ARGANOVÝ OLEJ

ARGANOVÝ OLEJ

Arganový olej zná minimálně z doslechu asi každý. Na trhu je dostupné množství krémů, sér, šamponů či masek na vlasy s obsahem tohoto vzácného oleje. Víte ale, v čem tkví jeho tajemství? Tento zlatavý olej patří mezi nejvzácnější oleje na světě, máme-li na mysli nejen jeho fantastické účinky na kůži a vlasy, ale také ojedinělý výskyt. Arganovník roste pouze v Maroku, nikde jinde na světě. I proto se často přezdívá marockým zlatem.

Dobře vědět: Organický arganový olej je natolik vzácný, že oblasti výskytu arganovníku jsou pod ochranou UNESCO.

Berberi si jej už dávno cení pro výjimečné vlastnosti a jedinečné zpracování originálního oleje je stále doménou berberských žen. Používají jej jak v péči o krásu, tak iv kuchyni. Seriózní dodavatelé odtud zajišťují poptávku po kvalitním arganovém oleji po celém světě.

CO JE TO ARGANOVÝ OLEJ

Arganový olej se získává z plodů stromu Argania spinosa. Na výrobu jednoho litru oleje se přitom spotřebuje až 30 kg plodů. To je jedním z důvodů, proč je arganový olej také dražší v porvnání s některými jinými oleji. Navíc sklizeň plodů probíhá výhradně ručně. Zajímavostí je, že postup pro výrobu potravinářského a kosmetického arganového oleje se liší. 100% organický, panenský – za studena lisovaný – arganový olej se vyrábí vysloveně pro kosmetické účely. Pokud má být produktem výrobního procesu olej určen ke konzumaci, plody arganovníku se před samotným roztlučením opraží.
 

TAJEMSTVÍ ARGANOVÉHO OLEJETAJOMSTVO ARGANOVÉHO OLEJA


Arganový olej je bohatý na účinné látky a bioaktivní složky.

- Vitamin A, vitamín E – arganový olej je nejbohatší přírodní zdroj vitamínu E. Díky obsahu vitamínů A a E je účinným prostředkem péče o pleť.
- Vitamin F – také účinný v péči o pokožku. Má takzvaný „anti aging“ efekt, udržuje tedy mladistvý vzhled pleti.
- Esenciální mastné kyseliny – arganový olej obsahuje kyselinu stearovou, kyselinu olejovou, kyselinu linolenovou a další, v poměru 20% nasycených a 80% nenasycených mastných kyselin.
- Skvalen – účinný při léčbě kožních onemocnění i jako prevence rakoviny kůže.
- Karotenoidy – přírodní antioxidanty účinné ve více směrech – jako prevence rakoviny plic, prostaty, zažívacího traktu či jako prostředek ke snižování cholesterolu.
- Steroly – látky, které se v jiných olejích téměř nevyskytují. Mají za úkol chránit srdce a snižovat hodnoty cholesterolu.
 


ARGANOVÝ OLEJ V KOSMETICE

Hloubkově hydratuje pokožku, podporuje obnovu buněk, pomáhá při citlivé, podrážděné, šupinaté a vůbec poškozené pokožce, a jako takový pomáhá při jizvách, vráskách i striích provázejících období těhotenství. Hodí se na citlivou oblast kolem očí a obnovuje strukturu a lesk vlasů. Při používání arganového oleje je pleť sametově jemná a hladká.
- působí jako výborný antioxidant
- hydratuje a vyživuje pleť
- vlasům poskytuje vitalitu a přirozený lesk
- vyživuje vlasové kořínky a vlasy
- regeneruje pokožku i nehty
- pomáhá předcházet stárnutí pleti

Arganový olej najdeme v mnoha typech kosmetických produktů. Díky svým úžasným účinkům si své uplatnění našel jak v péči o pleť či tělo, tak io vlasy. Pokud však hledáme opravdu kvalitní kosmetiku s arganovým olejem, je třeba se soustředit na složení výrobku. V mnoha případech se totiž arganový olej v komerční kosmetice vyskytuje jen v desetinách procent objemu výrobku a tak jsou jeho blahodárné účinky v produktu téměř nepatrné. Vyplatí se sáhnout po přírodních výrobcích, které jsou formulovány s ohledem na funkčnost každé složky. Zároveň taková kosmetika neobsahuje syntetické přídatné látky, které by mohly působit kontraproduktivní – vysušovat či ucpávat pleť. Přírodní kosmetika s arganovým olejem je na trhu v dostupných cenách a představuje ideální volbu. Přejete-li si užít si účinky arganového oleje naplno, zvolte si 100% organický arganový olej od ověřeného dodavatele či značky.

JAK POUŽÍVAT ARGANOVÝ OLEJ

V porovnání s jinými přírodními látkami bio arganový olej obsahuje 2-3 násobek přírodního vitamínu E, který působí proti stárnutí buněk, zvyšuje elasticitu pleti, zabraňuje tvorbě vrásek a pokožce dodává přirozený lesk a vláčnost.
Obsahuje karotenoidy, které chrání kůži před UV zářením, brzdí růst rakovinotvorných buněk, proto se používá také jako náhrada opalovacích krémů. Zklidňuje záněty a zjemňuje projevy ekzémů, akné a psoriázy.
Olej vmasírujte do vlasů, nechte působit cca 1hod. a opláchněte teplou vodou. Zabraňuje vypadávání vlasů. Vhodný pro masáže a při léčbě revmatismu, snižuje možnost vzniku artritidy.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Physicochemical characteristics, nutritional properties, and health benefits of argan oil: A review
- Therapeutic potential of argan oil: a review
- 5 Skin and Hair Benefits of Argan Oil

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se