PRANÍ S MÝDLOVÝMI OŘECHY

PRANÍ S MÝDLOVÝMI OŘECHY

Mýdlové ořechy jsou plody stromu Sapindus mukorossi, který má původ v Indii. Roste do výšky asi 15m. Zralé plody mýdlové ořechy mají hnědozlatou barvu. Po obratí se suší na slunci. Zachovávají mírně lepkavou konzistenci. Jádro ořechů je bezcenné, k praní se využívají skořápky, které obsahují cenný přírodní saponin. Na praní lze několik polovin ořechů do sáčku z bavlny, které je součástí každého balení. Sáček se vloží mezi prádlo do pračky. Během praní se uvolňuje ze skořápek ořechů saponin, který účinně čistí a dezinfikuje vaše prádlo. Saponin není agresivní tak jako běžné prací prášky, a proto je vhodný pro praní prádla alergiků a malých dětí. Ořechy mají neutrální vůni a po praní prádlo jemně voní. Můžete také přidat pár kapek vašeho oblíbeného éterického oleje pro intenzivnější provonění prádla.

Dnes se skořepiny mýdlového ořechu dají velmi dobře použít k praní. Látkový sáček zabraňuje tomu, aby se ořechy smíchaly s prádlem. Neobsahuje značné množství chemikálií jako jsou rozpouštědla, vonné a konzervační látky, naopak mýdlový oříšek velmi šetrný k životnímu prostředí ik pokožce. Mýdlové ořechy vytvářejí mýdlovou pěnu, když se dostanou do kontaktu s vodou. Použití je snadné. Do přiloženého sáčku vložte 4 - 6 poloviček skořápek mýdlových ořechů a dobře zavažte. Máte-li tvrdou vodu, použijte více skořápek.
 

Sáček vložte přímo do pračky mezi prádlo. Po praní jej osušte, použijete jej při dalším praní. Oříšky vyjměte a můžete je zlikvidovat jako biologický odpad, případně dát do kompostu. Mýdlový oříšek se hodí na všechny prací teploty. Chrání barvy. Pokud perete bílé prádlo, je třeba přidat lžíci soli na skvrny. Ekologickým praním chráníte vodu a řeky před chemikáliemi. 1 kg mýdlových ořechů vystačí pro čtyřčlennou rodinu při 2-3 pračkách týdně zhruba 9-12 měsíců. Náklady za běžný prací prášek činí minimálně trojnásobek.

 

Roztok z mýdlových oříšků můžete využít i jinak. Získáte ho převařením skořápek, trvá to 10 – 15 minut. Roztokem můžete čistit zlato, stříbro a jiné kovy. Je to univerzální prostředek na okna a koupelnu, vhodný je pro mytí nádobí. Pečuje pleť i vlasy, jako šampon je proti mazání a lupům, dodává vlasům hedvábný lesk a vitalitu. Je to účinný postřik na rostliny k likvidování škůdců. Roztok ničí škůdce bez poškození rostliny a nezatěžuje zahradu chemickými látkami, likviduje také vši i klíšťata domácích mazlíčků.

K hlavním výhodám mýdlového ořechu patří to, že je šetrnější k barvám – barevné oblečení si déle udrží jasné barvy. Ideální je i na jemné prádlo z vlny či hedvábí. Ocení jej zejména alergici a lidé trpící kožními chorobami. Je levnější než běžné prací prášky. Do odpadních vod nevypouštíte chemické látky, které také přispívají k tvorbě a růstu vodních sinic. Mýdlové ořechy jsou obnovitelná surovina, zpracovaná v oblasti třetího světa. Jejich používáním přispíváte lidem, zejména místním ženám, které ořechy pěstují a připravují.

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

- Doing laundry with biodegradable soap nuts

- Molecular analyses of genetic variability in soap nut

- A guide to Soapnuts

 

 

Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se