ŠÍPKOVÝ OLEJ: Vše, co je třeba vědět

Seznamte se: Šípkový olej – co to je?


Šípkový olej je rostlinný olej získávaný z plodů růže šípkové. Růže šípková, lat. Rosa canina, je keř, který dorůstá výšky 1-3m. Šípkový keř zná snad každý, kdo už v životě absolvoval kouzelnou podzimní procházku do přírody. Na Slovensku rostou šipky často po krajích silnic, lesů či luk, najdou se však i v zahradách rodinných domů a výjimečně je lze zahlédnout také v okolí městských panelových domů. Šípky obvykle sbíráme po prvních mrazech, kdy jsou jejich vlastnosti dokonale vyzrálé. Používáme je k výrobě domácího šípkového čaje či džemu. Čím je ale výjimečný šípkový olej?

Šípkový olej je jedním z nejoblíbenějších olejů vůbec. Už naše prastaré mámy nedaly na něj dopustit. Šípkový olej obsahuje vitamíny E, C, D a betakaroten, tedy je nabitý tělu prospěšnými antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. V případě vitamínu C je šípkový olej dokonce jedním z nejbohatších zdrojů!

Pokud přemýšlíte, kde koupit šípkový olej, odpověď je jednoduchá. Díky popularitě je šípkový olej relativně dostupnou komoditou. Na co dát při výběru šípkového oleje pozor? To už je druhá věc. V první řadě se soustřeďte na původ, způsob výroby a případné garance či certifikace výrobce nebo dodavatele. Kvalitní šípkový olej nepatří k nejlevnějším, rozhodně se však v tomto případě vyplatí za jeho skvělé vlastnosti připlatit.



VLASTNOSTI ŠÍPKOVÉHO OLEJE


Toužíte po krásné pleti? Hledáte přírodní prevenci proti vráskám? Nebo si přejete vyhladit vrásky, které už vaši tvář zdobí? I s tímto dokáže šípkový olej pomoci. Jak ale zjistíme, jestli máme v rukou opravdu kvalitní šípkový olej?

- Hustota šípkového oleje se výrazně neliší od hustoty jiných olejů.

- Šípkový olej nemá výraznou vůni, kterou bychom možná očekávali, známe-li vůni šípkového čaje či džemu. Šípkový olej se v ideálním případě lisuje z jadérek, proto jeho vůně není charakteristická.

- Šípkový olej může mít různé barevné odstíny. Pokud se ptáte, jaká je barva šípkového oleje, odpověď tedy není jednoznačná. V závislosti na samotných šípkách může mít čistě přírodní, za studena lisovaný šípkový olej od jemně žluté, přes zářivě zlatou či oranžovou až po výraznější načervenalou barvu. Intenzita červené barvy však neznačí vyšší či nižší kvalitu oleje. U čistě přírodních produktů se v rámci různých výrobních dávek jednoduše přirozeně vyskytují i větší odchylky, za které může samotná příroda.

- Šípkový olej patří k mastnějším organickým olejům, avšak díky jeho jemnosti je zároveň velmi dobře vstřebáván pokožkou.
 

ŠÍPKOVÝ OLEJ V KOSMETICE


Jak jsme naznačili v předchozích řádcích, šípkový olej je skvělým anti-age pomocníkem. Redukuje jemné vrásky, pomáhá vypínat pleť, předchází prohlubování vrásek a udržuje pleť v kondici i díky vysokému obsahu antioxidantů.

Používá se s oblibou také k ošetření jemné, citlivé či podrážděné pokožky. Ošetří ekzematickou pokožku i pokožku trpící dermatitidou. Pomáhá udržovat vláhu v buňkách kůže a tím zamezuje opětovnému vysušování. Eliminuje zánětlivé projevy a přináší úlevu při obzvláště suché a svědivé pokožce.

Zjemňuje následky drobných poranění, podporuje přirozené hojivé procesy a zacelování ran. Eliminuje loupání pokožky. Zmírňuje viditelnost jizev a strií, pomáhá předcházet vzniku strií. Zjemňuje také drobné jizvičky po akné.

Šípkový olej lze používat také jako masážní olej na celé tělo. Obzvlášť ho ocení pokožka, kterou trápí nadměrná ztráta vláhy. Zvláční i suché lokty, chodidla či jiné partie. Výborně se míchá s éterickými oleji.
 

DALŠÍ VYUŽITÍ ŠÍPKOVÉHO OLEJE


V lidovém léčitelství se šípkový olej často využívá také k tlumení bolestí kloubů či svalů. Podle původních receptur stačí přidat malé množství oleje do teplé koupele, díky čemuž šípkový olej napomáhá zmírňovat bolesti, ale dokonce i záněty při osteoartróze a dalších onemocněních pohybového aparátu.

Pokud vás trápí lupy, jistě oceníte jemnou pravidelnou masáž vlasové pokožky. Postačí pár kapek šípkového oleje vmasírovat na postižená místa vždy před umytím vlasů a nechat působit. Podpoříte tak také růst zdravých a silnějších vlasů.

TIPY A TRIKY

Jak můžete využít šípkový olej pro krásu a zdraví? Přinášíme hned několik tipů:

- Plnohodnotná náhrada denního pleťového krému – aplikujte pár kapek ráno i večer pro sjednocení tónu a zachování mladistvého vzhledu pleti.

- Zmírnění viditelnosti jizev a strií – ošetřujte postižená místa na kůži pravidelně, po čase budou drobné jizvičky méně výrazné.

- Eliminace lupů – masírujte vlasovou pokožku několika kapkami šípkového oleje, který ji zbaví nadměrné suchosti a tím předejde další tvorbě suchých lupů.

- Dokonalý masážní olej – smíchejte Soaphoria šípkový olej s několika kapkami vašeho oblíbeného esenciálního oleje a dopřejte si blahodárnou masáž celého těla.

- Sjednocující pleťové sérum – šípkový olej můžete používat i jako pleťové sérum společně s vaším oblíbeným krémem a to v zájmu sjednocení zářivého tónu pleti i zásobování pleti vzácnými vitamíny.

SOAPHORIA ŠÍPKOVÝ OLEJ


Šípkový olej Soaphoria představuje bio pleťový olej lisovaný za studena. Ekocertifikovaný šípkový olej původem ze Slovenska je skvělým lokálním produktem, který šetří životní prostředí. Známka EKOCERT označuje poctivý produkt přírody vyrobený způsobem, který je šetrný jak ke konkrétní rostlině s cílem zachovat nejlepší vlastnosti šípkového oleje, tak k samotné planetě.

Kromě samostatného šípkového oleje v top kvalitě naleznete v nabídce soaphoria.cz i bestsellery, které šípkový olej obsahují jako jednu ze svých účinných složek.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivé Soaphoristy nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Rose hip seeds are not waste
- Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils
- Rosehip Oil Vs Vitamin C for Face: Benefits, Side Effects, and How to Choose



Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se