SKOŘICE

SKOŘICE

V dávné minulosti se skořice vyvažovala zlatem. Za zázračnou ji považovali už staří Řekové a Egypťané. Skořice je orientální koření, které se do světa rozšířilo v 15. a 16. století, kdy si jej ze svých cest obchodníci přiváželi jako jednu ze vzácností Orientu. Skořice roste v podobě malého stromu a nachází se nejčastěji v celé jižní Asii a na Středním východě. Je to kůra stromu, která je k dispozici v tyčinkách nebo prášku. Obsahuje kalcium, železo, vitamin A, B-6, magnesium a C vitamin.

Skořice se v poslední době zmiňuje především v souvislosti s jejími protirakovinnými účinky. Připisuje se její schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. Výsledky stále více poukazují na její pozitivní účinky na snižování vysoké hladiny cukru. Má uklidňující účinky, uvolňuje napětí a stimuluje krevní oběh. Snižuje poruchy dýchání a ostatních rytmických činností našeho organismu.

Je výborná při léčbě zmatečných duševních stavů po rozchodu, před rozvodem, při ztrátě zaměstnání. Ve stáří pomáhá udržovat duševní čilost tím, že uvádí do souladu mozkové proudy. Skořice dokáže regenerovat tkáně a urychlovat látkovou přeměnu. Pravá mletá skořice je skutečným zázrakem přímo z vaší kuchyně. Podporuje účinek inzulínu, proto by neměla chybět v jídelním lístku diabetiků a snižuje také hladinu špatného cholesterolu. Je antioxidační a mírně snižuje srážlivost krve. Pomáhá odstranit zápach z úst a v zimních měsících zahřeje celé tělo. Příznivě působí u žen, kterým zmírňuje menstruaci a přechodové problémy. Skořice je také účinné afrodiziakum a spolu s medem a zázvorem léčí nachlazení, chřipku, různé infekce a kožní onemocnění. Pomáhá udržovat zdravou, čistou a pevnou pleť.
 
Spolu s medem je skořice účinnou zbraní při akné, která pleť zbaví bakterií, prokrví ji a hydratuje. Nejpoužívanější je maska ze tří lžíc medu a jedné lžíce skořice, kterou aplikujete přímo na pleť. Tímto způsobem můžete také léčit vyrážky na jiných částech těla. Schopností skořice je také prokrvování. Její obsah v kosmetických produktech zahřívá pokožku, rozproudí mikrocirkulaci a pasujete-li se s celulitidou, dobře víte, že právě tyto procesy proti ní zabírají. Jak nejúčinněji se ukazují skořicové zábaly.

Je nutno připomenout i její nepříznivé účinky a to hlavně skořice Cassia. Obsahuje totiž látku zvanou kumarin, která je toxická pro játra a ledviny. Testy zjistily, že vyvolává u hlodavců rakovinu. Kumarin je toxická sloučenina benzopyron obsažená v různých rostlinách. Používáte-li skořici Cassia jen zřídka na ozdobu koláčů a podobně, není se čeho bát. Pokud zvyknete skořici využívat často, určitě sáhněte po ceylonské. Odborníci doporučují maximálně jednu čajovou lžičku denně nebo maximálně. 6 gramů.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon
- Top 5 health benefits of cinnamon
- Cinnamon: overview of health benefits
 

Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se