KYSELINA HYALURONOVÁ

KYSELINA HYALURONOVÁ - CO TO VLASTNĚ JE?

Kyselina hyaluronová/grec. hyalos: sklo/ je průhledná látka, která se pyšní výjimečnou schopností vázat vlhkost. Podobně jako kolagen, i kyselina hyaluronová se nachází v každé tkáni těla a v částech, které bez vlhkosti neobejdou. Z celkového množství 15g asi polovinu obsahuje právě dermis, čili škára. Tato kyselina vzniká ve fibroblastech pomocí enzymů přímo uvnitř našich buněk a přes buněčnou membránu se postupně přetlačuje do mezibuněčného prostoru.


JAKÁ JE ÚLOHA KYSELINY HYALURONOVÉ

Z chemického hlediska se jedná o polymerní molekulu jménem glykosaminoglykan /GAG/, tedy látku tvořenou opakujícím se řetězcem složeného z jednoduchých cukrů, kyseliny glukuronové a N-acetylglukosaminu.

Deriváty této kyseliny, tzn. hyaluronany, tvoří v škáře extracelulární matrix. Avšak nejen vyplňuje tento prostor, ale váže vodu a v ní rozpustné minerální soli, krevní bílkoviny a glukózu. Prokázalo se také, že sodná sůl /Sodium Hyaluronate/ se přirozeně nachází iv rohovině a významně se podílí na její schopnosti vázat vodu.

 
Po fibroblastech je kyselina hyaluronová druhou složkou škáry, na kterou se soustřeďuje moderní kosmetologie, a to z důvodu, že ve své polymerní síti je schopna zadržet až tisícinásobné množství vody, než je její vlastní hmotnost. Spolu s kolagenem tyto deriváty působí jako houba, čímž zabezpečují hydrataci, napětí a měkkost kůže neboli turgor. Pro dobrý stav turgoru je třeba, aby v škáře bylo vázáno až 70% vody. Hyaluronany také stmelují vrstvy pojivové tkáně, zabraňují cizorodým látkám a bakteriím průnik přes tkáň, regulují transport živin a rozpadových látek.
 


PROČ JE POTŘEBNÉ KYSELINU HYALURONOVOU DOPLŇOVAT ZVONKU A JAK NA TO SKUTEČNĚ EFEKTIVNÍ

Životnost kyseliny hyaluronové a jejích derivátů v organismu je však krátká. Poločas rozpadu představuje cca 2 až 5 minut v krvi, přibližně 12 hodin v kůži a 1 až 3 týdny v chrupavce. Téměř 2/3 množství derivátů, které naše tělo produkuje, jsou tedy v organismu spotřebovány téměř okamžitě. Problémem je, že schopnost organismu vyrobit si jakoukoli ochrannou látku věkem klesá. V těle člověka ve zralém věku se produkuje už jen polovina tohoto množství, které se denně i spotřebuje. Nepřítelem hyaluronanů je enzym hyaluronidáza, který štěpí deriváty na menší fragmenty.

Tím se snižuje vazba vody ve škáře, zvyšuje šíření bakteriálních infekcí a také riziko růstu nádorů. Paradoxem je, že čím věkem tvorba hyaluronanů klesá, množství štěpného enzymu vzrůstá. Produkci tohoto nežádoucího enzymu podporují právě určité bakterie jako jsou streptokoky a stafylokoky. Na druhé straně, aktivitu hyaluroidázy zpomalují bioflavonidy v potravě a kosmetických výrobcích. Z potravin je prospěšné konzumovat černý a červený rybíz, šípky, borůvky a brusinky, švestky, maliny, višně a červené hrozny, citrusové plody, červenou papriku nebo cibuli. V kosmetice se používají bioflavinové komplexy rostlin. extrakt z hroznových jadérek a slupek červených odrůd.

Kyselina hyaluronová se v minulosti získávala ze zvířecích tkání jako například z kohoutých hřebenů, skotu, ale i žraločí kůže či očí tuňáků. V dnešní době se získává humánním způsobem biotechnologickou fermentaci nepatogenního kmene bakterie Streptococcus sp a Escherichia coli. V korektivní dermatologii se využívá k formování obrysu a zvětšení rtů, vyplnění vrásek a linií. Jelikož je přirozenou součástí nosního sekretu, aplikuje se do nosních sprejů ve formě hyaluronátu sodného k provlhčení sliznice. Pomáhá také při léčbě suchých očí, při hojení ran, jizev a otoků.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Perspectives in the selection of hyaluronic acid fillers for facial wrinkles and aging skin
- Hyaluronic Acid: Definition, Benefits, and the Best Serums
- Hyaluronic acid applications in ophthalmology, rheumatology, and dermatology

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se