě chvilku zůstaneme. Timea nám krásně nastínila, jak dokážou esenciální oleje doplnit funkčnost kosmetických produktů. Esenciální oleje v kosmetice tedy nemají jen vonět, dokonce to někdy není jejich účelem vůbec. Už v úvodu jsme s Ritou zmiňovali, že éterické oleje byly a dosud jsou hojně využívány v lidovém léčitelství. Otázka, zda mají esenciální oleje léčivé účinky, je tedy na místě a podle množství dostupných zdrojů a provedených studií je odpovědí ano! Léčivé účinky éterických olejů využívají mnoha ozdravných procedur, léčiv, kosmetických produktů, ale také výživových doplňků. A nepochybně nejznámější metodou, která se se silou éterických olejů pojí je aromaterapie.

Co je to aromaterapie a jak ji správně praktikovat?

Aromaterapie je v první řadě velmi známé a často používané slovíčko :) O tom, jak funguje, se ale mluví málo. Mnoho lidí si myslí, že aromaterapie je zkrátka léčba/terapie vůní. Inu, ano i ne. Pokud pod vůní máme na mysli voňavé éterické oleje, ano. Pokud si ale myslíme, že je to právě vůně, která nás „léčí“, bohužel není tomu zcela tak. Éterické oleje se skládají z mnoha látek, které mohou být pro lidský organismus prospěšné. Patří sem terpeny, estery, aldehydy, fenoly, jejich podskupiny a další skupiny složek. Terapeutická síla esenciálních olejů spočívá v tom, že se tyto látky dostanou do lidského organismu. Pozor však, to neznamená, že je třeba je požívat! Esenciální oleje se našeho těla dostávají nejčastěji vdechováním nebo topicky, přes pokožku – aplikací kosmetických produktů, které je obsahují. Jaké jsou aromaterapeutické účinky esenciálních olejů? Bohaté a opravdu všestranné!

> Mohou dopomoci navodit příjemný spánek a zabojovat s nespavostí.
> Podporují hormonální rovnováhu, zároveň také eliminují napětí a pomohou odehnat stres.
> Navozují dobrou náladu, přinášejí pozitivní myšlenky, podporují kreativitu či fantazii.
> Působí afrodiziakálně!
> Zlepšují stav pokožky, pleti či vlasů, podílejí se na eliminaci nezdravých projevů.
> Mají uklidňující, regenerační, dezinfekční či stahující vlastnosti.
> Dokáží uvolnit dýchací cesty a usnadnit vykašlávání.

Dokonce se mohou pyšnit i repelentními účinky! Ty už mají od aromaterapie ale daleko :) Při správném praktikování aromaterapie platí heslo – méně je víc! Nesmíme zapomínat na to, že se jedná o vysoce koncentrované složky, které v případě nadměrného dávkování mohou způsobit právě opačný efekt. Tedy při inhalaci nám mohou koncentrované vůně navodit migrénu, při aplikaci neředěných silic na pokožku zase riskujeme svědění, štípání, puchýře, vyrážky, dokonce až popáleniny.

Nejen v souvislosti s aromaterapií se ale naskýtá důležitá otázka – jsou éterické oleje vhodné pro každého? Rita má jednoznačnou odpověď.
"Možná teď některé zklamu, ale bohužel ne. Je nesmírně důležité uvědomit si, že jsou to právě éterické oleje, které jako součásti kosmetických produktů mohou způsobovat alergie. Ve složeních soaphoristických produktů tyto alergeny najdete na posledních místech, označené třemi hvězdičkami. Názvy jako Linalool, Limonene, Citral či jiné vám možná na první pohled moc neřeknou, jsou to však přirozené součásti éterických olejů.

Tvrdit však, že bychom se jim měli jako výrobci zdravé přírodní kosmetiky vyhýbat, rozhodně není na místě. Éterické oleje a jejich vlastnosti jsou v kosmetice nezastupitelné. Opravdu některé naše produkty by přišly o mnoho skvělých účinků, nebýt správné kombinace silic. Pokud však trpíte přecitlivělostí nebo je vaše pokožka velmi náchylná na nepříjemné reakce či dokonce poškozená/porušená, určitě doporučujeme volit raději výrobky bezvonné, tedy takové, které esenciální oleje neobsahují. Každá mince má ale dvě strany a zaměříme-li se ne na aplikaci silic na pokožku pomocí kosmetiky, ale na jejich vdechování například ze svíčky či aromalampy nebo difuzéru, vhodná kombinace éterických olejů dokáže ulevit od projevů alergií. Doporučujeme však iv tomto zejména začátečníkům být velmi opatrnými ao problematice si rozhodne prostudovat více ještě předtím, než se vrhnou na voňavé praktické testy :).


Vzpomněla si, a uvádíme to i spíše v našem článku, že některé produkty Soaphoria by bez éterických olejů neměly své vlastnosti. Které to jsou ao jakých vlastnostech či účincích vlastně mluvíme?

„V zásadě každému soaphoristickému produktu, který obsahuje esenciální oleje, tyto složky dopůjčí nejen vůni, ale i nějaký ten extra benefit. Závisí už na konkrétní silici, jaké účinky to budou. Například produkty kolekce Levandulové pole můžeme díky obsahu silice z levandule lékařské označit za zklidňující a vhodné pro citlivější či podrážděnou pokožku Rovněž produktová řada Romantická růže se díky silici z pravé damašské růže, růže šípové a růžového dřeva skvěle hodí právě pro suchou či zralou pleť.Ještě specifičtější vlastnosti mají ale éterické oleje ve dvou skupinkách našich výrobků, které , musím se přiznat, jsou i mými srdcovkami.

V první řadě se to týká naší obnovené pleťové řady Majestic, kde věřte či ne, konkrétní esenciální oleje skutečně nejsou vybírány podle jejich vůní, ale právě za účelem přínosu pozitivních vlastností daného produktu. Když se podíváme na Majestic pleťové krémy, máme zde v červeném provedení krémiku například esenciální oleje a extrakty z růže, slaměnky či jasmínu. Silná květinová vůně nemusí sednout každému nosíku, avšak suchá a zralá pleť, pro kterou je tento krém speciálně určen, si tuto kombinaci nedokáže vynachválit. Podobně, ale ještě o něco opatrněji jsme vonné složky v podobě esenciálních olejů volili i při formulaci receptur naší nejmilejší kolekce pro nejmenší dětičky s názvem Babyphoria. Dětská pokožka je od té „dospělácké“ velmi odlišná, proto také není vhodné používat při ní kterékoli složky, na které jsme zvyklí při kosmetice, kterou používáme sami. Měla by být zvláště jemná, ošetřující, uklidňující, nedráždivá... Proto jsme při návrhu těchto výrobků volili esenciální oleje z levandule lékařské, měsíčku lékařského, myšího ocasu a dalších jemných a velmi prospěšných bylinek."

Jak správně poznamenala Timea, zákaznice se nad vědomým výběrem zdravé kosmetiky začínají často zamýšlet už – nebo až? :) –v období těhotenství. Tato krásná etapa v životě ženy není specifická jen změnami pozorovatelnými, kdy se naše tělo viditelně mění a pomaloučku připravuje na příchod nového člena rodiny, ale také změnami, které jiní nevidí, ale budoucí mamince dávají pořádně zabrat. Ano, mluvíme o změnách hormonálních, psychických, o nevolnostech a zcela nových pocitech, se kterými se musí žena v tomto období vypořádat. Tak, jak se ženy v období těhotenství více soustřeďují na to, co vloží do úst, vzdávají se kouření, alkoholu, kofeinu a některých druhů jídel, která by mohla pro začínající život představovat potenciální riziko, je na místě zamyslet se i nad tím, jaké složky se do našeho organismu dostávají z prostředí, ve kterém se nacházíme a také z kosmetiky, kterou používáme. Je totiž velká šance, že se některé z nich prostřednictvím placenty dostanou také k plodu. Éterické oleje nevyjímaje. Jak to tedy je – esenciální oleje v těhotenství - ano nebo ne?


"Opravdu je pravda, že budoucí maminky jsou na výběr kosmetiky opatrnější. Kromě toho, že v první řadě cílí na výrobky podporující elasticitu pokožky s cílem zamezit vzniku strií a bambucké máslo nebo mandlový olej se stávají jejich must-have společníky :), vybírají také střídmější vůně nebo produkty zcela bez vůní.Je to právě z těchto popsaných důvodů.Dle vlastních slov si uvědomují spojení s miminkem a tak nechtějí podstupovat žádné zbytečné riziko.Esenciální oleje v kosmetice však v těhotenství nepředstavují významně vysoké riziko. Jiné je to už ale s esenciálními oleji, které doma používáme k provonění vzduchu.Jen málokterá budoucí maminka si skutečně uvědomuje, že i tímto vdechováním se silice dostávají do organismu, dokonce ještě efektivněji, než je tomu při aplikaci kosmetiky.Tehdy se snažíme milé budoucí maminky usměrnit a trošku i edukovat.

Éterické oleje v těhotenství opravdu nejsou úplně vhodné. V prvním trimestru těhotenství by bylo ideální vyhýbat se jim v co největší míře. Existují i některé silice vhodné v prvním trimestru těhotenství, těch je však velmi maličko. Pro úlevu od nevolnosti je například možné ve velmi omezených dávkách používat silice z levandule lékařské, máty peprné či máty kadeřavé. Po prvním trimestru, který je považován za nejrizikovější, lze používat o něco širší škálu esenciálních olejů, určitě je však třeba být na pozoru a upřednostňovat jiné způsoby, jak si navodit psychickou či fyzickou pohodu. Výborné jsou i procházky v přírodě a lehké cvičení :)"

Procházky jsou skvělý nápad, i my v Soaphorii procházky milujeme. Víme však, že v případě vystavování pokožky sluníčku bychom měli používat vhodnou ochranu s přiměřeným SPF. Ale co esenciální oleje a slunce? Rita, je zde nějaké riziko, nebo měli bychom si na používání éterických olejů na pokožku před sluněním dávat pozor?
„Určitě bychom si měli na éterické oleje a slunce dávat pozor. Kromě toho, že jsou tyto olejíčky voňavé a těkavé, jsou totiž mnohé z nich i díky koncentrované podobě skutečně nevhodné pro použití v kombinaci se sluníčkem. Důvod je jednoduchý – některé druhy éterických olejů totiž mohou vést ke zvýšené fotosenzibilitě pokožky, která se na sluníčku stává náchylnější ke vzniku různých reakcí od podráždění, spálení po puchýře či vážné alergické reakce doprovázející otoky, výsypy apod. To je i důvodem, proč soaphoristické letní vychytávky jako opal zda pleťový krém s SPF i Bronztone – aktivátor opálení, neobsahují přidané esenciální oleje a tudíž nemají žádnou vůni."

Milí Soaphoristé, věříme, že jste v našem rozhovorem článku našli i informace, které byly pro vás nové, zajímavé a přínosné :) Éterické oleje v Soaphorii milujeme a nedokážeme si bez nich představit ani jeden jediný den. Dokonce po celém dni stráveném v jejich opojení se nám žádají i v pohodlí domova. Éterické oleje voní přírodou. Jsou to zkrátka vůně, ze kterých nebolí hlava. Vůně, které vás neomrzí. Vůně, které vám každý den připomenou, jak je život krásný a radostný.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Essential Oils 101: Finding the Right One for You
- 21 Fun Facts About Essential Oils
- Essential Oils and Pregnancy Safety
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se