Osm kosmetických složek za které poděkuje pleť

Osm kosmetických složek za které poděkuje pleť

Jak pestrý je Tvůj kosmetický slovník? Prohlížíš si kosmetické přípravky a pořád Tě zarazí nějaké nové slovíčko ze světa kosmetiky?

Kyselina hyaluronová, kolagen, koenzym Q10, kofein, různé vitamíny či názvy exotických rostlin… Mnohé z nich u nás na Slovensku nejsou zcela běžné, nebo jsou to čerstvé novinky. A proto může být pro Tebe výběr produktu s neznámými látkami i hotová španělská vesnice. Vyznat se v různých kosmetických látkách není vůbec jednoduché a pravděpodobně to bude stále složitější. Každý rok přibývají různé lokální ale i zahraniční „trendy“ kosmetické složky. Zapamatovat si účel těchto novinek a složek s náročnými cizími názvy je přímo nemožné. Které jsou pro Tebe ty pravé a můžeš udělat s výběrem hlavní účinné složky přešlap, nebo je zbytečné nad tím příliš přemýšlet? Při výběru pleťových produktů se většině z nás zatočí hlava. Co to je, je to vhodné pro moji pleť, stojí to za vyzkoušení? Vybrala jsem pro Tebe 8 kosmetických složek, za které poděkuje i Tvá pleť.

Stará dobře známá aloe vera

Když se vzpomene blahodárná rostlinka aloe, všichni si představíme tu samou a jedinou. Ve skutečnosti, existuje více než 400 druhů aloe. Nejběžněji používaná v kosmetice a všem známá je Aloa pravá (aloe barbadensis). V kosmetických výrobcích ji lze nalézt ve formě gelu, prášku ale i šťávy. Čím je pro pleť tak výjimečná? V první řadě, aloe obsahuje až 98% vody, a proto jí můžeme poděkovat za její zvlhčující a hydratační účinky, což ocení zejména ti, které trápí dehydratovaná pleť. Kromě toho, aloe oplývá i svými výbornými uklidňujícími, chladivými, protizánětlivými a hojivými účinky. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů A a C je předurčena pro boj s akné, hojení popálenin, bodnutí od hmyzu, štípanců od komárů, spálení od slunce nebo i utišení nepříjemných projevů psoriázy a ekzémů.

Kofein nejen z kávy a čaje

Milujeme ho ve své ranní kávě, zeleném či černém čaji. Dokáže nám dodat kopec energie a „nakopnout“ na začátek úspěšného dne. Jaké jsou účinky kofeinu, který je promyšleně zapracován do našeho krému, masky, séra a podobně? Kofein pomáhá podporovat cirkulaci krve v pokožce, proto používání přípravků s obsahem kofeinu vede k rozjasněnému a jednotnému vzhledu pleti, ale také ke zmírnění projevů celulitidy. Kofein bojuje také proti otokům, což oceníš zejména, pokud Tě trápí váčky pod očima. Jeho zdrojem mohou být nejen kávové boby, ale například také zelený či černý čaj, případně i matcha. Co řekneš, patří kofein pouze do hrníčku?
 
Prášek z exotické moringy

Možná už víš, že moringový prášek je výborným výživovým doplňkem, který Tě zásobí bílkovinami a antioxidanty, ale nenapadlo Ti, že své kouzlo umí ukázat i jako kosmetická složka. Moringový prášek se vyrábí ze sušených lístků Moringy, stromu, který původně pochází z Indie, ale roste například iv jiných zemích Asie, v Africe nebo Jižní Americe. Moringa má výborné protiplísňové, antivirové a protizánětlivé vlastnosti. Je bohatým zdrojem železa, antioxidantů, vitamínu K a E. Díky těmto vitamínům a antioxidantům zpomaluje proces stárnutí pokožky a chrání pokožku před volnými radikály a nepříznivými vnějšími vlivy. Proto je výbornou volbou pro suchou, dehydratovanou a zralou pleť, které dokáže navrátit svěžest a jas. Zásoba antioxidantů v moringu chrání pleť před běžnými denními nečistotami jako je například znečištěné ovzduší.

Kyselina hyaluronová, objev desetiletí?

Tento název se v posledních letech skloňuje téměř všude. Slyšíme o ní v reklamách, vidíme ji „svítit“ na etiketách nejednoho krému, masky, tonika na tělo i obličej. Co to ta kyselina hyaluronová vlastně je ak čemu slouží? Kyselina hyaluronová je molekula cukru, která se přirozeně vyskytuje v pokožce. Jejím úkolem je vázat vodu a kolagen, čehož výsledkem je zdravější, pevnější a hydratovanější pokožka. Kyselina hyaluronová unese molekuly vody až ve velikosti 1000násobku váhy své molekuly.

Tato schopnost dělá kyselinu hyaluronovou „profíkem“ pro hydrataci pleti. Již víme, že se přirozeně nachází v pokožce. Proč ji tedy potřebujeme doplňovat prostřednictvím kosmetických přípravků? Věkem se naše schopnost přirozeně tvořit kyselinu hyaluronovou snižuje. Proto může být pleť stále více suchá a ochablá. Kyselina hyaluronová aplikovaná topicky pronikne do pleti a tam pomáhá zadržovat vlhkost. Důležité je vědět, že přípravky s kyselinou hyaluronovou aplikujeme stále na očištěnou a vlhkou pleť, aby se dokázala lépe vstřebat a následně správně a efektivně hydratovat pleť. Pokud svoji kosmetickou rutinu zakončíš aplikací kosmetického oleje, pomůže to kyselinu hyaluronovou v pleti uzamknout, a tak bude pleť hydratovaná po celý den či noc. Jelikož je tato kyselina tělu přirozená, je vhodná pro všechny typy pleti, dokonce i pro tu nejcitlivější, pro každý věk a pohlaví.
 

Ve složení kosmetiky však můžeš nalézt několik druhů kyseliny hyaluronové. Existuje forma této kyseliny s vysokou molekulární hmotností (HMW HA). Tato forma kyseliny hyaluronové leží blíže povrchu pokožky, kde je schopna lépe zabránit ztrátě vlhkosti z pokožky. Na druhé straně existuje kyselina hyaluronová s nízkou molekulovou hmotností (LMW HA), jejíž sloučenina je sice s HMW HA identická, ale její molekuly jsou menší a lehčí. Tyto malé molekuly dokážou pronikat hlouběji do kožních vrstev. Výsledkem toho jsou i jiné účinky této kyseliny. Kyselina hyaluronová s nízkou molekulovou hmotností zanechává pokožku pružnou, hladkou a mladistvou. A která je „ta lepší“? To záleží i na potřebách Tvé pokožky, ale nejlepší je jejich kombinace. Díky kombinaci kyseliny hyaluronové s nízkou i vysokou molekulovou hmotností dosáhneš hydratace ale i pružnosti pleti.

Glycerin? ANO! Ale jen přírodní...

Říká Ti něco slovo glycerin? Určitě ho najdeš ve složení více svých kosmetických přípravků. Glycerin může být přírodní nebo syntetický. Přírodní glycerin se vyrábí hydrolýzou živočišných nebo rostlinných tuků a je pro lidskou pokožku přirozeným zvlhčovačem. Syntetický glycerin vzniká chemickou syntézou ropných destilátů, má pro pokožku stejné zvlhčující účinky jako ten přírodní, ale může být pro pokožku toxický, vyvolávat alergické reakce, vyrážku, svědění či zarudnutí. Proč je přítomen ve většině kosmetických produktů? Jak uvádím výše, je výborným zvlhčovačem, které pomáhá pleť hydratovat a dodává jí rozjasněný vzhled. Nezapomínej, hydratovaná pokožka znamená také chráněnou pokožku! Přírodní glycerin také napomáhá průniku dalších aktivních složek do nejhlubších vrstev pokožky. Navíc neucpává póry a je považován za látku, která nezpůsobuje alergické reakce.

Skvalén blízký pokožce

Uvažuješ nad používáním pleťového oleje? Který je ten pravý, nebude ucpávat póry či nepříjemně ležet na pleti? Seznam se se skvalenem - suchým olejem, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek, zjemňuje pleť a neucpává póry. Skvalen je lipid (tuk, olej), který je přirozeně produkován našimi vlastními kožními buňkami, čili je pro každou pleť přirozeným doplňkem. Bohužel, množství skvalenu, které naše tělo produkuje, věkem klesá. Nejvíce skvalenu buňky produkují v pubertálním věku. Mezi 20-30. rokem našeho života jeho tvorba začne rapidně klesat. Doplnit si ho tedy můžeš díky různým kosmetickým přípravkům nebo i v čisté formě. Získává se z oliv, rýžových otrub a cukrové třtiny. Kromě toho lze získat iz jater žraloků, proto možná budeš nejprve chtít znát zdroj skvalénu obsaženého ve Tvém přípravku. Než se skvalen přidává do produktů, musí projít procesem hydrogenace, čímž se z něj stává skvalán. Jako skvalán je vhodný pro použití pro všechny typy pleti.

Oxid titaničitý a zinečnatý

Sluníčko máme stále silnější, a proto nesmíme opomíjet výběr přípravku pro ochranu před škodlivým UVA a UVB zářením. Obě látky představují přírodní minerální prášky, jejichž hlavní funkcí je ochránit pokožku právě před tímto zářením. Jsou neodmyslitelnou součástí přírodních přípravků na opalování. Oxid titaničitý a zinečnatý se může přidávat do těchto produktů v nano a mikro formě. Je v tom podstatný rozdíl? Amen ano! Pokud chceš zvolit bezpečnou alternativu, sáhni po přípravku, který obsahuje tyto minerální prášky v mikro formě. Podle dosud provedených studií je vysoký předpoklad, že pokud je oxid zinečnatý a titaničitý v nano formě, snáze je můžeme vdechnout a v našem organismu se mohou kumulovat a působit karcinogenně.

Oxid titaničitý a zinečnatý v mikro formě jsou vhodné i pro citlivou pleť a nezpůsobují podráždění. Oxid zinečnatý má také výborné antibakteriální vlastnosti, proto jej můžete nalézt i v lokálních mastičkách proti akné, krémech proti opruzeninám nebo v přírodních deodorantech.


Niacinamid nebo vitamin B3?

Většinu vitamínů přijímáme prioritně ze stravy. Některé vitamíny je ale škoda nezkusit aplikovat i přímo na pleť. A co takhle niacinamid? Je to forma vitamínu B3. Nachází se v mnoha potravinách včetně kvasnic, masa, ryb, mléka, vajec, zelené zeleniny, fazolí a obilovin. Zároveň je také možná trochu méně známou, ale opravdu výbornou složkou používanou v kosmetice. Běžně se používá v péči o pleť, a to zejména kvůli jeho protizánětlivým a regulujícím vlastnostem. Niacinamid zklidňuje pokožku, pomáhá viditelně minimalizovat zvětšené póry, vyhladit jemné vrásky, a dokonce při pravidelném používání dokáže bojovat is pigmentovými nerovnostmi. Niacinamid můžeš nalézt téměř ve všech druzích pleťové péče od tonik přes lokální ošetření, až k očním a pleťovým krémům.

Doufám, že své kosmetické produkty si nevybíráš jen podle barvy etikety

a že výběr toho správného produktu bude po přečtení těchto infošek o něco jednodušší. Potřebuje Tvá pleť hydrataci? Zvol kyselinu hyaluronovou. Pokud tě trápí akné, najdi svůj kousek aloe. Pokud jsi už zoufalá z dalších pigmentových skvrn, vsaď na pravidelnou aplikaci vitamínu B3. Na jakou kosmetickou složku nedáš dopustit Ty? Máš dobré zkušenosti s některou z výše zmíněných? Poděl se s námi o své zkušenosti. PS: Existují kosmetické složky, které jsou samy o sobě, nebo jako přísada v přípravcích vynikající, ale v různých kombinacích s jinými složkami mohou nadělat řádnou neplechu. V následujícím článku si řekneme, které kosmetické složky by se navzájem neměly kombinovat.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Niacinamide Is the Brightening, Clearing Ingredient
- 10 Benefits of Using Aloe Vera on Your Face
- What's Squalene and Why Should You Care?
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se