KDYŽ ZUBNÍ PASTA ŠKODÍ

KDYŽ ZUBNÍ PASTA ŠKODÍ

O zuby je třeba se příkladně starat. Myt bychom si je měli minimálně dvakrát denně, ideální by bylo po každém jídle. Zubní pasta je nedílnou součástí čištění zubů. Zamysleli jste se ale nad tím, že i ona může škodit? Když si přečtete složení zubních past, můžete tam najít spoustu škodlivých látek, které spíše uškodí než pomohou. Na co bychom si měli dát pozor?

1. Sodium Lauryl Sulfate: látka přírodního původu, což ale nezaručuje její bezpečnost. Lauryl sulfát sodný naleznete v mnoha kosmetických výrobcích jako sprchové gely, šampony a zubní pasty. Snižuje povrchové napětí, rozpouští tuky a oleje. Zprvu byste jej našli zejména ve výrobcích na čištění aut. Postupně ji však začal využívat i kosmetický průmysl. V zubních pastách škodí asi nejvíc ze všech látek. Pomáhá vytvářet bohatou pěnu. Dnes se o škodlivosti Lauryl sulfátu ví poměrně dost, ale přesto není zakázáno jeho používání v kosmetice. Mezi negativní účinky patří například dráždění očí a sliznic, alergické reakce a dermatitidy, ale velkým nebezpečím je také fakt, že tato látka se kumuluje v játrech, mozku či srdci. Některé studie poukázaly také na možný karcinogenní účinek Lauryl sulfátu sodného. Vyvstává otázka, proč se stále používá, když je tak škodlivý. Možná proto, že látka SLS je levnější než jiné povrchově aktivní látky. Možná proto, že roční obrat z těchto výrobků je jen v Evropě více než 30 miliard eur.

2. Fluor a fluoridy: Existují studie, které prokázaly, že fluorid ve skutečnosti vůbec nesnižuje riziko vzniku zubního kazu a je škodlivý pro lidský organismus ve více ohledech. Fluorid totiž může způsobit nevolnosti, zvracení či průjem. Příliš velké dávky by mohly u malých dětí vést k závažným zdravotním problémům . Toxická dávka zubní pasty obsahující fluorid může dokonce vést ik úmrtí. Smrtelnou dávkou pro malé asi dvouleté dítě je asi 42% obsahu tuby fluoridové pasty, pro čtyřleté dítě je to asi 56% a pro šestileté asi 70% obsahu. Podle několika studií a výzkumů je naše tělo fluorem zásobováno dostatečně a netřeba nám fluoridované pasty, protože kumulace této látky v organismu může způsobit mnoho zdravotních problémů.
 
3. Triclosan: Je antibiotická a antimikrobiální složka, která se běžně používá ve výrobcích určených k ústní hygieně, ale také v prostředcích na nádobí, ruce či v deodorantech. Její používání zvyšuje odolnost bakterií v lidském organismu, a proto je léčba řady nemocí podstatně komplikovanější než kdysi. V některých studiích bylo poukázáno na to, že triclosan ovlivňuje produkci hormonů štítné žlázy.

4. Abraziva: Způsobují poškození horní vrstvy zubu a může tak docházet k rychlejšímu ubrusu zubu.

5. Umělá sladidla: Jejich vliv na lidský organismus je značně negativní, často používaný sacharin nenajdete na seznamu bezpečných potravinových složek.

Tak, jak nám může uškodit zubní pasta, tak nám mohou škodit i zlozvyky při mytí zubů. Mnozí z nás používají nesprávný zubní kartáček. Ideální je co nejšetrnější čištění měkkým kartáčkem, který by měl mít tu správnou velikost – jak rukojeť, tak kartáček. Třeba ji skladovat v suchém prostředí, protože vlhké a otevřené prostředí koupelny je plné bakterií. Obecné pravidlo hovoří o tom, že zubní kartáček je třeba měnit přibližně každé 3 až 4 měsíce, ale někdy jsou naléhavé situace jako nachlazení, chřipka či břišní viróza nebo jiná infekce, kdy je třeba je vyměnit hned. Zuby je třeba mýt dostatečně dlouho a důkladně, abychom předešli vzniku zubního kazu.
 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 11 Ways to Keep Your Teeth Healthy
- Brushing Your Teeth
- Fluoride vs. Fluoride-Free Toothpastes
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se