Je vaše pokožka suchá nebo jen dehydratovaná

Je vaše pokožka suchá nebo jen dehydratovaná

Pokud si myslíte, že používáte všechny správné produkty ve správném pořadí a se správnými ingrediencemi, ale zdá se, že se stavem vaší pleti to ani nepohne, na vině může být dehydratovaná pokožka. Ani to, že je vaše pleť mastná, neznamená, že nemůže být dehydratovaná, a to, že máte suchou pokožku, neznamená, že je dehydratovaná. Takže, jaký je rozdíl? Rozlouskli jsme záhadu jednoho z nejvíce matoucích aspektů péče o pleť, takže konečně můžete svoji rutinu nastavit potřebám vaší pleti.

Rozdíl mezi suchou a dehydrovanou pokožkou

Nejprve musíte pochopit, co slova „suchá“ a „dehydrovaná“ ve skutečnosti znamenají. Suché pokožce chybí mastnota a často trpí pocity pnutí a může mít suchá místa. Dehydratované pokožce chybí voda a projevuje se mnoha způsoby, jako je pocit napjatosti a sucha, vyrážka, mdlý tón, podráždění a další. Dehydratace obvykle nastává tehdy, když je vaše bariéra proti ztrátě vlhkosti narušena a zároveň vaše pokožka nepřijímá hydrataci, kterou potřebuje.

V první řadě je důležité pochopit jeden základní princip péče o pleť: Existuje typ pleti a stav pleti. Typ pleti je výsledkem genetiky. Narodili jste se se svým typem pleti: mastná, suchá, smíšená nebo normální. Kožní onemocnění jsou problémy, které vyplývají buď z vašeho typu pleti, nebo z nesprávné péče o vaši pokožku, což znamená, že kožní onemocnění mohou být vyléčena, pokud se správně léčí. Akné, dehydratace, zánět, zarudnutí i jemné vrásky můžeme v tomto pojetí označovat za kožní onemocnění.
 
Nejjednodušší shrnutí rozdílu mezi suchou pletí a dehydratovanou pletí je, že dehydratovaná pokožka je stav, který přichází a odchází, zatímco suchá pokožka je typ pleti, který přetrvává po celý rok.

Právě dehydratace může způsobit mnoho kožních onemocnění. Máte-li nějaké potíže týkající se vaší pleti, výborným startem jejich řešení je zvýšit hydrataci a zjistit, jak vaše pokožka reaguje.


Co způsobuje dehydratovanou kůži?

Zatímco suchost je způsobena genetikou, dehydratace se může objevit z různých důvodů, z nichž mnohé jsou způsobeny environmentálními a stresovými faktory. Podle dermatologů jsou hlavními viníky sluneční záření, teplo, chlór, konzumace alkoholu a nedostatečné pití vody. Existuje však několik dalších důvodů, proč může vaše pleť trpět dehydratací. Používání produktů, které narušují pH vaší pokožky, může narušit mikrobiom pokožky. Varování před nadměrnou exfoliací kyselinami a fyzickými peelingy jsou také na místě, protože ta mohou vést k narušení bariéry proti ztrátě vlhkosti.
 

Můžete mít mastnou a zároveň dehydratovanou pleť?

Dehydratace může způsobit, že vaše pokožka bude suchá a podrážděná i tehdy, když je jinak mastná. Ve skutečnosti je vaše mastná pokožka pravděpodobně mastnější, než by jinak byla, právě proto, že je vlastně dehydrovaná. Dehydratované pleti chybí voda, takže když je mastná pleť suchá, produkuje více mazu ve snaze o samoúpravu. To může samozřejmě vést k vyrážkám a zaníceným místům, ale ik rozšířeným pórům a mastné pleti, kterou je obtížné zmatnit, dokonce is make-upem či nejzmatňujícím pudrem.


Může být suchá pokožka dehydratovaná?

Zatímco suchá pokožka je typ pleti, je naprosto možné, že i suchá pokožka bude dehydratována. Lidé trpící suchou pokožkou mají příliš často tendenci používat těžké krémy podle jejich typu pleti a vyhýbají se věcem, jako je exfoliace, neboť se obávají dalšího vysušování pokožky. Problémem komerční péče o „suchou pokožku“ je to, že je často zahuštěna silikony (jako je dimetikon), které ve skutečnosti vůbec nehydratují pokožku, právě naopak, vysávají z ní přirozenou vláhu.

Jak léčit suchou pokožku

Ošetření suché pokožky je o správné rutině péče o pleť. První zásadou je exfoliace, neboť právě všechny vrstvy odumřelé kůže, které se tvoří na vaší pokožce, mohou vést k mdlému tónu. Jemná exfoliace není o odlupování a odmašťování. Správně zvolený pleťový peeling se postará jak o zbavení odumřelých kožních buněk, tak o udržení vláhy v pokožce či její zklidnění. Výborným příkladem takového peelingu je pleťový peeling s polynéským pískem, jehož jemně našlehaná konzistence je přímo balzámem pro pokožku. Skvělou alternativou je také čistící a exfoliační pěna, nebo můžete sáhnout po specialitce ve formě glowing enzymatic peel-mask, která poslouží jako pečující maska a peeling v jednom. Pokud jste pleťové peelingy dosud nepoužívali, začleňte je do své rutiny jednou týdně a pokračujte dál.

Je zřejmé, že v případě nadměrné suchosti a pocitů pnutí budete chtít do své rutiny přidat dodatečnou vlhkost všude, kde ji můžete získat, pravděpodobně prostřednictvím sér a zvlhčovačů. Ošetření suché pokožky by mohlo být velmi jednoduché a efektivní, pokud do své rutiny přidáte séra s kyselinou hyaluronovou, nebo si zvyknete na používání květinových vod.

Jak léčit dehydrovanou pokožku

Dehydratace však vyžaduje trochu víc, aby se pleť vrátila do starých kolejí. Dobré na dehydrataci je, že se dá zvrátit, takže není třeba se příliš trápit. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je zjednodušit svoji rutinu a zaměřit se na doplnění výživných složek složek, díky nimž se pleť dá postupně do pořádku.
Jelikož dehydratovaná pokožka pochází z narušené kožní bariéry, použití hydratačního krému na opravu bariéry je skvělým místem, kde začít. Doporučujeme také přidat do vaší rutiny hydratační a uklidňující složky, jako je kyselina hyaluronová a ceramidy.

Nejen pleťové krémy, ale i množství sér z naší nabídky je bohatých právě na tyto aktivní látky. Přidejte do své rutiny sérum vitatherapy pro rozzáření pleti, sensibiotic v případě extrémně přecitlivělé pokožky nebo antistress, je-li vaše pokožka v dezolátním sázce právě v důsledku nadměrného stresu z okolního prostředí. Nezapomeňte však, že používání SPF produktů k ochraně pokožky před sluncem je nezbytné i při léčbě a prevenci suché a podrážděné pokožky.


Bonusový tip

To, co aplikujete lokálně na kůži, je důležité, ale všichni víme, že pokud jde o zdravou pleť, je to jen špička ledovce. Máte-li pocit, že máte dehydrovanou pokožku, ujistěte se, že přijímáte dostatek listové zeleniny a dobrých tuků a vyhýbejte se cukru, když můžete. Pijte minimálně dva litry vody denně a snažte se udržet spotřebu kofeinu na uzdě. Extrémně důležité je také najít harmonii mysli a vyhýbat se stresu a také dopřát si dostatek skutečně kvalitního spánku.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se