NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - FORMALDEHYD

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - FORMALDEHYD

Na štítcích naleznete také tyto názvy: formaldehyd, formalin, metanal, metylaldehyd, oxomethan, oxymethylen, DMDM hydantoin, diazolidinylmočovina, imidazolidinylmočovina. Formaldehyd je bezbarvý, silně hořlavý a aromatický. Formaldehyd je vlastně plyn, není kapalný, ale protože s plyny se nezachází velmi jednoduše, jen nám tak létají po místnosti bez ochoty spolupracovat, obvykle se rozpustí ve vodě, aby byl více kompatibilní, tak na 10% až 30%. Tato kapalná směs se pak nazývá formalínem.

PROČ SE FORMALDEHYD POUŽÍVÁ


Kontrolní orgány v Německu v listopadu 2010 upozornily na nepovolený zvýšený obsah formaldehydu v koncentracích kolem 1,8% v prostředcích na rovnání vlasů. Produkty pocházející z USA i Brazílie bylo možné koupit na internetu a byly snadno dostupné v kosmetických salonech, které si dovážejí své zásoby ze zahraničí. Na evropském trhu je prodej prostředků na rovnání vlasů s obsahem formaldehydu zakázán směrnicí 76/768/EHS, přesto se dostávají k zákazníkům prostřednictvím internetu nebo neopatrných kadeřnických salonů, které dovážejí své výrobky ze třetích zemí. Nejen v Evropě, ale iv Irsku byly výrobky s obsahem formaldehydu na úrovni 1,7 až 2,0% z trhu staženy a Irsko vydalo prostřednictvím systému RAPEX varování pro všechny evropské země.
 

JAK FORMALDEHYD PŮSOBÍ NA LIDSKÉ ZDRAVÍ

Formaldehyd je chemická látka uznávaná v EU i v USA jako lidský karcinogen. Lidé, kteří jsou vystaveni vyšší expozici formaldehydu mohou trpět rakovinou nosohltanu a leukémií. Je to kontaktní alergen, který způsobuje podráždění pokožky, očí a sliznice. Přesto se povoluje jeho použití v kosmetice a ve výrobcích pro domácnosti; běžně je používán i jako konzervant v lékařských laboratořích. EU uznává formaldehyd jako karcinogen a směrnice regulují jeho použití, což však neznamená, že jej evropští výrobci v kosmetice nepoužívají.
 


JAK VYBÍRAT KOSMETIKU BEZ FORMALDEHYDU

Existuje několik základních pravidel, jak se vyhnout formaldehydu v kosmetice. Vyhněte se prostředkům na rovnání vlasů ze zahraničí, hlavně zdaleka se vyhněte internetovým stránkám a salonům nabízejícím technologii brazilského rovnání vlasů, keratinovou léčbu, keratinovou rekonstrukci vlasů. Vyhněte se každému laku na nehty, na kterém není vysloveně vypsáno, že je bez formaldehydu. Nekupujte výrobky obsahující DMDM-Hydantoin. Tento konzervační prostředek totiž uvolňuje formaldehyd. Nekupujte výrobky obsahující quaternium-15.Také uvolňuje formaldehyd. Vyhněte se také výrobkům obsahujícím diazolidinyl urea (nebo Germall 115). Další častá mikrobiální látka uvolňující formaldehyd. Výrobky obsahující imidiazolidinyl urea (nebo Germall II) jsou také nebezpečné.

Formaldehyd uvolňují: para-formaldehyde, hexamethylene tetramine, DMDM hydantoin, polynoxyline, dimethylolurea, preventol D1, preventol D2, preventol D3, quaternium 15, bakzid, bakzid-1-B, parmetol k-50, parmetol k-50 2-nitropropane-1,3-diol, KM 103, biocide DS 5249 (Proxel T), tris hydroxymethyl nitromethane (Tris nitro), hydroxymethylglycinate (Suttocide A)

FORMALDEHYD V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ


V angličtině byl již před třemi desetiletími zaveden výraz „sick building syndrome“ (tzv. syndrom nemocných budov), který označoval soubor nevysvětlitelných příznaků onemocnění jako bolest hlavy, podráždění dýchacích cest a očí, nevolnost, slabost. Tyto projevy se často spojovaly s nárůstem dalších onemocnění – alergie, astmatu, kožních i dýchacích poruch, a to vše ve spojitosti se špatnou kvalitou vzduchu uvnitř budov. Právě formaldehyd je typickým zástupcem problematiky uzavřených prostor. Hlavním zdrojem formaldehydu v bytech bývá jeho vybavení - nábytek z dřevotřísky, překližky, lepenky, podlahoviny, barvy, laky, koberce či tapety. Nejnebezpečnější je dřevotříska – oblíbený materiál výrobců levného nábytku do dětských pokojů a ložnic. Na její výrobu se totiž spotřebuje velké množství močovinovo-formaldehydové pryskyřice, která dokáže do ovzduší uvolňovat formaldehyd i po mnoho let. Akutní účinky vysoké koncentrace formaldehydu v ovzduší se projevují místním drážděním sliznic očí a horních cest dýchacích se vznikem zánětu, otokem, slzením, suchostí v krku, bolestmi hlavy, kašlem, kýcháním, závratěmi, pocitem na zvracení. Příznaky jsou často vážnější na začátku expozice, po čase ustupují. Chronické účinky po dlouhodobém a opakovaném vystavení se formaldehydu se projevují jako chronický kašel, chronické poruchy dýchacích cest, astma, bronchitida a dermatitida. Formaldehyd je pro lidi vysoce toxický, nezávisle na způsobu vystavení – při vdechování, požití i při průchodu pokožkou. Je karcinogenní a mutagenní, může způsobit dědičné genetické poškození. Při vdechování může vyvolat podráždění očí, sliznic, bolesti hlavy, pocit pálení v krku a zhoršení projevů astmatu. Studie již prokázaly souvislost mezi vystavením se formaldehydu a rozvojem astmatu v dětství. Formaldehyd rovněž poškozuje ženský reprodukční systém. O formaldehydu se v odborných kruzích mluví jako o jedné z příčin atopického ekzému, chronických zánětů středního ucha, a přestože pro většinu lidí jsou jeho účinky dočasné, u části populace může skutečně vyvolat alergii. Až více než 10 % lidí na něj může být citlivých a prudce reagovat na libovolné množství.

Následující materiály jsou také primárním zdrojem expozice formaldehydu:
- Překližka, lisované dřevo, dřevotřískové desky, dřevovláknitá deska střední hustoty. Tyto produkty používají lepidla, která obsahují formaldehyd, a jsou běžně používány v domácí výstavbě a rekonstrukci, a při výrobě „úsporného“ nábytku a skříněk
- Barvy, lepidla, laky na podlahy
- Výrobky pro domácnost, jako jsou tapety, lepenka a výrobky z papíru
- Výfuky z připojených garáží nebo z venku
- Kouř z krbů a kamen na dřevo
- Tabákový kouř
- Kosmetické výrobky, jako jsou laky na nehty, některé výrobky péče o vlasy
- Nemačkající se látky a ošacení.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Should You Actually Be Worried About Formaldehyde in Beauty Products? We Investigate
- Formaldehyde And Formaldehyde-Releasing Preservatives
- Formaldehyde: What Is It and Why Is It in My Cosmetics?
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se