KOSMETICKÉ JÍLY

Velice populárním elementem kosmetického světa, který si již po prvním vyzkoušení získá srdce každého nadšence jednoduchých, účinných, cenově dostupných a čistě přírodních kosmetických řešení, jsou právě přírodní bahna a kosmetické jíly! Existuje jejich četné množství a laik je rozpozná jako první podle barevnosti, nicméně všechny mají různé vlastnosti, texturu, strukturu i použití.


KDE SE VZALY KOSMETICKÉ JÍLY


Jíly se již po staletí využívají v péči o krásu a jsou přítomny téměř ve všech tradičních rituálech krásy. Očišťují, detoxikují a posilují pokožku, zmírňují otoky a zánět. Všeobecnou charakteristikou všech jílů je, že mají schopnost absorbovat přebytečný kožní maz a nečistoty z povrchu a pórů pokožky.


Každý kosmetický jíl má jinou minerální kompozici a nabízí různé výhody v rámci péče o pleť. Vysoký minerální obsah jílu omlazuje pokožku, zatímco jeho textura jemně exfoliuje a stimuluje pokožku. Pravidelné používání jílových masek hlavně zanechá pokožku čistou, odstraní odumřelé kožní buňky, zlepší cirkulaci pleti a přinese hladkou a zdravou záři pokožky. Každá hlína může absorbovat olej a nečistoty, ale každá hlína se může lišit v úrovni absorpce.
 

VYUŽITÍ KOSMETICKÝCH JÍLŮ

Jíly mohou být použity v tělových a obličejových prášcích, tělových a obličejových zábalech, mýdlech, pleťových krémech, koupelových solích a podobně. Tyto cenné suroviny mohou být využity také jako přírodní barvivo a dodávat barvu mýdlům a jiným přípravkům, jako jsou například dekorativní výrobky.

Na trhu můžeme najít několik jilů, pozor je však třeba dávat při jejich koupi, z důvodu, že se často i padělají a tak jsou v nabídce i chemicky barvené jíly.

 


PŘEHLED NEJZNÁMĚJŠÍCH KOSMETICKÝCH JILŮ, KTERÉ BYSTE ROZHODNĚ MĚLI VYZKOUŠET

Bentonitový jíl zelenavě – šedé barvy s výjimečnými absorpčními vlastnostmi má hloubkově čistící účinky, které jej korunují na první místo v produktech v boji proti akné. Starý jihoameričtí indiáni ho nazývali i zázračnou aztéckou hlínou. Je jedinečným kosmetickým zkrášlovačem. Reguluje tvorbu kožního mazu a nastavuje rovnováhu pleti a problémových partií. Vlasy remineralizuje a dodává jim lesk, pomáhá v boji proti lupům, mastné vlasy pročistí. Má antiseptické a protiplísňové účinky, výborně poslouží proti kožním onemocněním.

Kaolín, neboli bílý jíl, je velmi jemný jíl, který patří v kosmetice mezi nejčastěji používané jíly. Je nejjemnější ze všech jílů a tím je vhodný především pro citlivou, suchou nebo zralou pleť. Působí jako přírodní detoxikační prostředek, který proniká hluboko do struktury pokožky, účinně a šetrně odstraňuje odumřelé buňky. Pokožku pročistí, vyhlazuje, regeneruje a revitalizuje. Pokožku zvláčňuje, zlepšuje její strukturu, zvyšuje její elasticitu a pevnost. Díky podpoře látkové výměny v podkožních vrstvách napomáhá zmírnit projevy celulitidy. Úspěšně se využívá při léčbě lupénky a ekzémů.

Zelenavý francouzský jíl je látka se širokým spektrem využití, tím se výborně hodí na všechny typy pokožky. Je vhodný pro citlivou pleť, ale pro své čistící, antiseptické a dezinfekční účinky je také ideální pro smíšenou až mastnou a aknózní pleť. Napne, zjemní a regeneruje. Reguluje tvorbu kožního mazu a nastavuje rovnováhu pleti a problémových partií. Vlasy remineralizuje a dodá lesk, pomáhá v boji proti lupům, mastné vlasy pročistí. Jíl je účinný prostředek v péči o dutinu ústní, pomáhá řešit problémy se zuby a dásněmi a napomáhá v boji proti aftám.

Marocký jíl je charakteristický jeho hnědavě - načervenalou barvou. Sušením na slunci absorbuje jeho blahodárné účinky a svým unikátním složením s obsahem oxidu křemičitého, hořčíku, draslíku a vápníku pomáhá při remineralizaci pokožky. Jeho antibakteriální účinky jej předurčují k použití pro smíšenou až mastnou, také pro zralou problematickou pleť. Stává se tím vynikajícím pomocníkem v boji proti ekzémům, šupinatosti, aknózní pleti, podrážděnosti a svědící pokožce. Detoxikuje, reguluje tvorbu kožního mazu, regeneruje a vyhlazuje a také matuje.

Žlutý jíl nebo Illit je vhodný pro všechny typy pleti, ale především na smíšenou až mastnou pleť, neboť absorbuje přebytečný maz a stahuje póry. Stimuluje, osvěžuje, regeneruje a revitalizuje pokožku, hloubkově ji vyživuje a posiluje, zlepšuje tón pleti, absorbuje škodlivé látky z pokožky a detoxikuje ji. Zlepšuje tónus a navrací rovnováhu v tvorbě kožního mazu.

Růžový jíl se svou jemností je vhodný pro všechny typy pleti, speciálně pro unavenou a zralou pleť, také pro citlivou a podrážděnou pokožku se sklonem k zarudnutí. Je bohatý na přírodní minerály a pokládán za přírodní zkrášlovač. Má výborné exfoliační, čistící a detoxikační vlastnosti, protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické účinky. Pravidelným používáním pomáhá zlepšit texturu a vzhled pleti, která trpí ekzémem, psoriázou, akné nebo růžovkou. Redukuje suchost a šupinatost, zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky a odstraňuje odumřelé buňky z pleti, čímž ji zanechává jemnou a vláčnou. Díky podpoře látkové výměny v podkožních vrstvách napomáhá zmírnit projevy celulitidy. Úspěšně se využívá při léčbě lupénky a jiných dermálních ekzémů.

 

Kosmetická bahna, včetně kvalitního bahna z Mrtvého moře, pomáhají jemně exfoliovat a přirozeně remineralizovat pokožku. Vlhké bahno pomáhá podporovat zářivou pokožku, která vypadá hladší, jemnější a zdravější. Tato surovina se může používat ve formulacích určených pro obličej i tělo a je vhodná i pro použití v lázeňském prostředí.

Bahna mohou být použita přípravcích navržených na tělo i obličej, t.j. v maskách, peelingech i zábalech. Mohou se použít také pro přípravu vlasových zábalů a past a jiných produktů pro péči o vlasy, které pomáhají přirozeně očistit vlasy a pokožku hlavy.

Bahno z Mrtvého moře, také známé jako černé bahno, je jemné vlhké bahno bohaté na minerály z vody a dna Mrtvého moře. Používá se již několik staletí pro své kosmetické a zdravotní výhody. Voda z Mrtvého moře kromě svého pozoruhodného obsahu chloridu sodného je významně bohatá i na jiné minerály včetně draslíku, hořčíku, vápníku a řady jiných základních a stopových minerálů.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Microbiological characterisation of southern African medicinal and cosmetic clays
- Guide to Common Cosmetic Clay Types
- Different Types of Cosmetic Clays For Face and Body

 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se