VODA NAŠE KAŽDODENNÍ

Voda - základní podmínka života na Zemi

Voda je jednou z nejzákladnějších lidských potřeb a podmínek života na Zemi, kterou často považujeme za samozřejmost. Proč ne? Stačí nám zapnout kohoutek v kuchyni či koupelně a voilá - voda teče. A teče. A tekla by snad donekonečna, kdybychom kohoutek nevypnuli.

Přestože žijeme v oblasti, kde máme dostatečné zdroje a zásoby pitné vody, neměli bychom zapomínat na to, že ne všichni mají toto štěstí. Více než miliarda lidí na světě k pitné vodě buď nemá přístup nebo je jejich zdroj vody nekvalitní, či dokonce ohrožuje jejich zdraví a život. Zásoby pitné vody jsou také ohroženy přibývajícími a čím dál tím intenzivnějšími obdobími sucha. Přestože díky jejímu koloběhu vodu řadíme mezi obnovitelné přírodní zdroje, právě klimatické změny a období sucha jsou příčinou toho, že vody na naší planetě postupně ubývá.
 

Následovně:


Vlivem globálního oteplování se naše Země skutečně otepluje a vysychá, léta jsou teplejší, zimy mírnější, srážek je stále méně, klesají hladiny potoků, řek, moří, tají ledovce, to vše jste už určitě slyšeli. Varování odborníků nad námi visí již několik let a mnozí z nás si stále neuvědomují, jak nesmírně důležitá je například „obyčejná“ voda.


Naše Země je úžasně různorodá a v různých koutech světa mají lidé k dispozici různé množství vody, které je závislé i na množství srážek.

I na našem milovaném Slovensku pozorujeme rok od roku viditelnější pokles srážek. V loňském roce bylo v Novém Městě nad Váhem zaznamenáno jen 388,7 mm srážek, což je o 36 % méně než je dlouhodobý průměr zaznamenaný mezi lety 1989 a 2018. Pokud vám tento pokles nic neříká, možná vás zaujme skutečnost, že oblasti, v jejichž je roční úhrn srážek nižší než 250mm již představují suchá srážková pásma a jsou také klasifikována jako pouště či polopouště.

 



Vážme si vody, kterou máme. Nebuďme lhostejní ke své planetě. Dává nám život, který je podmíněn přítomností vody. Bez vody hynou rostliny, zvířata i lidé, krajina se mění z lesů ve vyprahlé pouště. Neměňme Zemi, právě naopak, pomozme jí vzpamatovat se a vrátit jí plnou sílu a krásu. Každý z nás dokáže pro Zemi něco udělat. Začněme například tím, že budeme opatrnější i při nakládání s vodou. Spotřeba vody na osobu a den je jen při sprchování 40 litrů. Dalších 40 litrů mineme při praní, rovněž splachováním toalety spotřebujeme 40 litrů vody. Na úklid, pití, vaření a mytí nádobí spotřebujeme celkem denně 25 litrů vody. Pouhé vypnutí kohoutku během mytí zubů, mýdlení či šamponování vlasů nám ušetří nejen obrovskou spotřebu vody, ale v konečném důsledku i velmi slušnou sumu peněz.

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se