ATOPICKÁ DERMATITIDA

ATOPICKÁ DERMATITIDA – CO TO JE?


Atopický ekzém (atopická dermatitida) patří k nejčastějším neinfekčním chorobám kůže. Jeho symptomy jsou velmi nepříjemné a ve značné míře ovlivňují komfortní prožívání postiženého jedince. Vyskytuje se u 2-3% dospělé populace, objevuje se však již v dětském věku. Samotný název se odvíjí od řeckého atopos - atypický, zvláštní, cizí. Značí, že tento kožní problém probíhá výjimečným způsobem.

Atopický ekzém představuje dlouhodobý problém. Jedná se o zdravotní problém, kterého není vůbec jednoduché se zbavit. Díky tomu, že však probíhá „jinak“, atopický ekzém, resp. jeho projevy je často možné držet pod kontrolou. Jedná se totiž v podstatě o chronický zánět kůže, který se může projevovat na různých částech těla v různé intenzitě. K nejčastěji postiženým místům patří krk, obličej, lokty, kolena, ramena a šíje. Množství pacientů však trápí i suchá zánětlivá ložiska ve vlasové pokožce či na dlaních.

Onemocnění je částečně dědičné a projeví se zpravidla nejpozději do šestého roku života. Existují ale i další faktory, které jeho rozvoj ovlivňují:

- Bariérová dysfunkce – poškození ochranné bariéry kůže. Díky narušení obranyschopnosti dokáží dráždivé podněty proniknout hlouběji do kůže, kde mohou způsobit vnitřní záněty, nadměrnou ztrátu vláhy a v konečném důsledku i dermatitidu.
- Vrozené poruchy imunity – absence prospěšných mikroorganismů. Zdravý člověk má kůži pokrytou množstvím mikroorganismů, pokud se jejich počet při narození jeví jako výrazně nižší, může se u jedince rozvinout atopický ekzém.
- Bakterie Staphylococcus auereus – zlatý stafylokok. V případě, že je pokožka porušena a náchylnější ke vzniku cizích bakterií, riziko napadení zlatým stafylokokem je více než reálné. V případech dospělých pacientů byla přítomnost této bakterie zjištěna až u 90% nemocných.
 

JAK VYPADÁ ATOPICKÝ EKZÉM


Kůže postiženého je jednoduše řečeno nadměrně suchá. Je to způsobeno částečně odlišnou funkcí mazových žláz, ale také nedostatečnou činností potních žláz a nižší schopností vázat vodu ve vnitřních vrstvách kůže. Suchost pokožky zapříčiňuje nadměrné svědění, které patří k jedněm z nejnepříjemnějších projevů samotného onemocnění. Podněcuje škrábání a podporuje tak vznik větších či menších otevřených ran a nechráněných zánětlivých ložisek na kůži. Kůže je tak zároveň náchylnější k rozvinutí dalších virových onemocnění či osídlení bakteriálními nebo houbovitými infekcemi.
 

V různých formách může mít onemocnění různé podoby:


- kojenecká forma - začíná ve 2 - 6 měsíci života, projevuje se zarudlými svědícími zhrubnutými ložisky, červenými pupínky až puchýřky se šupinami, nebo mokváním na tvářích před ušními boltci, bradě, ale může se rozšířit na trup, končetiny, celou hlavu. Díky svědění dítě špatně spí a je neklidné.
- dětská forma - tato forma se vyskytuje od 3 - 10 let věku dítěte. Ekzém se postupně přesouvá z obličeje do velkých ohybů končetin - loketních a podkolenních jamek. Na zápěstí začínají být jemné známky zhrubnutí a popraskání kůže. Svěděním a škrábáním dochází ke vzniku nových kožních projevů.
- dospělá forma - v dospělosti je atopický ekzém v remisi, suchá pokožka přetrvává po celý život. U 10 % pacientů však může atopická dermatitida začít až v dospělosti. Místa postižené kůže jsou stejná jako u dětské formy, ale nejvíce bývá postižena část obličeje a krku.

​PÉČE O ATOPICKOU POKOŽKU A LÉČBA ATOPICKÉHO EKZÉMU

Při akutním vzplanutí projevů ekzému lze kromě vysoce hydratačních až doslova promašťujících krémů či mastí obrátit se i na kortikoidy, ty však neslouží jako náhrada promašťování, proto se „balzamování“ určitě nevyhnete. Lékař může doporučit i řadu dalších léčiv a medicínských postupů, základem komplexní péče a případné léčby v nejhorších obdobích je však domácí péče, která by za žádných okolností neměla být zanedbána.

Kromě kosmetické péče je neodmyslitelnou součástí života atopika také správně zvolená strava, oblečení, materiál ložního prádla či prací prostředek. Atopickou pokožku totiž stejně jako nepříjemné syntetické materiály a zjevně iritující vlivy podněcují také faktory, které si na první pohled nemusíme uvědomovat. Kůže jako vnější obal celého organismu přichází denně do styku s tisíci podnětů – vnějších i vnitřních. V zájmu udržení atopického ekzému pod kontrolou proto nemocní často sahají například po dietě vedoucí k eliminaci zánětlivých procesů. Strava bohatá na omega mastné kyseliny, čerstvou zeleninu a zdravé tuky je ideální volbou i pro alergiky. Stejně tak je vhodné zvážit výběr nejen ekologického, ale především takového pracího prostředku, který je vyroben ze šetrných složek a pokožku tak nedráždí. Vhodné jsou také prací gely a prášky určené pro citlivou dětskou pokožku.

KOSMETIKA PRO ATOPICKOU POKOŽKU


Kosmetická péče, jak jsme již zmiňovali, spočívá především v promašťování a uklidňování zánětlivých projevů. K tomu jsou výborné především přírodní mastě, balzámy či krémy s obsahem rostlinných výtažků nebo-li kosmetika s přídavkem CBD jako aktivní látky. Vyhnout byste se měli parfémovaným krémům, syntetickým barvivům, parabenům, silikonům, sulfátům a dalším ingrediencím, které mohou pokožku z dlouhodobého hlediska dráždit či vysušovat. V případě přidružených alergií pozorně čtěte složení kosmetických přípravků, jelikož ne každý bylinka může být pro vás v souvislosti s alergiemi vhodná.
Koupel nebo sprchování by mělo být krátké, delší pobyt ve vodě by mohl paradoxně pokožku ještě více vysušit. Následovat má pozorné a důkladné promaštění suchých oblastí. Zvolte čistící i emolientní přípravky, které respektují přirozenou kožní bariéru a neoslabují ochranný hydrolipidický film kůže.

DOBŘE VĚDĚT

V případě nejvyšší pohotovosti vás může zachránit:

- Antihistaminika - Pro okamžitou úlevu od svědění jsou velmi účinná antihistaminika, ať už ve formě lokálních mastí nebo kapek či tablet pro perorální užívání.

- Hydratace - Vysušená pokožka je mnohem náchylnější k ekzematickým projevům, a tak je vhodné ji pravidelně hydratovat. Ideální dvakrát denně, proto používejte například tělový balzám pro Podražděnou pokožku, který navíc ulevuje od svědění. Pokud by došlo ke zhoršení ekzému, přetírejte pokožku častěji. Klidně i 10x denně.

- Pozor na suchý vzduch! - I ten totiž může pokožku vysušit. Pamatujte tedy na to, že pro atopiky jsou naprosto nežádoucí přetopené místnosti. Udržujte proto zejména v ložnici chladnější teplotu a pořiďte si zvlhčovač vzduchu. Pravidelně větrejte. Pro spaní udržujte teplotu mezi 16 a 18 °C.

- Oblečení - Vyvarujte se syntetických a také barvených materiálů. Při výběru nového oblečení raději sáhněte po bílých kouscích z přirozeně prodyšných tkanin, jako je například bavlna či len. Nový oděv vždy nejprve vyperte, pořádně vymáchejte a odstraňte všechny etikety z vnitřní strany.

- Neškrábat! - Přestože je ekzém vysoce svědivý, je důležité jej neškrábat. Kojencům a malým dětem, kterým lze jen těžko vysvětlit, že se nemohou poškrábat, je vhodné nasazovat bavlněné rukavice nebo zašít rukávy. Na svědivá místa můžete přiložit i chladivý obklad nebo natřít vychlazeným krémem z chladničky.

- Mytí - Dříve než dlouhé koupele, doporučujeme atopikům krátké sprchy vlažnou vodou za použití například speciálního sprchového oleje Eucerin, který spolehlivě chrání pokožku před vysušením. Pokud už zvolíte vanu, pak by koupel měla obsahovat složky, které jsou blahodárné pro kůži s atopickým ekzémem. Pokožku vysušujte pouze přikládáním ručníku, nedrhněte ji. Hydratační prostředek (emoliens) nanášejte co nejdříve po koupeli. Jen tak je pokožka ještě dostatečně vlhká, aby si zachovala dostatek hydratace.

- Vyhněte se spouštěčům - Organismus každého z nás je jiný, a tak jsou různé i spouštěče ekzematických projevů. Mezi ty nejčastější patří: stres, mýdla, kosmetické přípravky s parfemací, aviváže a prací prostředky, saponáty, dráždivé, obvykle syntetické, materiály, přetopené místnosti, smog, často také ekzém souvisí s alergií na prach a roztoči.


 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se