OBALOVÉ MATERIÁLY A BALENÍ

OBALOVÁ POLITIKA

Obalové materiály a balení našich výrobků celkově budou pro nás vždy představovat aktuální témata, kterými se dennodenně zabýváme, přehodnocujeme všechny možnosti, stavíme proti sobě plusy a minusy konkrétních variant a snažíme se rozhodnout nejen podle našeho, ale i podle všeobecně nejlepšího přesvědčení. Kosmetický výrobek přece potřebuje obal. Je to pravda nebo jen přežitek? Proč je pro nás obalová politika takovým oříškem? A proč jsou vlastně obaly pro kosmetiku důležité? Jak se rozhodujeme při volbě obalů našich výrobků? V zájmu ochrany zdraví a bezpečnosti spotřebitele by měl obal kosmetického výrobku splňovat hned několik aspektů.

 
nice_picture.jpg

Obal musí být bezpečný, to znamená, že má být vyroben z bezpečného materiálu bez obsahu škodlivých chemikálií, které by se mohly například při teplotních výkyvech uvolnit a smíchat s obsahem, tedy samotným kosmetickým výrobkem. Bezpečnost je pro nás prvořadá, proto, abychom zachovali stálost našich výrobků a zabránili potenciální kontaminaci chemikáliemi, používáme výhradně obalové materiály pocházející od ověřených a certifikovaných dodavatelů ze zemí EU, které jsou navíc schváleny pro použití pro kosmetické výrobky. Žádná levná ani pochybná složení obalových materiálů bez prokazatelného původu u nás zkrátka neprojdou. Záleží nám však i na životním prostředí, proto pro balení výrobků využíváme přednostně recyklovatelných materiálů, jako jsou sklo a papír a v neposlední řadě také využíváme papírové etikety potištěné biologicky odbouratelným barvivem. V některých případech nám však výrobek neumožňuje použití skleněných či papírových obalových materiálů, proto v našem sortimentu naleznete také výrobky balené v plastu. Není to však náhodou. Přestože je plast zejména v současnosti mnohými zatracován, máme své důvody, pro které volíme i tento obalový materiál. Při výběru obalového materiálu dbáme totiž také na funkčnost obalu, jeho praktičnost, ale i samotnou cenu. Plastové air-less flakonky jsou bezkonkurenční volbou číslo 1 v případě balení produktů, jako jsou pleťové krémy.

Díky propracovanému systému, který neumožňuje vniknutí vzduchu k obsahu výrobku totiž chrání obsah výrobku lépe než kterýkoli jiný typ obalu. Zvláště v případě přírodní kosmetiky, která neobsahuje tolik chemických látek či stabilizátorů a konzervantů jako kosmetika komerční, je zamezení kontaktu se vzduchem či zanášení bakterií do obsahu výrobku přímým kontaktem s pokožkou ideální pro jeho ochranu. Myslíme i na zákazníky, kterým se doma pohybují například dětičky, které díky své úžasné zvědavosti v domácnosti často objeví i dobře uschované předměty, proto mnohé výrobky balíme místo skla do plastových obalů, abychom tak v případě domácích nehod eliminovali riziko úrazu, poranění či pořezání. Plastový materiál je zároveň praktičtější při cestování, jelikož je podstatně lehčí než sklo, nezatěžuje vaše zavazadla a nevyžaduje extrémní opatrnost při manipulaci. Zároveň představuje ve srovnání se skleněným obalem finančně výhodnější alternativu, díky které mohou být naše výrobky dostupnější i pro širší spektrum spotřebitelů. Také v zájmu spotřebitele a povinnosti výrobce uvádět na výrobku nejrůznější informace, by měl být obal dostatečně velký. V případě sprchových gelů či tělových krémů je samozřejmě na výrobku místa až až a všechny potřebné texty se na etikety pohodlně vejdou.

nice_picture.jpg
 

Co však v případě tekuté rtěnky, očního stínu nebo mnoha dalších výrobků, které vzhledem k velikosti samotného obalu neumožňují umístění všech informací přímo na obal? V těchto případech jsme se rozhodli pro zabalení výrobků, případně společně s informačním letáčkem, do menších krabiček z recyklovaného papíru. Ty produkty navíc chrání například i při přepravě. Přidané materiály jsou jednoduše recyklovatelné, proto při správném separování nevzniká odpad navíc a vy tak nemusíte mít výčitky, pokud tento produkt zakoupíte. Problematika výběru obalového materiálu je totiž velkou výzvou nejen pro nás jako výrobce, ale i pro samotného spotřebitele. Samozřejmě, že ideální volbou jsou materiály, které jsou recyklovatelné a dokážeme je využít znovu a znovu.

 
nice_picture.jpg

Máme-li však rozhodovat správně, je třeba získávat cenné informace i o tom, jak vlastně recyklace probíhá, co to vlastně znamená a co máme udělat proto, abychom tento proces, který přispívá k ochraně naší planety, podpořili nejlépe, jak víme. Z volně dostupných informací dokážeme snadno zjistit, jak které materiály škodí naší planetě. Například takový papír se v přírodě údajně rozloží za období 3-12 měsíců. PET lahvím trvá rozklad 100-1000 let, sklu až 4000 let. Samozřejmě, že naším cílem není zbavovat se odpadu přirozeným rozkladem v přírodě, přece jen jsou však pro nás tyto údaje důležité. Ukazují nám totiž, co by se stalo, kdyby nikdo na světě odpad neseparoval a všechny nepotřebné věci bychom ukládali jen na skládkách a čekali na jejich přirozený rozklad. U nás v Soaphorii se snažíme odpad minimalizovat také tím, že materiály, které jsou ještě použitelné, využíváme tolikrát, kolik se dá. Teprve tehdy, když nám zcela doslouží, veškerý odpad zodpovědně třídíme a posouváme dále k recyklaci. Zajímá nás však také to, jakou stopu vytváříme právě recyklací odpadních materiálů. Faktem je, že sklo lze recyklovat donekonečna. I to z něj činí ideální materiál, který v našich domácnostech spíše uvítáme. Navíc, je bezpečný a stabilní. Je však až natolik stabilní, že k tomu, abychom ho dokázali roztavit a opětovně zpracovávat, je nutno jej vystavit až teplotám minimálně 1500°C. Pro srovnání, k roztavení plastu „postačí“ teplota kolem 200 – 400°C.

Vzhledem k množství energie potřebné pro dosažení této teploty, je tedy vzniklá uhlíková stopa při druhotném zpracovávání těchto materiálů u skla několikanásobně vyšší než u plastu. I samotný papír má svá pro a proti, při jeho recyklaci se přece spotřebovávají tisíce litrů vody. Zdá se, že jednoznačná odpověď pro otázku udržitelnosti materiálů zkrátka neexistuje. Co však můžeme udělat, je vybírat obalové materiály podle nejlepšího vědomí a svědomí či, jako spotřebitelé, podle vlastních preferencí a následně všechny odpadní materiály zodpovědně třídit. Největším problémem je v konečném důsledku každý materiál, který se, přestože ho dokážeme recyklovat, přece jen dostane na skládku. V případě, že nevíte, co s prázdnými obaly po spotřebování našich výrobků, ať už plastových nebo skleněných, můžete nám je vrátit v rámci našeho recyklačního programu. Za tento skutek vás odměníme slevou z dalšího nákupu a vrácené obaly opětovně využijeme buď my, tím, že s jejich pomocí vytvoříme další oblíbené výrobky, nebo naši partneři, se kterými aktivně spolupracujeme a kteří náš „odpad“ dokáží také dále využít. I my využíváme „odpad“ našich dodavatelů či partnerů, čehož si v případě, že naše výrobky objednáváte online, můžete okamžitě po jejich doručení všimnout i vy. Právě eshopové objednávky totiž balíme do zbytkových kartonů, které by jinak putovaly na sběrný dvůr. Díky tomuto kroku však získají ještě jednu šanci na to, aby někomu posloužili a možná, v případě, že ponesou vaše oblíbené produkty, také udělali radost!

nice_picture.jpg
 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se