LEVANDULOVÝ HYDROLÁT

LEVANDULOVÝ HYDROLÁT

Levanduli kdysi používali jako náhradu mýdla, odtud pochází i její latinský název „lavare - mýt“. Tato nádherná a voňavá rostlinka je hvězdou mezi těmi, které se využívají v kosmetice. Sušená květina i nať se používá do voňavých sáčků a vonných směsí. Sáček s květem a listy vložíme pod polštář, kde nám navodí příjemný spánek. Vkládáme je také do šatníku nebo skříně s potravinami. Svou vůní je účinná proti bytovým molům. Sbíráme květiny, nebo celou nať s květinami, vždy na začátku kvetení za suchého počasí, kdy rostlina obsahuje nejvíce aromatických látek. Výtažky z levandule bývají častou přísadou v parfumerii. Z její široké škály uplatnění slouží dnes hlavně v první řadě při potížích nervového původu. Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy.

Levandulová voda má antiseptické a regenerační vlastnosti. Zvláčňuje pleť, napomáhá bojovat proti vráskám, zklidňuje zarudnutí, spálení kůže, svědění či jiná podráždění. Odpuzuje komáry, klíšťata, blechy a dokonce i vši. Při zápachu z úst se doporučuje používat jako ústní vodu ředěnou s vodou v poměru 1:1. Takový roztok je vhodný i při léčení vředů. Levandulová vůně harmonizuje a zklidňuje, odstraňuje nervozitu, duševní neklid, zmírňuje pocity strachu. Je vhodná pro masáž vlasové pokožky, proti lupům a jako uklidňující obklad po opalování. Vlasy posílíme, vmasírujeme-li po umytí levandulovou vodu do vlasové pokožky. Lze ji aplikovat dle potřeby i bez umytí vlasů. Usnadňuje rozčesávání vlasů, regeneruje vlasovou pokožku.

Hodí se pro obklady očí nebo citlivých míst pokožky, pro běžné mytí a čištění pleti, včetně pleti zánětlivé. Má výrazné uklidňující účinky na psychiku. Je vhodná pro všechny typy pleti. Voda čistí, uklidňuje a mírně dezinfikuje. Slouží k osvěžení na cestách, k obkladům nebo k potírání pokožky. Zklidňuje pokožku po holení a depilaci. Má mírné sedativní účinky, pomáhá při nespavosti. Levandulová voda je vynikající tonikum pokud máte skvrny, nerovnoměrný tón pleti nebo mírně akné. Antibakteriální vlastnosti pomáhají zabít bakterie v kůži, neucpává póry.

Použití je všestranné. Naneste na vatový tampon nebo nastříkejte přímo na pleť. Můžete ji použít také při výrobě vlastních pleťových masek. 2 PL lžíce hydrolátu můžete přidat i do koupele. Hodí se ik provonění pokoje, stačí rozstříknout do prostoru.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se