Hyperhidróza – nadměrné pocení + tipy ke zmírnění pocení

Hyperhidróza – nadměrné pocení + tipy ke zmírnění pocení

Pocení je naprosto přirozený, zdravý automatický proces, který pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Někteří lidé se potí méně a někteří víc. Nadměrné pocení lékařský slovník označuje jako hyperhidrózu. To, že se však potíte víc, než je vám příjemné, ještě neznamená, že hyperhidrózou trpíte. Hiperhydrózou můžete trpět, pokud:

Se potíte podstatně víc než lidé ve vašem okolí a prožíváte „epizody“ nadměrného pocení.
Se hyperhidróza vyskytla u některého z členů vaší rodiny.
Se epizody nadměrného pocení podle vašich sledování opakují alespoň 1 x za týden.
Máte podezření na jiná onemocnění, která mohou hyperhidrózu spustit.


Jak se hyperhidróza projevuje? Pocení zná každý z nás. Pokud se však potíte opravdu hodně, vaše podpaží, chodidla či dlaně bývají často vlhké až mokré a pot provází nepříjemný zápach, může se jednat o hyperhidrózu. Až 1 % obyvatelstva se nadměrně potí bez zřejmého důvodu, přičemž výzkumníci odhadují, že nadměrné pocení, hyperhidróza, postihuje přibližně 3 % populace.

 
Existují dva typy: primární a sekundární hyperhidróza. Sekundární hyperhidróza je výsledkem zdravotního stavu nebo je vedlejším účinkem léků. Primární hyperhidróza nemá žádnou identifikovatelnou příčinu.
Souvisejícím stavem je bromhidróza nebo nadměrné pocení doprovázené tělesným pachem. Jedná se o nadměrné pocení typu potu, který má nepříjemný zápach v důsledku bakterií, které jej rozkládají.
 


Lékařské způsoby snižující pocení

Léčba hyperhidrózy závisí na její závažnosti. Lékaři obvykle používají k léčbě tohoto stavu postupný přístup. Pokud je hyperhidróza mírná, zdravotnický pracovník může doporučit:

Volně prodejný antiperspirant. Lékař může jako počáteční možnost léčby navrhnout krém s hexahydrátem chloridu hlinitého. Lidé si mohou krém nanášet na noc během prvních 3 nebo 4 nocí, po kterých podle potřeby následují občasné noční aplikace.

Lokální anticholinergní léky. Lékař může předepsat glykopyrolát nebo oxybutynin.
Kromě toho, typ lokálního léku zvaného adstringent může dočasně utěsnit póry a omezit pocení. Příkladem adstringentu je kyselina tříslová. Jejich používání se však stalo méně běžným, neboť mohou dráždit pokožku.

Léčba těžké nebo rezistentní hyperhidrózy zahrnuje:

Iontoforézu nebo injekce botulotoxinu A (Botox). Obzvlášť závažná hyperhidróza nemusí reagovat na počáteční metody léčby. Dalším krokem může být ionoforéza, která zahrnuje ponoření nohou nebo rukou do mělkých podnosů s vodou a přechod malého elektrického proudu přes vodu. Odborníci se však dosud neshodují na logických souvislostech, které by objasnily princip této léčby a důvody její efektivity.

Anticholinergní léky. Někteří lékaři je doporučují přidat to do vody, aby pomohli snížit pocení.

Chirurgie. Pokud jsou injekce botoxu a ionoforéza neúspěšné, lékař může doporučit chirurgický zákrok ke snížení pocení. Jednou z možností je sympatektomie, která zahrnuje poškození nervového zásobení potních žláz. Další možností může být odstranění potních žláz, což je méně invazivní zákrok.

Špatnou zprávou je, že hyperhidróza se může i po operaci znovu objevit. V současnosti se také proto také vyvíjejí metody využití ionoforézy k léčbě nadměrného pocení v jiných oblastech, jako jsou ruce a nohy. Pokud se vám ale tyto praktiky zdají být příliš, nezoufejte! Existuje mnoho tipů a triků ke zmírnění pocení!

 

Domácí tipy a triky pro zmírnění pocení

Následující strategie mohou pomoci zvládnout nadměrné pocení:
Sledování symptomů v deníku. To může pomoci identifikovat situace a spouštěče nadměrného pocení. Následně, pokud je to možné, doporučuje se vyhnout se situacím, které vyvolávají nadměrné pocení.

Vyhýbání se nebo omezení určitých potravin. Lidé s hyperhidrózou by se měli vyhýbat nebo omezit konzumaci glutamátu sodného, kofeinu, kořeněných jídel a alkoholu.
Očista organismu od „chemikálií“ z běžné kosmetiky. Vyplatí se vyzkoušet přejít na přírodní alternativy. Přestože lékaři doporučují antiperspiranty, které ucpou potní žlázy a tím zmírní pocení, tento postup není pro vaše tělo přirozený a může se tak bránit. Přestože přírodní deodoranty nedokážou omezit pocení jako takové, spolupracují však s vaším tělem, poskytují vám pocit pohody, vůni a pocit svěžesti. Vyplatí se proto vyzkoušet tuto alternativu například v zimě. Po několika týdnech používání je možné, že se vaše tělo zbaví nahromaděných toxinů a pocení se zmírní.

Tipy pro snížení potu na nohou

Tyto strategie mohou pomoci zmírnit nadměrné pocení nohou:
- noste sandály, pokud je to možné
- noste boty vyrobené z přírodních materiálů, které umožňují správné větrání
- nechte boty před každým použitím zcela vyschnout
- pokud je to možné, zujte boty, když zrovna nejste venku
- noste ponožky, které odvádějí vlhkost od pokožky
- měňte ponožky denně nebo častěji, jsou-li mokré
- perte ponožky mezi použitími v jemných pracích prostředcích

Další tipy pro životní styl vedoucí ke zmírnění pocení

Ke kontrole nadměrného pocení a zvýšení pohodlí, zejména v horkém počasí, může člověk vyzkoušet:
- nosit volné oblečení vyrobené z lehkých tkanin
- zůstat hydratovaný
- snížit úzkost, což může zvýšit pocení
- vyhýbat se lékům, které zvyšují pocení
- vyhýbat se cvičení během nejžhavějších dnů / hodin dne

Kdy navštívit lékaře?
Každý, kdo trpí nadměrným pocením, by si měl domluvit schůzku. Lékař může doporučit dermatologa, který provede diagnostické testy k určení příčiny. Někteří lidé mají nadměrné pocení jako vedlejší účinek léků. V tomto případě si může osoba promluvit se svým lékařem o změně léku nebo dávkování a problém tak jednoduše vyřešit.

Důležité je nebát se o svém problému mluvit. Pocení je opravdu naprosto přirozené. Potíme se všichni ai vzhledem ke stále teplejšímu klimatu se všichni potíme rok za rokem více. Pokud je vám vaše pocení nepříjemné, vyzkoušejte některý z našich tipů nebo navštivte odborníka. Bez studu ;)



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Sweating (Normal Amounts): Causes, Adjustments, and Complications
- Excessive sweating (hyperhidrosis)
- Sweat

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se