LEVANDULE LÉKAŘSKÁ

LEVANDULE LÉKAŘSKÁ

Je voňavá bylinka, kterou lze pěstovat iv našich zeměpisných šířkách, v záhonech na zahradách i v truhlících na balkonech či oknech. Levandule zahrnuje více než 30 druhů. Roste nadivoko, ale hlavně se pěstuje ve Středomoří (Provensálsku, Toskánsku), Španělsku, Bulharsku, Chorvatsku, ale také v Severní Africe, Indii, Austrálii, na Novém Zélandu nebo v Americe. Má velmi široké uplatnění. Začátkem léta, kdy celé Provensálsko zalije slunce, zbarví se louky do fialova.

LEVANDULE A JEJÍ VLASTNOSTI A ÚČINKY

Jak si vypěstovat léčivou leanduli

- je to velmi stará kulturní rostlina a známe ji pod více názvy: francouzská levandule, úzkolistá levandule, pravá levandule, voňavá levandule
- je bohatě rozvětvená rostlina, která má 90-120 cm výšku
- kořenovou soustavu má velmi hustou, která sahá velmi hluboko
- listy má stříbrno šedé, květy fialově modré
- v jednom záhonu se mohou objevit i světle modré případně bílé květy
- celá rostlina má velmi silnou, půvabnou vůni, je krásnou rostlinou kořeninové a okrasné zahrady, její hodnotu zvětšuje i to, že v zimě má pěkné listí
- můžeme ji sázet do skupin, nebo do většího květináče
 
Kdy sbírat levanduli

- květiny sbíráme těsně před kvetením, do kytice svážeme a zavěsíme
usušené květiny před použitím rozdrobíme ze stonku, listy je nejlepší sušit na mříži

Jak používat levanduli

- květiny i listy lze použít za čerstva i v sušené formě, odvar z květin lze vnitřně použít proti nervozitě, nervovému vypětí, příp. ke zlepšení trávení, proti nadýmání
- tento odvar můžeme použít i do koupele
- sušené květiny se používají k osvěžení ovzduší i do skříní, k odpuzení molů
- rozkvetlé stonky za čerstva nebo sušené svázané do kytice lze použít i k dekoraci
- lístečky a stonky se používají k osvěžení koupele ik ochucení kořeninového octa

Jaké jsou účinky levandule

- odbourává křeče, má utišující účinky
- zesiluje nervový systém a pomáhá i při krevním oběhu
- tuto rostlinu, polokeř pěstujeme především pro oleje, pro její blahodárné účinky na naše zdraví, náladu a okolí
 

LEVANDULE JAKO LÉČIVÁ BYLINA


Má široké využití, v domácnosti, kuchyni, při léčbě i kosmetice. V léčitelství je to uklidňující prostředek, který tiší migrénu a zbavuje nás bolesti hlavy, snižuje pocit nervozity, úzkosti a napětí, tedy působí na celý náš nervový systém při depresi a hysterii. Vhodná i pro epileptiky. Její síla se využívá také při léčbě dýchacích problémů, při chřipce a angíně. Je skvělým pomocníkem při popáleninách, má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při lupénce, ekzémech a vyrážkách. Je vhodná na všechny typy pleti a zejména při masážích (i malých dětí. Lze ji inhalovat, vtírat do pokožky, natírat bolavá místa postižená revmatou, dnou a záněty. Regeneruje pokožku.

Levandulové přípravky se používají při popáleninách, i u těch od slunce. Vaši pokožku zklidní, zmírní alergickou reakci a přispívá k regeneraci pleti. Levandulová voda je také vhodná pro citlivou pokožku, při projevech akné, kdy dezinfikuje pokožku a zklidňuje. Stále častěji se vůně levandule používá jako alternativní způsob k syntetickým lékům při nespavosti v podobě levandulových polštářů či sáčků. Podporuje také vylučování žluči. Používá se i na problémy v dutině ústní a skvěle působí při plynatosti a zácpě. Oblíbeným je např. levandulová koupelpomáhá při nervozitě, nespavosti, ke zklidnění po psychicky náročném dni. Zbaví vás stresu a podrážděnosti. Zlepší stav kožních plísní, kožních problémů a omladí pokožku.

LEVANDULE V KOSMETICE

Levandule má v kosmetickém průmyslu široké uplatnění. Využívá se ve formě esenciálního oleje, macerátu, extraktu, prášku i hydrolátu... Kosmetickým produktům nedodává jen příjemnou květinovou vůni s charakteristickými tóny, ale také množství svých příznivých účinků dokáže prokázat na pokožce právě díky kosmetickým výrobkům.

Levandulový olej se může používat v péči o všechny typy pleti. Díky svým vlastnostem, které mohou napomoci tlumit záněty a také regulaci tvorby kožního mazu se doporučuje především jako přísada do kosmetiky určené pro mastnou, na akné náchylnou pokožku se zánětlivými změnami. Levandulový olej dokonale regeneruje pokožku, urychluje hojení ran a zklidňuje podráždění. Funguje dobře iv kosmetice proti otokům pod očima a díky vlastnostem stimulujícím průtok krve a lymfy, uplatnění si najde i v přípravcích snižujících celulitidu. Levandule působí přirozeně deodoračně a zmírňuje zápach potu, proto je často složkou deodorantů, přírodních tělových mýdel a sprchových gelů. Výborně si levanduli můžete vychutnat také ve formě koupele.

Levandulový olej je nepostradatelným materiálem i při péči o vlasy. Působí silně proti lupům a proti plísním. Zabraňuje vypadávání vlasů a jejich nadměrnému mazání, stimuluje jejich růst.

Kromě svých kondičních vlastností má levandule také jedinečné aromaterapeutické vlastnosti. Dokonale uvolňuje, zklidňuje nervový systém, usnadňuje usínání, zmírňuje bolesti hlavy, dokonce působí jako antidepresivum a zlepšuje náladu. Vůně levandule odpuzuje i hmyzu, proto se levandulový olej často používá jako složka přípravků odpuzujících komáry a prachové peří.

LEVANDULE A AROMATERAPIE

Levandulový esenciální olej s jeho vyváženými kvalitami je považován hlavně za uklidňující a relaxační. Nicméně má také protizánětlivé, antibakteriální a analgetické účinky. Také podporuje a stimuluje imunitní systém. Je vhodný pro těhotné a kojící ženy i pro děti od narození. V aroamterapii se levandulový olej nejčastěji využívá k:
Trávení a menstruační křeče - Mnoho lidí trápí křeče, které dokáže levandule ve střevech uvolnit. Pomáhá při uvolnění plynů ze střev a při regulování menstruačního krvácení, což využívá mnoho žen s bolestivou menstruací.

Respirační potíže - Levandule slouží také jako sedativum a antidepresivum.

Uvolnění svalů - Levandule je pověstně známá i díky její schopnosti efektivně ulevit od bolesti a zánětům způsobeným artitridou či bolestí v kříži, bolestmi svalů, revmatou nebo zánětem hýžďového nervu a svalové bolesti způsobené napětím.

Pro uklidnění mysli a dobrý spánek - Levandule přináší klid a uklidňuje mysl. Redukuje stres a zklidňuje nervovou soustavu, čímž pomáhá při depresi. Uvolňuje bolest hlavy a pomáhá při nespavosti. Bojuje se špatnou náladou a činí lepší atmosféru všude, kde se využívá.

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:








Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se