HLINÍKOVÉ SOLI V KOSMETICE

HLINÍKOVÉ SOLI V KOSMETICE

Obzvlášť my, ženy, prostě chceme vypadat a cítit se dobře. Denně proto používáme opravdu velké množství kosmetických produktů - od zubní pasty až po stylingové přípravky, make upy, rtěnky... Všechny produkty, které ráno před odchodem do práce dotvoří náš dokonalý vzhled a dobrý pocit, se postupně během dne vstřebávají do hlubších vrstev naší pokožky a látky, které jsou v nich obsaženy, se v těchto vrstvách časem ukládají a hromadí. Jinak tomu není ani v případě hliníkových solí, o kterých se tolik diskutuje.


Rozlousknutí otázky, zda jsou pro nás hliníkové soli nebezpečné, se může jevit jako opravdu těžký oříšek. Zkusme si proto ozřejmit, co hliníkové soli vlastně jsou a jaké je jejich působení na náš organizmus.

Každý z nás jistě zná hliník a mnozí si pamatujeme například i hliníkové příbory či jiné kuchyňské pomůcky. Hliník jako surovina je ve velkém využíván v mnoha současných průmyslových odvětvích, zmiňované příbory z něj však již v nabídce prodejců najdeme zřídka. Rovněž se vytratily z domácností, restaurací, školních jídelen… Vědecké studie spojené s výzkumem Alzheimerovy choroby totiž uvádějí zvýšené množství zmíněného kovu nalezené v mozku pacientů trpících tímto onemocněním.



V kosmetice se hliník vyskytuje ve formě hliníkových solí. Ty představují jeho sloučeninu rozpustnou ve vodě, která se používá zejména při výrobě deodorantů a antiperspirantů. Má zajistit pomalejší rozklad bakterií na pokožce a tím omezit tvorbu nepříjemného zápachu. Ruku vzhůru, kdo z nás se dnes obejde bez deodorantu? Před zápachem se přece chceme chránit všichni! Denně tak svému podpaží dopřejeme maličkou dávku hliníku, která nám, když se tak nad tím zamyslíme, snad ani nemůže uškodit. Přepočítejme si však dny na týdny, týdny na měsíce a měsíce na roky přijímání těchto maličkých dávek. Najednou toho hliníku už tak málo není a pátrání po rizicích hromadění tohoto kovu v našem těle je skutečně na místě.
 
Světová zdravotnická organizace již několik desetiletí přiznává souvislost nahromaděných hliníkových částic v lidském organismu se vznikem Alzheimerovy choroby, další studie navíc spojují tento prvek také s onkologickými onemocněními či problémy dýchacího ústrojí a nervové soustavy. Pokud jsme tedy v zájmu našeho zdraví dokázali eliminovat používání hliníkových příborů a nádobí, rozhodně bychom měli zvážit i používání kosmetických přípravků s obsahem hliníkových solí.


Alternativ v dnešní době existuje hned několik, stačí si vybrat tu, která nám vyhovuje nejvíc. Bezpečné deodoranty bez obsahu alkoholu, hliníkových solí, parabenů či jiných konzervačních přísad, jakož i syntetických barviv či parfemace, naleznete také v nabídce Soaphoria.
 

Ach, ty názvy!

Hliníkové soli běžně používané při výrobě antiperspirantů a deodorantů najdeme ve složení pod názvy aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride nebo jednoduše chlorid hlinitý, který se mimo jiné běžně používá při výrobě polystyrenu či saponátů. Tyto látky mají zabránit nepříjemnému pocení tím, že ve vývodech potních žláz vytvoří bariéru, která znemožní produkovanému potu dostat se na povrch pokožky. V minulosti se tyto sloučeniny dokonce přidávaly i do make-upů, aby se zejména slavné osobnosti během vystoupení méně potily a aby jejich líčení vydrželo co nejdéle.

Jak fungují?

Naše pokožka tedy díky „ucpání“ potních žláz zůstává suchá, určitě se však shodneme, že takové řešení není pro naše tělo přirozené. Deodoranty a antiperspiranty jsou zároveň produkty, které, na rozdíl od mýdla či sprchového gelu, z pokožky nesmyjeme, právě naopak, vstřebávají se do jejích hlubších vrstev. Díky tomu se obsažené látky, včetně hliníkových solí, v našem těle hromadí a časem mohou přispívat k rozvoji vážných onemocnění jako jsou Alzheimerova choroba či dokonce rakovina, o kterých jsme psali v předchozím příspěvku.

Existuje tedy sloučenina hliníku, která je pro nás bezpečná?
Odpověď vás možná překvapí, ale v přírodě najdeme i minerální soli s obsahem hliníku, které naše zdraví ani v případě jejich využití v kosmetickém průmyslu nepoškozují. Takovou solí je i Potassium Alum. O ní si však povíme opět příště.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Aluminium in cosmetics and personal care products
- Aluminum in Deodorant: Everything You Need to Know
- Is Using Deodorant With Aluminum Actually Bad for You?



Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se