HYDROLÁTY

HYDROLÁTY

Květové vody nebo jinak nazývané hydroláty byly našim předkům podle některých zdrojů známy již od počátku našeho letopočtu, ne-li ještě dříve. Zejména v posledních letech si však získaly nejen popularitu, ale i srdce mnoha žen či dokonce i mužů. Jejich jedinečné vlastnosti a blahodárné účinky na různé typy pleti a také kožní problémy, je přímo předurčují k tomu, aby se staly součástí povinné výbavy každé jedné koupelny, nevyjímaje ani tu vaši. Víte však, jakým způsobem probíhá jejich výroba a co je zapotřebí k tomu, aby přišli na svět?

Hydroláty vznikají jako vedlejší produkt při výrobě éterických olejů pomocí destilace. K výrobě éterických olejů je však zapotřebí několik kilogramů, ba někdy až tun rostlin, které ve svých siličnatých buňkách obsahují vysoce koncentrované vzácné oleje - silice. Ty se při destilaci vypařují a zachycují, aby mohly být následně použity samostatně, kombinovány nebo ředěny k mnoha účelům od těch kosmetických až po aromaterapii a mnohé další. Hydrolát představuje vodu, která vzniká destilací těchto rostlin a obsahuje vysoké množství účinných látek v koncentraci, která je bezpečná pro používání přímo na pokožku bez potřeby ředění.

Jelikož je však první způsob výroby velmi náročný na množství použitých surovin a hydroláty při něm vznikají „jen“ jako vedlejší produkt, v současnosti se květinové vody vyrábějí zejména samostatně. Způsob jejich výroby je nazýván vodní destilací, odkud je odvozen i samotný název, vodní destilát – hydrolát. V jednoduchosti a krátkosti lze tento proces popsat i tak, že se lupeny květů nasypou do vody, která se přivede k varu. Pára, která při varu vzniká, kondenzuje a sbírá se do předpřipravené nádobky. Celý proces odpařování a kondenzace může trvat přibližně 20 minut, v závislosti na množství vody a bylin.

Výsledná vysrážená "voda" představuje právě destilát - květinovou vodu s obsahem cenných látek prospěšných pro vaši pleť.
Přestože zní takový způsob přípravy poměrně jednoduše, je třeba dobře znát konkrétní rostliny, jakož i ovládat principy destilace. Právě proto se hydroláty vyrábějí v originálních destilačních zařízeních pod přísným dozorem specializovaných odborníků, kteří jsou zárukou nejvyšší kvality výsledného produktu.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- How floral waters are made
- Damask Rose Hydrosol
- Chemical composition, antibacterial and antioxidant activities of hydrosols 
 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se