Jizvy – jaké typy jizev rozlišujeme a lze vůbec eliminovat jejich viditelnost na kůži?

Jizvy – jaké typy jizev rozlišujeme a lze vůbec eliminovat jejich viditelnost na kůži?

Pro některé lidi jsou jizvy téměř odznakem cti nebo jednoduše fyzickým znakem, který ukazuje, že mají a sebou nebo že přežili intenzivní událost. Jiní by je však nejraději neměli a touží se jich jednou provždy zbavit. Pokud patříte ke druhé skupince a snažíte se minimalizovat viditelnost jizvy, první věc, kterou byste měli vědět, je, že budete muset být trpěliví. A druhá, že výsledky, se kterými budete spokojeni, vám nikdo nemůže garantovat.



Typy jizev


Jizva po kontraktuře
I když je to neobvyklé, tyto bolestivé jizvy se mohou vyvinout po poškození nebo ztrátě velké oblasti kůže. Obvykle se objevují v důsledku popálení a jejich bolestivost je způsobena nepřetržitým napětím jejich povrchu.


 Atrofická jizva
Typicky představuje jizvy způsobené například planými neštovicemi a akné. Tyto jizvy se objevují pod povrchem kůže – obvykle na pokožce obličeje – a mají členitý vzhled. Zejména z důvodu výskytu na pleti bývají nejčastěji těmi jizvičkami, kterých bychom se toužili zbavit úplně nejvíc.

 
  Plochá jizva
Tyto jizvy bývají zpočátku mírně vyvýšené, ale nakonec se zploští. Tvoří se především hojením drobných ranek. Mohou být o něco tmavší nebo světlejší než váš tón pleti.

   Keloidy
Jedná se o větší, často tmavé vyvýšené jizvy, které se nejčastěji tvoří po prořezání kůže – například při poranění, chirurgickém řezu nebo piercingu – a pravděpodobněji postihnou lidi s tmavším odstínem pleti.

   Vyyšená (nebo hypertrofická) jizva
Tyto výrazné a pevné jizvy stoupají nad povrch vaší pokožky, přestože mají tendenci se časem zploštit.

   Strie
Pravděpodobně je už dobře znáte, protože se velmi často objevují na různých částech těla, ale strie jsou typem jizev, která se obvykle tvoří, když kůže rychle roste nebo se zmenšuje. Může to být během těhotenství, kolísání hmotnosti nebo jakýchkoli jiných změn ve vašem těle.


 


Jak se zbavit jizev?

Volně prodejné lokální léčby jizev bohužel nebývají v tomto boji moc úspěšné. Co tedy funguje? Zvlhčování – a to doslova až v nadměrné míře – a čas. Z čistě přírodních produktů se jako nejvhodnější pro eliminaci viditelnosti jizev jeví právě bambucké máslo. Nejenže se doporučuje aplikovat ho na bříško během těhotenství jako prevenci před vznikem strií (v čemž mimochodem účinky skutečně vyniká), ale výborně také zesvětluje jizvičky, které již vaše tělo zdobí. Pokud potřebujete urychlit hojení jizev, pak vám skvěle poslouží právě měsíčkový olej, který je k tomuto účelu jako stvořený. No a v rámci prevence nezapomínejte na pravidelné ošetřování pokožky hydratačními krémy či balzámy, které podpoří její elasticitu a tím i sníží riziko vzniku strií či minimalizují velikost případné jizvy po poranění, protože pokožka bude dostatečně pružná, aby se zhojila s co nejmenšími následky.

 


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Scars
- Cosmetic Procedures: Scars
- What Are the Different Types of Scars and Treatments?

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se