8 pravidel pro zachování zdravých a pevných nehtů

Pravidelná péče o nehty má za následek zdravé nehty, které si můžete s hrdostí vzít do práce nebo do města. Váš plán péče o nehty může být jednoduchý a levný. Přílišná agresivnost při čištění a údržbě nehtů může ve skutečnosti vystavit vaše normálně silné nehty riziku kvasinkových nebo bakteriálních infekcí. Pokud budete dodržovat těchto osm jednoduchých tipů, nebudete potřebovat častou manikúru, abyste si udrželi pěkné nehty.


Zkuste Biotin
Pokud jíte zdravou a pestrou stravu, nepotřebujete žádné doplňky stravy, které by zaručily pevné nehty. Ale lidé se slabými nehty mohou mít prospěch z doplňkového biotinu, vitamínu B. Ukázalo se, že biotin pomáhá posilovat a pěstovat naše nehty. Mnozí přiznávají, že neměli štěstí na silné nehty od narození a úspěšně je posílili každodenním užíváním biotinu.

Nebojte se laku na nehty
Nošení laku na nehty nepoškodí vaše zdravé nehty, nicméně, pravidelně byste si měli dopřát přestávky a nechat nehty odlakovat. Jako součást vaší domácí manikúry se ujistěte, že jste si vybrali odlakovač bez acetonu, který může velmi vysušovat. Noste rukavice pro lepší péči o nehty při práci s rukama, například při práci na zahradě nebo úklid domu, abyste ochránili lak a zabránili vniknutí nečistot do nehtů.

Postarejte se o nehtové lůžko
Myslete na svou nehtovou kůžičku jako na ochranný tmel kolem vany. Pokud je příliš odříznete nebo příliš agresivně zatlačíte, poškodíte je. To zase nechá vaše nehtové lůžko otevřené pro infekci. V rámci pravidelné péče o nehty pro udržení zdravých nehtů se doporučuje kůžičku hydratovat a dokonce ji ani při profesionální manikúře vůbec nemačkat či stříhat. Buďte si vědomi příznaků infekce, včetně zarudnutí, bolesti, otoku a dokonce i hnisu ve vaší kůžičce a blízké kůži. Navštivte lékaře, který vám pomůže přiléčbě jakékoli infekce.

Udržujte nehty upravené
Módním trendem je mít upravené, přirozenější, kratší nehty a ne dlouhé drápy z minulosti. Pravidelné stříhání nehtů vám pomáhá udržovat zdravé nehty a pomáhá předcházet jejich zachycení nebo lámání. Jak často budete stříhat, bude záviset na tom, jak rychle vám rostou nehty. K vyhlazení okrajů nehtů použijte jemný pilník. V rámci manikúry můžete povrch nehtů i jemně přeleštit, zvláště pokud máte sklon k tvorbě záděrů.






Čistěte nehty jemným kartáčkem
Mnoho žen riskuje infekci důsledným čištěním pod nehty pomocí dlouhých špičatých nástrojů doma i během manikúry. Samotné ženy nebo manikérka se tak usilovně snaží vyčistit prostor pod nehtem, až jim vznikne jakási mezera mezi nehtem a nehtovým lůžkem. Tento druh agresivní péče o nehty je otevřenou branou pro bakteriální nebo plísňové infekce. Místo toho proto jemně vydrhněte nehty a konečky prstů kartáčkem na nehty a udržte si tak zdravé nehty.







Myslete na nehty při mytí nádobí
Časté ponoření rukou do horké mýdlové vody pro mytí nádobí může oslabit i silné nehty, většinou proto, že je tento proces vysušuje spolu se zbytkem pokožky na rukou. Ochranná péče o nehty vyžaduje nošení rukavic, které chrání vaše ruce při čištění. Zajímavé je, že plavci, kteří jsou obvykle ponořeni do chladnější vody, nemají pro své silné nehty stejnou výzvu. Pokud rukavice nejsou pro vás to pravé, abyste nehty u horkých koupelí nevysušovali ještě více, vsaďte na šetrné saponáty na nádobí.

Minimalizujte manikúru
Mějte jednoduchou manikúru, abyste si zachovali zdravé nehty. Ušetřete pár eur. Pokud navštěvujete salon, jděte dovnitř, nechte si odlakovat nehty, nechte je vytvarovat nehty – ne opravdu brutálně – vyberte si novou barvu a hotovo. Vynechejte akrylové nehty, které by v konečném důsledku mohly vést k dalším infekcím a uvědomte si, že existuje malé riziko rakoviny kůže z UV světla, které připevňuje solární nehty. Noste opalovací krém na ruce, pokud je budete dávat pod světlo.

Berte infekce vážně
Vyhlazení roztřepených okrajů a zabalení zlomeného nehtu do lepicího obvazu je v pořádku, ale pokud zpozorujete příznaky infekce, poraďte se se svým lékařem o potřebné péči o nehty. Pravděpodobně rozpoznáte příznaky bakteriální infekce (zarudnutí, otok a bolest), ale možná vám uniknou první příznaky plísňové infekce nehtů, jako je oteklá, červená a podrážděná kůže kolem nehtového lůžka. Plísňové infekce by se mohly zlepšit volně prodejnou antifungální léčbou, ale někdy vyžadují léky na předpis – pro optimální péči o nehty vyhledejte lékařskou pomoc, když jsou zdravé nehty ohroženy.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Fingernails: Do's and don'ts for healthy nails
- 15 Handy Tips to Get Strong and Healthy Nails, According to Nail Care Experts
- How To Make Your Nails Grow Longer And Stronger





Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se