JAK NA ŠTÍPNUTÍ HMYZEM

PŘÍRODNÍ ZPŮSOBY, JAK OŠETŘIT BODNUTÍ HMYZEM

Uštípnutí hmyzem se stává v letním období každodenní výstrahou. Bodavý hmyz jako jsou včely, vosy, sršně, případně některé mravence a samozřejmě komáři, které mohou vážně poškodit zdraví člověka. Po bodnutí hmyzem dochází k narušení celistvosti kůže a uvolnění jedu do podkoží. Bodnutí je mírně bolestivé a v daném místě dochází k rozvoji lokální reakce, která obvykle přetrvává několik dní. Nejbolestivější jsou místa s vysokým prokrvením jako konečky prstů a rty. Dochází k otoku, zarudnutí a svědění - iritaci místa vpichu. Při výrazném svědění, může rozškrábáním místa vpichu dojít k zanesení infekce a sekundární – druhotné zánětlivé reakci.

Jak ošetřit tato místa štípnutí? Metodu si můžete zvolit sami – ať už podle vlastní preference nebo podle toho, který prostředek máte momentálně po ruce. Uvedené prostředky jsou vhodné, pokud jedinec nemá alergickou reakci na štípnutí hmyzem.
 

1. Běžný nebo jablečný ocet
Jablečný ocet, podobně jako ostatní druhy octa (běžný, vinný), je kyselý, což napomáhá zmírňovat otoky.
Namočte chomáček vaty do octa a přiložte jej na pár minut na postižené místo. Potom si kůži promyjte čistou vodou.

2. Pasta z ovesných vloček
Ovesné vločky mají vliv na snižování svědění.
Smíchejte trochu ovesných vloček s vodou a vytvořenou pastu aplikujte na svědivá místa. Počkejte, až pasta vyschne, poté ji smyjte dolů vodou.

3. Mořská sůl
Rozmíchejte 2 polévkové lžíce mořské soli ve vodě a pomocí gázy nebo bavlněné vaty nanášejte tekutinu na podrážděnou pokožku.
Můžete si udělat také zábal na několik minut.

4. Med
Med dokáže zabránit infekcím díky svým antiseptickým vlastnostem.
Jednoduše naneste trochu medu na postižené místo a nechte ho tam chvíli působit.

5. Esenciální oleje
Podobně jako med i esenciální oleje mají silné antiseptické účinky. Pro bodnutí hmyzem se běžně používají tea tree a levandulový esenciální olej.
Aplikujte je povrchově na poštípaná místa.
Jelikož jsou poměrně koncentrované, můžete je rozředit v jakémkoli jiném jídlem oleji. Případně je přidejte do gelu z Aloe vera.
Dalšími výbornými oleji na bodnutí hmyzem jsou oreganový a nimbový olej.
Oba jsou také poměrně silné a je vhodné je rozředit v jiném oleji. Po nanesení na pokožku zmírňují bolesti, záněty i svědění.

6. Aloe vera
Díky svým silným antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem je aloe vera účinná na několik kožních problémů, včetně poštípání komáry.
Nanesení aloe vera gelu na pokožku zklidní postižené místo, sníží bolest, zmírní svědění a také napomáhá léčivému procesu.

7. Citronová nebo limetková šťáva
Citrony jsou nadmíru všestranným ovocem a lze je použít mnoha způsoby ke zlepšení vašeho zdravotního stavu. Pro zdraví se využívají již od pradávných dob.
Kyselost citrónů, podobně jako octa, dokáže při bodnutí komárů poskytnout rychlou pomoc a to hlavně při zmírňování svědění.
Aplikujte na postižené místo dostatečné množství čerstvé citrónové šťávy. Ujistěte se, že pokryjete celou plochu problémového místa na pokožce.
Zpočátku to může trochu štípat, ale citrónová šťáva zabrání infekci a urychlí proces hojení.

8. Banánové slupky
Pokud se v létě chystáte někde do přírody, přibalte si do zavazadla i pár banánů. Kromě jejich vysoké nutriční hodnoty vám dodají také rychlou energii.
Vnitřek banánových slupek zase dokáže během pár minut zmírnit nepříjemné svědění po poštípání komáry, ale i jiným hmyzem.

9. Bylinky
Na bodnutí komáry se ukázaly účinné i následující bylinky:
- jitrocel
- bazalka
- kostival
- echinacea
- heřmánek
- máta peprná

Většina z těchto bylinek má antibakteriální, protizánětlivé a uklidňující účinky. Aplikovat je můžete jako ředěné esenciální oleje nebo jako odvary ve formě čaje.

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Natural Remedies for Insect Bites & Stings
- What is neem oil?
- Sea-Salt Benefits for Your Skin - The Magic of Vitamin Sea




 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se