HAMAMEL VIRGINSKÝ

HAMAMEL VIRGINSKÝ

Hamamel virginský je okrasný opadavý keř, jehož listy se na podzim krásně zabarví dočervena a uprostřed zimy nás překvapí voňavými žlutými, oranžovými nebo červenými květy. Barva květin závisí na druhu. Keře vilínu dosahují až pětimetrové výšky. Větvičky, pupeny i listy jsou hustě a krátce chlupaté až plstnaté. Pochází ze Severní Ameriky. Původní forma vilínu však pochází z Číny, odkud se keř koncem 19. století rozšířil dále do světa. Dodnes je známo pouze šest druhů vilínu rozšířených ve východní Asii a Severní Americe, ale v botanických zahradách se pěstuje řada dalších odrůd vzniklých křížením s výrazněji zbarvenými a většími květy. Je to stará indiánská léčivá rostlina. Odvar z kůry a listů využívali severoameričtí domorodci odedávna proti mnoha chorobám, především však jako protizánětlivý prostředek.

Byl osvědčeným vnějším i vnitřním prostředkem při hemeroidech, na křečové žíly, otoky, při cévních onemocněních a na místní záněty. Doporučovali ho i při krvácení z nosu, žaludku, ze střev, plic a podobně, při hrozícím potratu, zevně na podlitiny, omrzliny, svědivé ekzémy, i při některých pohlavních chorobách. Jeho anglický název zní witch hazel, což v překladu znamená cosi jako „kouzelnická líska“. Kdysi byl, možná i pro tento název, považován za rostlinu, která pomáhá kouzelníkům při přípravě lektvarů, vyhání duchy a odvrací zlo.

Obsahuje cholin, saponin, vitamín C a silici. Hamamel je také antioxidant, příznivě působí na ekzémy a lupénku, protože má hojivé účinky a je silně protizánětlivý. Hamamel virginský má svíravé, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti díky obsahu taninů (hamamelitanin), těkavých olejů, organických kyselin a flavonoidů. Léčivé látky z vilínu jsou součástí doplňujících léčivých přírodních přípravků při průjmech, hemeroidech a křečových žilách. Dále pomáhají při zánětech dutiny ústní a zánětech dásní a také přiléčbě atopického ekzému. Listy vilínu pomáhají omezit zarudnutí, které se často vyskytuje u citlivé pleti a objevuje se na tvářích a kolem nosu.

Použití je všestranné. Naneste na vatový tampon nebo nastříkejte přímo na pleť. Můžete ji použít také při výrobě vlastních pleťových masek. 2 PL lžíce hydrolátu můžete přidat i do koupele. Hodí se ik provonění pokoje, stačí rozstříknout do prostoru.

Hamamel virginský má antiseptické, stahující, protizánětlivé a na pleť i uklidňující účinky. Právě proto se využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Dokáže zmínit projevy psoriázy, ekzémů, opruzenin a léčí dokonce i rány, kožní vředy a hemoroidy. Stačí nanést na čistý hadřík a umístit na postižené místo na pokožce. Tento postup je třeba opakovat alespoň dvakrát denně. Kromě stahování uvolněné povadlé pokožky působí příznivě na lehce popraskanou nečistou pokožku s rozšířenými póry a tlumí i nadměrné vylučování mazu. Pokud máte na pokožce stopy po bodnutí hmyzem nebo podlitiny, také pomůže vilín. Listy vilínu totiž zvyšují odolnost kapilár a tak eliminují tvorbu a praskání žil. Právě proto se doporučuje přikládat si jej i na křečové žíly.

Vyrábí se z něj vilínová pleťová voda se stahujícími a tonizujícími účinky. Milují ji zejména lidé s problematickou pletí a rozšířenými póry. Hamamelová pleťová voda stahuje póry, snižuje nadměrnou tvorbu mazu v nich a brání tak tvorbě akné. Pokožku nevysušuje. Lze ji použít i po depilaci a zmírňuje otok a zarudnutí očí. Pokud trpíte bolestmi svalů a kloubů, také si na postižená místa přikládejte vilínovou vodu. Má protizánětlivé účinky. Proto je účinná i při bolestech v krku, dásních a různých ranách v ústech. Několik kapek vilínu rozmíchejte ve vodě a kloktejte.

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se