pH POKOŽKY

pH POKOŽKY

Téměř všichni jsme o pH už slyšeli, případně jsme četli o jeho hodnotě. Uvádí se na nejrůznějších typech zboží, dokonce i na krabičkách kosmetiky. Ale víme, co se za ním skrývá? Jelikož je to jeden významný kosmetický pojem, výjimečně trochu zabrousíme do chemie.


CO JE TO pH

Chemické okénko: Výraz pH - "potentia hydrogeni" znamená koncentrace vodíkových iontů. Všechny sloučeniny obsahující vodu mají určitou hodnotu pH a to v rozsahu 0 až 14. Hodnotu pH zjišťujeme měřicím přístrojem nebo lakmusovým papírkem. Ty jsou volně dostupné například iv sortimentu vodu upravujících produktů. Neutrální hodnota pH je 7.

Takové nebo mírně vyšší Ph má mít i vodovodní voda, která se za tímto účelem chemicky upravuje. Destilovaná voda a většina minerálních vod mají pH nižší než 7, tedy přirozeně kyselé. Také název acidofilního mléka označuje jeho blízkost ke kyselému prostředí. Naopak, vodní roztoky klasických mýdel, prášků na praní, či soda bikarbony mají hodnotu vyšší než 7. Hodnota pH tedy slouží k porovnání síly kyselosti nebo zásaditosti látek oproti vodě.
 

MÁ I KŮŽE MĚŘITELNÉ pH?

Díky tomu, že kožní film vodu také obsahuje, můžeme změřit jeho Ph. Již více než 100 let je známo, že lidská kůže má kyselou hodnotu pH. A to díky kyselým složkám potu, mazu a kyselým produktům jejich rozkladu. Hodnota pH však není stejná po celém těle, jak nás mylně informují někteří výrobci kosmetiky. V závislosti na lokalitě a různých individuálních faktorech, má naše kůže hodnoty ph 4,5 - 6,7, průměrně mezi 5,0 až 5,5. Starší lidé a děti mají pH kožního filmu vyšší – to znamená zásaditější.
 


PROČ JE DŮLEŽITÉ DBAT NA pH HODNOTY

Vědci doporučují, aby lidé s citlivou pokožkou pečlivě sledovali hodnotu pH u kosmetických výrobků pro péči o různé části těla. Mírná kyselost pokožky totiž slouží k vytvoření vlastní ochranné bariéry před škodlivými látkami a mikroby z vnějšího prostředí.
Když je hodnota pH v nějakém kosmetickém výrobku vyšší, nebo naopak nižší než 5,5, pokožka je nucena neustále upravovat svoji vlastní rovnováhu pH. A to může vyvolat podráždění.
Dlouhodobé používání takových výrobků může vést k tomu, že pH rovnováha pokožky se natrvalo změní. To může být někdy vysvětlením vzniku suché, svědivé nebo podrážděné pokožky, či dokonce vzniku dermatologických onemocnění, jako je ekzém.

JAKÝ MŮŽE MÍT pH KOSMETIKY VLIV NA POKOŽCE

Lidské tělo je zkrátka od přírody výborně naprogramováno a všechny jeho procesy či charakteristiky mají svůj význam. Přirozenou ochrannou bariéru kůže bychom proto měli chránit a při výběru kosmetických produktů se soustředit také na to, jak mohou ovlivnit pH naší kůže. Existují i výrobky s cíleně vyšším či nižším pH, které má právě za úkol provést pokožce službu.
Vezměme si například kyseliny, které se v posledním období stávají stále populárnějšími aktivními látkami především v pleťové kosmetice. Příliš mnoho kyselin však může pokožku rozhodit – podráždit, vysušit, dokonce mohou způsobit i rozpraskání podkožních cévek, vznik pupínků a další problémy.

V opačném případě, pokud jste fanouškem zásaditých tonerů, stejně je důležité držet se pravidla „všeho moc škodí“. Přílišné množství zásaditých látek může vést k vysušování pleti, vzniku vrásek, spouštění tvorby známek stárnutí.

Pokud si tedy přejete pleť exfoliovat, zbavit odumřelých kožních buněk, zjemnit její povrch, vyhladit a podpořit regeneraci, sáhněte po kyselejších produktech. Nikdy však produkty nenechávejte působit na pleti déle, než je doporučená doba. Právě rozdíly v pH hodnotách a možné následky jsou důvodem, proč se obzvlášť vyplatí držet se doporučeného způsobu i délky aplikace kosmetických výrobků. Rovněž se nevyplatí takové produkty používat častěji, než je doporučeno, protože i pokožka sama potřebuje čas, aby se zregenerovala. Zásadité produkty naopak pomáhají suché pokožce, jakož i pokožce se sklonem k psoriáze, ekzémům a dermatitidám. Její přirozené pH totiž pomáhají nasměrovat k ideálním hodnotám.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- About Skin pH and Why It Matters
- What Is Skin pH? How to Tell if Yours Is Healthy, and Why It Matters
- These Factors Are Affecting Your Skin’s pH (Plus, How to Fix it)
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se