PRAVDA O ALERGENECH

Pravda o alergenech v kosmetických výrobcích

V posledních letech se s alergiemi jakoby roztrhl pytel. Mezi nejčastější alergie určitě patří alergie na prach, pyl, trávy, z potravinových zase med, ořechy, vejce. Stále více se setkáváme is laktózovou či histaminovou intolerancí a alergií na lepek. Lidé trpící alergiemi jsou proto nuceni podrobně studovat složení výrobků, zejména potravinářských. Nikdo z nás by však neměl zapomínat ani na alergeny či jiné dráždivé látky v kosmetice.

Některé alergeny jsou nám známé...

Pokud trpíte potravinovou alergií, je velmi pravděpodobné, že vám „váš“ alergen nebude dělat dobře ani jako součást kosmetických produktů. Tohoto faktu jste si samozřejmě vědomi, víte, čemu se musíte vyhnout a proto přirozeně věnujete zvláštní pozornost složení na lahvičkách šamponů, sprchových gelů či tělových krémů. Ale co my ostatní?

... a některé ne
Nám nezůstává nic jiného než samostudium. :) Ve snaze vyhnout se dráždivým látkám pátráme po informacích na internetu (je to přece nejdostupnější a nejobsáhlejší zdroj) a zjišťujeme, co všechno dokáže naší pokožce uškodit. Již víme, že se máme vyhýbat dráždivým chemickým látkám, které jsou běžnou součástí komerčních produktů. Nekupujeme proto produkty s obsahem sulfátů, silikonů, parabenů, ropných derivátů, syntetických barviv, syntetické parfemace, a tak dále... Někteří se domníváme, že kosmetika bez obsahu zmíněných látek musí být automaticky bez alergenů a ve snaze vyhnout se jim a ochránit své zdraví jsme kompletně přešli na přírodní produkty. Nic lepšího jsme ani nemohli udělat! Co když vám však řekneme, že přírodní kosmetika také může obsahovat látky vyvolávající kontaktní či akutní alergii?
 

Čím více přírody, tím více alergenů?

Alergeny vždy byly, jsou a budou – ať chceme nebo ne – zcela přirozenou součástí přírody. Přírodní a organická kosmetika obsahuje vysoký podíl právě přírodních surovin, proto je naprosto samozřejmé, že v ní najdeme suroviny či aktivní látky, které zvyšují možnost projevu alergie. Zda je jich mnoho? Samozřejmě ano, většinou se jich však není třeba obávat. Nejčastěji jde o složky obsažené v esenciálních olejích, tzn. j. v silicích. Určitě jste ve složení svých oblíbených přírodních produktů našli látky jako Citral, Limonene, Linalool, Geraniol, Citronellol, Eugenol, ale i mnohé další, jejichž názvy znějí sice chemicky, složitě a nepřirozeně, ve skutečnosti se ale jedná o vonné látky přirozeně se vyskytující v rostlinách.
 

Právě v těch rostlinách a rostlinných ingrediencích, které nám pomáhají bojovat s nepříjemnými projevy na naší více či méně citlivé pokožce. Pomáhají nám uklidnit podráždění, hydratují, zvláčňují, napomáhají hojení ran a dokonce podporují elasticitu pleti, zjemňují vrásky a vyhlazují naši pleť! Jsou to přímo zázračné suroviny, kterým vděčíme za výborný stav naší pleti a mnohdy i za její zdraví. Rozhodně se jich tedy není třeba bát. Podle právních předpisů je výrobce nebo distributor kosmetických výrobků povinen tyto vonné látky na obalu výrobku uvádět. Avšak dobrá a kvalitní přírodní kosmetika obsahuje velmi malé procentuální množství možných alergenů, které alergii nebo intoleranci vyvolají jen v ojedinělých případech. Dalším nezanedbatelným faktorem je, že při používání přírodní kosmetiky naše tělo častokrát reaguje i na jiné podněty, jako jsou momentální zdravotní stav, léčba a požití určitých léků, kontraindikace s jinými produkty, atp. Čili se může stát, že se alergie projeví jednou a nikdy více, ale i naopak, že výrobek používáte roky rokoucí a najednou nesedne.

Vyhledávejte vhodné kosmetické produkty!

Našli jste kosmetiku obsahující ve složení některé zmíněné vonné látky? Je to naprosto běžné a můžete mít jistotu, že alespoň obsahuje složky přírodního původu. Nepsaným pravidlem je, že komerční výrobky a hlavně ty cíleně navržené pro citlivou pokožku, obsahují syntetické vůně, aby nalákaly lidi. Ovšem když si přečtete složení plné dráždivých tenzidů, ropy, toxických a karcinogenních konzervačních látek a dalších lahůdek...svou pokožku nezklamete. Dlouhodobě určitě ne. Proto si vyberte správně! Protože používání přírodní kosmetiky je to nejlepší, co dokážete pro svoji pokožku udělat.

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se