Vitamin C by měl mít ve své rutině každý!

Názor dermatologů je jasný – vitamín C by měl mít ve své rutině každý!

Ano, ve své rutině péče o pleť potřebujete sérum s vitamínem C. Pravděpodobně jste již slyšeli o této magické složce nebo jste si dokonce pohrávali s jejím testováním. Ale věděli jste, že je to jedna z nejvíce doporučených složek dermatologů, kterou můžete přidat do své rutiny péče o pleť?
Vitamin C je jednou z nejúčinnějších a nejkomplexnějších aktivních složek pleťové péče. Bez ohledu na to, jaký typ problémů s pokožkou máte – mdlost, hyperpigmentaci, zarudnutí, jemné linky, nedostatek pevnosti – vitamín C přinese působivá zlepšení vzhledu vaší pleti, když se ho zavážete každodenně používat.


Co je vitamin C? 

Stejně jako vitamín C, který užíváte k odvrácení nemoci během nachlazení a chřipkové sezóny, vitamín C v péči o pleť působí jako silný antioxidant proti volným radikálům v životním prostředí, jejichž cílem je způsobit zmatek na vaší tváři. Vitamin C se používá k rozjasnění pleti, vyblednutí tmavých skvrn po vyrážkách a vytvoření rovnoměrnějšího tónu pleti. Jak to přesně dělá? Viditelné účinky oxidačního stresu, stavu, do kterého se naše pleť dostává, když není dostatek antioxidantů pro boj proti škodám způsobeným volnými radikály, se mohou projevit jako bledý tón pleti, zarudnutí a celkově špatně vypadající pleť. Volné radikály vznikají, když se naše buňky setkají se škodlivými látkami v našem prostředí, jako je znečištění ovzduší, emise z vozidel, cigaretový kouř, špína a UVA/UVB paprsky.

 


Výhody vitamínu C pro pokožku

Rozsáhlý oxidační stres může oslabit vaši pokožku; proto může urychlit stárnutí, jakož i hyperpigmentaci způsobenou jizvami po akné nebo poškozením sluncem. Vitamin C není jen silný lokální antioxidant; je to jedna z nejuniverzálnějších aktivních složek, protože také stimuluje produkci kolagenu v pokožce a je přirozeně protizánětlivá – dobrá zpráva pro lidi, kteří také trpí akné, mastnotou nebo černými tečkami, nebo pro ty, kteří hledají účinný prostředek proti stárnutí. V podstatě každý má užitek z vitamínu C.

V péči o pleť je určitě mnoho vychytávek, bez kterých byste se obešli, ale pokud se zaměřujete na zachování mládí, zklidnění zarudnutí a zánětu, vyblednutí tmavých skvrn nebo jen toužíte po nádherně zářivé pleti, rozhodně byste neměli vynechávat vitamín C.

Jak si vybrat produkt s vitamínem C



Vitamin C je překvapivě komplikované formulovat způsobem, který zaručuje jeho účinnost. Aktivní složka je totiž mimořádně citlivá na oxidaci a vystavení světlu, takže balení produktů s vitamínem C je stejně důležité jako samotné složení.
Některé z nejpopulárnějších forem vitamínu C v péči o pleť jsou kyselina askorbová (také kyselina L-askorbová), askorbyl fosfát hořečnatý, askorbyl fosfát sodný a askorbyl tetraizopalmitát. Kyselina L-askorbová je nejběžněji používaným derivátem vitamínu C používaným v péči o pleť, ale s pH 3,5 je i nejkyselejší odrůdou. Většina typů pleti dokáže tolerovat kyselinu L-askorbovou, ale pokud jste obzvlášť citliví, zvažte receptury s kterýmkoli z jiných běžně používaných derivátů – přičemž však dosažení požadovaných výsledků bude trvat déle.

V ideálním případě bude váš produkt s vitamínem C zabalen v neprůhledné lahvičce, aby se zabránilo oxidaci a vystavení světlu. Spousta sér a krémů s vitamínem C se dodává s pipetovými aplikátory, které jsou praktické pro aplikaci. U každého kosmetického produktu a rovněž i u těch s vitamínem C je důležité také brát na vědomí, že na výrobku je vždy uvedeno datum spotřeby. Při prvním použití si všimněte vlastností svého séra, krému či kúry. Jakmile váš produkt změní barvu, texturu, vůni nebo se zakalí, měli byste jej okamžitě přestat používat, protože s největší pravděpodobností zoxidoval, a tudíž jeho doba spotřeby vypršela. Při nesprávném sladování a zacházení s produktem je možné, že se tak stane před uplynutím doby spotřeby nebo doporučené doby použitelnosti od prvního otevření. Séra a krémy s vitamínem C mají po otevření obvykle trvanlivost přibližně šest měsíců až rok.

Jak používat produkt s vitamínem C

Protože s environmentálními agresory, kteří vytvářejí volné radikály, se obvykle setkáváme během dne, vitamín C se obvykle začleňuje do ranní rutiny. Sérum vitamínu C můžete používat v noci, ale pravděpodobně bude negativně interagovat s jinými aktivními složkami, které se obvykle používají v noci, jako je retinol nebo AHA. Sérum ani krém s obsahem vitamínu C není třeba aplikovat dvakrát denně.
Po vyčištění, tonizaci a hydrataci esencí nebo květovou vodou, aplikujte produkt s vitamínem C a poté dokončete péči ideálně hydratačním krémem s SPF. Existuje mnoho důvodů, proč musíte nosit UVA/UVB ochranu každý den, ale SPF a vitamín C jsou skutečně nerozlučnou dvojicí.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Everything you need to know about incorporating vitamin C into your skincare routine
- How To Use Vitamin C Serum In Your Skincare Routine
- Vitamin C in your Skincare Routine

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se