ZDRAVÁ KOSMETIKA – CO TO JE A JAK JI ROZEZNAT

CO JE TO ZDRAVÁ KOSMETIKA

Přestože pojem zdravá kosmetika není oficiálně definován, můžeme pod ním rozumět jednoduše kosmetiku, která nemá negativní vliv na zdraví člověka. Množství kosmetických produktů totiž obsahuje nejrůznější složky, které podle dlouholetých studií prokazují potenciál ohrozit zdraví nejen pokožky, ale také celého organismu.

JAK JE VLASTNĚ MOŽNÉ, ŽE BY MOHLA BÝT KOSMETIKA PRO ZDRAVÍ NEBEZPEČNÁ?

Existují složky, které se přidávají do kosmetických přípravků z důvodu funkce plničů, barviv, aromat či konzervantů nebo i jiných, přičemž tyto složky nejsou pro použití na kůži zcela vhodné.

Příkladem mohou být těžké kovy v rtěnkách. V mnoha komerčně vyráběných rtěnkách na rty jsou ve snaze docílit nádherných barevných odstínů používaných těchto sloučenin. Přitom například dlouhodobá expozice olovu může mít vážné zdravotní důsledky, včetně neurologických problémů, poškození ledvin a reprodukčních problémů. Olovo je škodlivé zejména pro děti, neboť může ovlivnit jejich vývoj mozku. Maminky by proto měly být obzvláště opatrné při výběru první „dětské rtěnky“, po které srdíčka malých slečen často piští. I dlouhodobá expozice rtuti může mít toxické účinky na nervový systém, ledviny a kůži. Tyto účinky jsou také nejvýraznější u těhotných žen a dětí.
Nejen těžké kovy, ale také mnohé jiné složky kosmetických výrobků mohou být pro zdraví nebezpečné. Vzpomeňte si například na tolik omílané hliníkové soli v deodorantech.

CO BY NEMĚLA OBSAHOVAT ZDRAVÁ KOSMETIKA

Zdravá kosmetika by měla vyhýbat se následujícím složkám a praktikám:
Parabeny: Jsou často používány jako konzervační látky v kosmetických výrobcích, ale jejich potenciální negativní účinky na zdraví, jako například hormonální nerovnováha, se zkoumají.
Ftaláty: Tyto chemikálie se používají ke zvýšení pružnosti a trvanlivosti plastových výrobků. Některé ftaláty mohou mít negativní účinky na reprodukční systém a endokrinní systém.
Sodium lauryl sulfát (SLS) a sodium laureth sulfát (SLES): Tyto detergenty se často nacházejí v mýdlech, šamponech a zubních pastách. Mohou způsobovat podráždění pokožky a očí.
Syntetické vůně: Mnohé syntetické vůně mohou obsahovat toxické sloučeniny a alergeny, které mohou způsobovat podráždění pokožky a dýchací problémy.
Minerální oleje: Jsou často používány jako levná náhrada přírodních olejů. Mohly by ucpávat póry a způsobovat podráždění pokožky.
Formaldehyd a formaldehyd uvolňující sloučeniny: Tyto látky se používají jako konzervační činidla v některých kosmetických výrobcích. Mohly by způsobit podráždění a jsou považovány za potenciálně karcinogenní.
Mikroplasty: Tyto velmi malé částice plastu se nacházejí v některých kosmetických výrobcích, jako jsou exfoliující krémy a zubní pasty. Mohou negativně ovlivňovat životní prostředí a zdraví.

Kromě těchto složek by zdravá kosmetika měla upřednostňovat přírodní a organické složky, být šetrná k životnímu prostředí, nebýt testována na zvířatech a mít transparentní označení složek na obalu, aby bylo snadné pro spotřebitele identifikovat, co se nachází ve výrobku.



JAK ROZEZNÁT ZDRAVOU KOSMETIKU

Jednoduše sáhněte přednostně po ověřených přírodních produktech. Takové produkty vytvořené z poctivých přírodních ingrediencí jsou nejen bezpečnější z pohledu, že neobsahují toxické sloučeniny, ale zároveň jsou pro pokožku mnohem výživnější, neboť právě příroda sama má velkou sílu. Nejrůznější bylinky, extrakty či aktivní látky pocházející z přírody mají obrovský potenciál nejen se o vaši pokožku postarat, ale dokonce pomoci zažehnat různé dermatologické problémy. Ne nadarmo si přece tradici bylinkářství zachováváme i dnes, kdy už máme díky pokroku farmaceutického průmyslu na různé neduhy k dispozici řadu léčiv.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivé Soaphoristy nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Top Toxic Ingredients in Cosmetics
- Using Good Skin Care Products
- 5 Long Term Benefits of Using Natural Skin Care Products

Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se