O BEZOBALOVÉM PRODEJI

O BEZOBALOVÉM PRODEJI

Pokud nakupujete v běžných obchodech či supermarketech, určitě znáte to nekonečné vybalování nakoupených produktů, ať už se jedná o potraviny, kosmetiku, drogerii nebo cokoliv jiného. Smětné koše a nádoby na separovaný odpad jednou dva zaplníte a to jste ještě ani nic nespotřebovali. Několik druhů zboží je z pohledu mnoha lidí nesmyslně baleno do nejrůznějších fólií či jiných typů obalů nad rámec jejich nezbytnosti. Naším oblíbeným příkladem je obyčejná salátová okurka. O co je salátová okurka obalená v plastové fólii lepší od té, kterou pořídíme bez obalu, nebo vypěstujeme ve vlastní zahradě?

Existuje lepší alternativa

Z pohledu legislativy i obecně platných nařízení jsou mnozí výrobci povinni produkty balit, i když by tak možná rádi nedělali. Zákony, normy a předpisy také často představují složitou síť, ze které vymotat se může být zdánlivě nemožné. Neodsuzujme proto výrobce a prodejce, pokud nemáme bližší informace o konkrétních případech. Naštěstí však dnes již existují mnohé alternativy, jak říci pro nás nesmyslným obalem „ne“.

Bezobalové obchůdky se v posledním období stále více objevují iv menších městech a my tak máme možnost nakoupit základní potraviny, kosmetiku, drogerii a mnohé další produkty či pomůcky do domácnosti v námi zvoleném množství a obalu nebo zcela bez obalu. Do těchto obchůdků si můžeme přinést vlastní nádobu (která by však měla být pořádně vyčištěna od jakýchkoli zbytků produktů, které v ní byly dříve uchovávány) a odnést si v ní vybraný produkt v množství, které nám vyhovuje. Čistota nádobky není nezbytná pouze v případě potravin, ale také kosmetické produkty a drogerii bychom měli nabírat do pečlivě vyčištěných nádob, abychom tak předešli jejich případnému znehodnocení vlivem mikroorganismů.
 

Výhody bezobalového prodeje

Výhodou bezobalového prodeje není jen skutečnost, že nakupujeme bez obalu a netvoříme tak zbytečný odpad. Úžasný je i samotný fakt, že máme možnost vybrat si vlastní obal produktu. Nekupujme okurky v plastu, čočku v plastu, těstoviny v plastu. I mnohé koření si už dokážeme odvážit a odnést přímo ve svých kořenkách. Tuhá mýdla jsou přece dostatečně odolná na to, aby přežila cestu domů i bez tvrdých syntetických obalů. Pokud nám nevyhovuje, že v obchodech nakoupíme aviváž jen v plastovém obalu ai to obvykle v objemu od jednoho litru a více, kdo řekl, že v bezobalovém obchůdku si nemůžeme aviváž načepovat do vlastní skleněné nádobky? Nebo si vybrat přece jen praktickou plastovou nádobku, ale v menším objemu?
 

Bezobalový prodej je ideálním pomocníkem i v případě, že se o koupi produktu teprve rozhodujeme. Nedokážeme dopředu odhadnout, jestli nám produkt sedne a budeme s ním spokojeni, proč bychom proto měli platit za plné balení? Načepujme si do vlastního obalu jen zlomek z běžně prodejného objemu daného produktu a vyzkoušejme si jej na vlastní kůži. Následně, pokud jsme spokojeni, vraťme se s větší nádobou a udělejme si zásoby.

Nakupování sypaných a točených produktů prospěje také naší peněžence. Neplatíme za krásný obal a značku, jen za samotný produkt, proto je cena zpravidla srovnatelně nižší než v případě klasických balených produktů.

 

Díky nákupu v bezobalovém obchodě tedy šetříme životní prostředí, naši peněženku i zahlcený prostor ve spíži, koupelně či prádelně. Že vám bezobalový prodej stále nic neříká? Zkuste se rozhlédnout ve svém okolí, kde takový obchůdek určitě naleznete. Navštivte ho, poohlédněte se, ptejte se a nechte se inspirovat. Buďte bez obav, pokud takový obchůdek najdete i náhodou a nepřinesete si s sebou vlastní nádobku, ochotní prodejci vám moc rádi představí a nabídnou i jiné alternativy obalů.

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se