VLIV SILIKONŮ NA ZDRAVÍ

Co jsou silikony a jaký vliv mají na naše zdraví


V přírodních kosmetických produktech, které pro vás s láskou vyrábíme, nenajdete několik přísad, které se jinak běžně používají při výrobě komerčních produktů. Kromě sulfátů, parabenů, syntetických barviv či parfemace a ropných derivátů jsou to například i silikony. Častokrát se nás ptáte, co to silikony vlastně jsou a proč se v komerční kosmetice používají. Právě proto jsme pro vás připravili dnešní článek, ve kterém si vysvětlíme vše o silikonech, jejich účincích, ale také o tom, jak ovlivňují zdraví naší pokožky či vlasů.

Silikony nebo jiným označením polysiloxany, jsou synteticky vyráběné organokřemičité sloučeniny z minerálních složek. Ve složení kosmetických výrobků je naleznete s koncovkami -thicone, -icone, -siloxane, -silane, či -thiconol. Právě mezi nejčastěji se vyskytující patří dimethicone, cyclotetrasiloxane (D4), cyclopentasiloxane (D5), cyclohexasiloxane, phenyl trimethicone, cyclomethicone, trimethylsiloxysilicate, atd.

Zakomponované v kosmetických výrobcích jsou velmi stabilní a nepodléhají rozkladu v přítomnosti kyslíku ani vody. Uměle zjemňují a vyhlazují pokožku a pleť, zapůjčují falešný lesk a pocit hebkosti vlasům. Mají tendenci vyplňovat póry, hromadit se v těle a také neprospívají ani vlasům z důvodu, že většina ze silikonů je nerozpustná ve vodě a nemohou se smýt a vymýt, dehydratují pokožku a také vlasy, oslabují je kvůli neschopnosti přijímat živiny přes silikonový blokátor. Nejnovější studie už ovšem dokazují, že silikony dokážou proniknout do hlubších vrstev kůže, tím narušitlipidovou strukturu a vykazovat cytotoxicitu.

 

Přístupných je několik studií, které poukazují na fakt, jak nebezpečné jsou silikony pro životní prostředí a jaký hazard s vlastním zdravím představují. Nejlepší studie patří právě K. Mojsiewicz-Pieńkowska, PhD., D.Sc. která působí na Lékařské univerzitě v Gdaňsku a prozkoumala přes 400 vědeckých prací a výzkumů týkajících se silikonů a jejich působení na člověka a zvířata. Silikony navíc spadají do kategorie endokrinních disruptorů, tedy mezi látky, které narušují hormonální systém a mohou negativně ovlivnit plodnost.

 

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/35 ze dne 10. ledna 2018, kterým se mění příloha XVII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1275/2007 1907/2006 o registraci, hodnocení, autorizaci a omezování chemikálií (REACH) vydalo omezení pro používání oktametylcyklotetrasiloxan („D4“) a dekametylcyklopentasiloxan („D5“). Podle tohoto nařízení:

• Nesmějí se uvádět na trh ve smývatelných kosmetických prostředcích v koncentraci žádné z látek rovnající se nebo vyšší než 0,1 % hmotnostních po 31. lednu 2020.

• Pro účely této položky ‚smývatelné kosmetické výrobky jsou kosme¬tické výrobky ve smyslu definice v čl. 2 bodě 1 písm. a) nařízení (ES) č. 1223/2009, které se za běžných podmínek používání po aplikaci odstraní vodou.




Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se