Vše o nejběžnějších kožních problémech a jejich léčbě

Nejběžnější kožní problémy a jejich léčba

Různé kožní problémy se velmi liší v příznacích a závažnosti. Mohou být dočasné nebo trvalé a mohou být bezbolestné nebo bolestivé. Některá kožní onemocnění jsou nezávažná a jiná mohou být život ohrožující. Některé kožní poruchy mají situační příčiny, zatímco jiné mohou být geneticky podmíněny. Zatímco většina kožních poruch je nezávažná, jiné mohou naznačovat vážnější problém. Podívejme se společně na nejběžnější kožní problémy, jejich charakteristiku a možnou léčbu.


Akné
Akné se běžně vyskytuje na obličeji, krku, ramenou, hrudi a horní části zad. Projevy na kůži se skládají ze zarudnutí, černých teček, bílých teček, pupínků nebo hlubokých, bolestivých cyst a uzlin. Tento stav může zanechat jizvy nebo způsobit ztmavnutí pokožky, pokud se neléčí. Lidé s tmavší pokožkou mohou také zaznamenat tmavé skvrny známé jako post-zánětlivá hyperpigmentace (PIH). Akné lze z velké části dostat pod kontrolu správně volenou kosmetikou, v závažnějších případech pomůže návštěva kožního lékaře.

Opar
Tento problém se projevuje jako červený, bolestivý puchýř naplněný tekutinou, který se objevuje v blízkosti úst a rtů. Lidé se světlejší pokožkou si mohou všimnout více zarudnutí než lidé s tmavší pokožkou. Postižená oblast často brní nebo pálí dříve, než je rána viditelná. Ohniska zánětu mohou být také doprovázena mírnými příznaky podobnými chřipce, jako je nízká horečka, bolesti těla a oteklé lymfatické uzliny. Pro léčbu oparů postačí lokální léčivo. Jak úspěšné se ukazují také přípravky s obsahem meduňky či čajovníku.


Puchýř
Puchýře jsou charakterizovány vodnatou, čirou oblastí naplněnou tekutinou na kůži. Mohou být menší než 1 centimetr (cm) (vezikula) nebo větší než 1 cm (bulla) a mohou se vyskytovat samostatně nebo ve skupinách. Puchýře se mohou nacházet kdekoli na těle. Na pomoc při puchýřích se názory rozcházejí. Některé radí propichovat, jiní ne. V každém případě, pokožka má úžasnou schopnost regenerovat se, a pokud jí trošku pomůžete, puchýře se zbavíte jednou dva.

Kopřivka
Svědivé, vyvýšené skvrny, které se vyskytují po vystavení alergenu. Skvrny mohou být teplé a mírně bolestivé na dotek. Kopřivka na tmavší pokožce se může zdát vyvýšená nebo zanícená a může být o něco tmavší nebo světlejší než vaše přirozená barva pokožky. Na světlejší pokožce se kopřivka obvykle jeví jako červená. V případě výskytu kopřivky se v první řadě zbavte původního alergenu. Chraňte kůži před sluncem a poctivě ji natírejte výživnými mastmi, které zmírní svědění a zklidní pokožku.
 
Aktinická keratóza
Tento stav způsobuje hrubou, šupinatou nebo křupavou kožní „náplast“. Obvykle je menší než 2 cm nebo přibližně tak velká jako guma na tužku. Často se objevuje na částech těla, které jsou často vystaveny slunci, jako jsou ruce, paže, obličej, pokožka hlavy a krk. Náplast na kůži má obvykle růžovou barvu, ale může mít hnědou, hnědou nebo šedou základnu. Tato náplast může mít stejnou barvu jako okolní kůže u lidí s tmavší pokožkou. Doporučuje se vyhledat lékařskou pomoc.


Rosacea
Toto chronické kožní onemocnění prochází cykly vyblednutí a recidivy. Relapsy mohou vyvolat kořeněná jídla, alkoholické nápoje, sluneční záření, stres a střevní bakterie Helicobacter pylori. Existují čtyři podtypy rosacey, které zahrnují širokou škálu symptomů. Běžné příznaky zahrnují zarudnutí obličeje, zvýšené červené hrboly, suchost pokožky a citlivost pokožky. Lidé s tmavším odstínem pokožky si mohou všimnout hnědého zbarvení nebo suché a oteklé skvrny tmavé kůže. Rosaceu dokáže držet pod kontrolou vhodně zvolená kosmetika, případně dermatologem doporučené postupy.


Alergie na latex
Tento stav se považuje za zdravotní pohotovost. Může být nutná naléhavá péče. Kontaktujte 9112 nebo místní pohotovostní služby. Alergie na latex způsobuje vyrážku, která se může objevit během několika minut až hodin po vystavení latexovému produktu. Na tmavší pokožce může být méně viditelná nebo se může jevit světlejší nebo tmavší než okolní tkáň. Způsobuje také teplé, svědící podlitiny v místě kontaktu, které mohou při opakovaném vystavení latexu nabýt suchého, křupavého vzhledu. Částice latexu ve vzduchu mohou způsobit kašel, rýmu, kýchání a svědění, slzení očí. Těžká alergie na latex může způsobit otok a potíže s dýcháním.
 
Ekzém
Ekzém je charakterizován žlutými nebo bílými šupinatými skvrnami, které se odlupují. Postižené oblasti mohou být svědící, mastné nebo suché. Na světlé pokožce může ekzém způsobit červenou vyrážku. Tato vyrážka se může objevit také jako hnědá, fialová nebo šedá na tmavší pokožce. V oblasti s vyrážkou se může objevit také vypadávání vlasů. Základem péče o ekzematickou pokožku je promašťování – pravidelné a důkladné.


Psoriáza
Způsobuje šupinaté, stříbřité, ostře ohraničené skvrny na kůži. Lidé s tmavší pokožkou mohou také zaznamenat tmavě hnědé nebo purpurové skvrny na kůži. Ložiska se běžně nacházejí na pokožce hlavy, loktech, kolenou a spodní části zad. Tento stav může být svědivý nebo asymptomatický. Psoriázu zklidňuje promašťování a hydratávie pokožky.


Spalničky
Mezi příznaky spalniček patří horečka, bolest v krku, červené nebo slzící oči, ztráta chuti k jídlu, kašel a rýma. Způsobuje také červenou vyrážku, která se šíří z obličeje dolů po těle 3 až 5 dní po objevení se prvních příznaků. Tato vyrážka může být obtížněji viditelná na tmavší pokožce. Uvnitř úst se mohou objevit drobné červené skvrny s modro-bílými středy. Spalničky ošetřuje kožní lékař.

Bazaliom
Tento stav je často charakterizován vyvýšenými, pevnými a bledými oblastmi, které mohou připomínat jizvu po vážném úrazu. Může způsobit kupolovité, růžové nebo červené, lesklé a perleťové oblasti, které mohou mít zapuštěný střed, jako kráter. Pro lidi s tmavou pokožkou se může zdát tmavší a méně perleťová. Krevní cévy na růstu mohou být patrné. Může způsobit lehké krvácení nebo vytékající ránu, která se nezdá, že se hojí nebo se zahojí a poté se znovu objeví. Ošetření se doporučuje absolvovat po konzultaci s lékařem.


Spinocelulární karcinom
Tento stav se často vyskytuje v oblastech vystavených ultrafialovému (UV) záření, jako je obličej, uši a hřbet rukou. Může být charakterizována šupinatou, načervenalou skvrnou kůže, která přechází do vyvýšeného hrbolku, který nadále roste. Na tmavší pokožce může být hrbolek světlejší. Může také způsobit výrůstek, který snadno krvácí, nehojí se nebo se zahojí a poté se znovu objeví. Máte-li podezření na spinocelulární karcinom, určitě neodkládejte návštěvu kožního lékaře pro určení diagnózy.


Melanom
Toto je nejzávažnější forma rakoviny kůže, která je běžnější u lidí se světlou pokožkou. Může se objevit kdekoli na těle jako znaménko, který má nepravidelně tvarované okraje, asymetrické tvary a více barev. Může se také projevit jako znaménko, které časem změnilo barvu nebo se zvětšilo, je obvykle větší než guma na tužku. Zjistěte více o melanomu.

Lupus
Mezi příznaky lupusu patří únava, bolesti hlavy, horečka a oteklé nebo bolestivé klouby. Může způsobit šupinatou vyrážku ve tvaru disku, která nesvědí ani nebolí. Šupinaté červené skvrny nebo prstencové tvary se nejčastěji nacházejí na ramenou, předloktích, krku a horní části trupu a zhoršují se vystavením slunečnímu záření. Způsobuje také teplou, hnědou nebo červenou vyrážku, která se šíří po tvářích a můstku nosu jako motýlí křídla a zhoršuje se na slunci. Lupus je autoimunitní onemocnění, které je třeba léčit pod lékařským dohledem.

Kontaktní dermatitida
Tento stav se objevuje hodiny až dny po kontaktu s alergenem. Způsobuje vyrážku s viditelnými okraji a objevuje se tam, kde se vaše pokožka dotkla dráždivé látky. Kůže může být svědivá, šupinatá. Světlejší pokožka se může jevit jako červená, zatímco tmavší pokožka se může jevit jako fialová, šedá nebo tmavě hnědá. Může také způsobit puchýře, které vytékají nebo se stávají praskajícími. Léčba je symptomatická, tkví v odstranění alergenu a zklidnění pokožky.


Vitiligo
Vitiligo je charakterizováno ztrátou pigmentu v kůži v důsledku autoimunitní destrukce buněk, které dodávají pokožce její barvu. Ohniskové vitiligo způsobuje ztrátu barvy kůže jen v několika malých oblastech, které mohou být spojovány. Segmentový vzor vitiligo způsobuje depigmentaci na jedné straně těla. Vitiligo může také způsobit předčasné šedivění pokožky hlavy nebo vlasů na tváři. U lidí s různými odstíny pokožky se obvykle vytvoří skvrny na kůži mnohem světlejší, než je jejich přirozený odstín pokožky. U lidí s tmavší pokožkou má tendenci být výraznější, což může způsobit zvýšené stigma související s tímto stavem. Vitiligo je nepříjemné zejména z hlediska psychiky, zdraví však nijak vážněji neohrožuje.
 
Bradavice
Bradavice jsou způsobeny mnoha různými typy viru zvaného lidský papilomavirus (HPV). Mohou se nacházet na kůži nebo sliznicích a mohou se vyskytovat jednotlivě nebo ve skupinách. Bradavice jsou nakažlivé a mohou se přenést na jiné osoby. Na pokožce mohou být tmavší. Doporučuje se lokální léčba dostupnými prostředky, jak výborně účinný se ukazuje být i nimboníkový olej.


Neštovice
Onemocnění může způsobit shluky svědivých, červených nebo hnědých puchýřů naplněných tekutinou v různých stádiích hojení po celém těle. Vyrážka je doprovázena horečkou, bolestmi těla, bolestí v krku a ztrátou chuti k jídlu. Plané neštovice zůstávají nakažlivé, dokud se všechny puchýře nesešouvají. Plané neštovice mohou být hůře viditelné na tmavší pokožce. Dobrou zprávou je, že léčba je lokální a po překonání onemocnění organismus získává imunitu.
 
Seboroický ekzém
Tento stav je charakterizován žlutými nebo bílými šupinatými skvrnami, které se odlupují. Postižená místa mohou být červená, svědící, mastná nebo mastná. Lidé s tmavší pokožkou mohou také zaznamenat hypopigmentaci nebo ztrátu barvy kůže v postižených oblastech. V oblasti s vyrážkou může dojít k vypadávání vlasů. O seboreickou pokožku je třeba adekvátně pečovat. Existuje spousta kosmetických přípravků, které mohou pomoci zmírnit projevy.


Keratóza pilaris
Tento běžný stav kůže se nejčastěji vyskytuje na rukou a nohou, ale může se vyskytnout i na obličeji, hýždích a trupu. Do 30. roku života se to často vyléčí samo. Často způsobuje skvrny na kůži, které se zdají hrbolaté, vypadají mírně červené a jsou drsné. Příznaky se mohou zhoršit v suchém počasí. Vlasové folikuly mohou vypadat tmavší než okolní pokožka na tmavší pokožce. Na světlejší pokožce budou obvykle vypadat červené nebo fialové.


Lišej
Stav způsobuje kruhové, šupinaté vyrážky se zvýšeným okrajem. Kůže ve středu prstenu se může zdát čistá a zdravá a okraje prstenu se mohou rozšiřovat směrem ven. Kůže často pociťuje svědění. Prsten je obvykle červený nebo růžový na světlé pokožce a hnědý nebo šedý na tmavší pokožce. Léčba je lokální.

 
Melasma
Tento běžný stav kůže způsobuje, že se na tváři a – zřídka – na krku, hrudníku nebo pažích objevují tmavé skvrny. Melasma je častější u těhotných žen (chloasma) a jedinců s tmavší barvou pleti nebo intenzivním slunečním zářením. Kromě změny barvy kůže to nemusí způsobit jiné příznaky. Do roka může zmizet sám nebo se může stát trvalým. Změny na kůži nejsou nijak nebezpečné.


Impetigo
Tento stav je běžný u kojenců a dětí. Obvykle způsobuje dráždivou vyrážku, která se často nachází v oblasti kolem úst, brady a nosu. Může také způsobit puchýře naplněné tekutinou, které snadno vyskočí a vytvoří medově zbarvenou kůrku. Na tmavší pokožce to může být hůře vidět. Léčí se aplikováním mastí.

 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

- Clinical aspects of congenital skin defects
- Healing responses of skin and muscle in critical illness
- The 10 Most Common Skin Conditions

 

Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se