Pigmentové skvrny - jak vznikají a jak můžete pomoci předejít jejich vzniku

Pigmentové skvrny - jak vznikají a jak můžete pomoci předejít jejich vzniku

Pokud vás trápí tmavé skvrny v důsledku hyperpigmentace, jedna věc je jasná: Dnes již existuje více možností pro vymazání tohoto neškodného, ale nepříjemného zabarvení. Co je hyperpigmentace? Je to jakýkoli kousek pokožky, který vypadá tmavší než váš přirozený tón pleti, protože se nadměrně produkuje hnědý pigment melanin. Hyperpigmentaci lze pozorovat zejména na jaterních skvrnách (nebo stařeckých skvrnách) a slunečních skvrnách.


4 faktory, které mohou způsobit hyperpigmentaci

1. Zánět
Trauma kůže – jako je akné, ekzém, kousnutí hmyzem, řezné rány, škrábance, dokonce i škrábání nebo tření, řekněme, silné tření – může spustit zánět. Zánět zase může spustit buňky produkující pigment do vysokých rychlostních stupňů a po zahojení zranění za sebou zanechají tmavou skvrnu. Když je příčinou změny barvy zánět, často se to označuje jako pozánětlivá hyperpigmentace.

2. Vystavení slunci
Sluneční UV paprsky spouštějí extra produkci melaninu jako způsob ochrany vaší pokožky před poškozením. Tento extra melanin je to, co vám dává opálení. Ale když je sluneční záření časté nebo nadměrné, může se objevit tmavé sluneční skvrny. Přestože sluneční skvrny nejsou rakovinné, na kůži vystavené slunci se mohou vyvinout prekancerózní skvrny, které vypadají podobně jako sluneční skvrny. Z tohoto důvodu je důležité nechat si kůži každoročně kontrolovat dermatologem.

 

 
3. Melasma
Melasma, která se často označuje jako „maska těhotenství“, je charakterizována hnědými skvrnami, které se běžně tvoří u žen s kolísajícími hladinami hormonů, například během těhotenství. Tento typ hyperpigmentace se nejčastěji vyskytuje u žen, ale může se vyskytnout také u mužů. Předpokládá se, že ji spouští kombinace expozice slunci, genetiky a hormonálních změn, spojuje se také s používáním perorálních kontraceptiv. Kromě toho mohou melasmu způsobit i jiné hormonální léky používané ke kontrole porodnosti a symptomy menopauzy, jakož i jiné typy léků, o nichž se hovoří níže.
 


4. Zdravotní stav nebo léky
Hyperpigmentace může být způsobena Addisonovou chorobou, poruchou nadledvinek, která může zvýšit produkci melaninu. Některé léky včetně antibiotik, nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a antimalarika mohou zvýšit riziko hyperpigmentace. Některé léky na chemoterapii mohou také způsobit dočasnou hyperpigmentaci. V případě chemoterapeutických léků související tmavé skvrny obvykle vymizí 10 až 12 týdnů po ukončení léčby, protože nové kožní buňky nahradí odumřelé.

Prevence je na prvním místě
Dnes je na výběr množství korektorů tmavých skvrn – ale stejně tak důležité je řešit je preventivně. Pomoci vám mohou následující vědecky ověřené kroky.

Udržujte pokožku vlhkou, abyste podpořili regeneraci buněk
Zatímco vaším primárním cílem při hyperpigmentaci je zesvětlení tmavých skvrn, účinný hydratační krém by měl obsahovat složky, které prospívají pleti i jinými způsoby. Kromě řešení problémů s pigmentem bude dobrý produkt obsahovat hydratační látky, jako je glycerin nebo kyselina hyaluronová, a možná i retinol ke zvýšení obratu buněk. Tyto neaktivní složky umožňují aktivním rozjasňovačům působit efektivněji. Dobrý zvlhčovač může také obnovit lipidovou nebo tukovou bariéru pokožky, čímž pomáhá novým kožním buňkám zůstat zdravými, když vystupují na povrch namísto starých.

Ruce pryč od kousnutí hmyzem, černých teček a jiných zranění
Jakkoli lákavé může být poškrábat štípnutí komárem nebo vytlačit tvrdohlavou černou tečku, pamatujte na varování své matky – „Neryp se v tom!“ – a řiďte se touto radou. Škrábání a vybírání na místě jen zvýší zánět, který je zodpovědný za změnu barvy kůže. Čím více se s tím teď budete bořit, tím hůře to bude vypadat později.

Chraňte svoji pokožku před sluncem
Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit zabarvení způsobenému sluncem, je důsledné nanášení širokospektrálního opalovacího krému s ochranným faktorem proti slunečnímu záření (SPF) 30 nebo vyšším každý den, dokonce i během zamračených nebo chladných dnů. UV paprsky jednoduše přenesou pigment do vrchních vrstev pokožky a tmavé skvrny ještě ztmavnou.
SPF označuje ochranu pouze před UVB krátkovlnnými paprsky. Pro ochranu před UVA dlouhovlnnými paprsky se doporučuje vybrat si produkt, který obsahuje oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý.
Kromě toho se doporučuje vyhýbat se venku mezi 10:00 a 14:00, kdy je slunce nejsilnější. Můžete také nosit klobouk se širokým okrajem, abyste si chránili hlavu i obličej, uši a krk.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Hyperpigmentation
- Postinflammatory hyperpigmentation
- Melasma

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se