7 domácích procedur na spálení od slunce, které vám zachrání dovolenou

Na tropickou plážovou dovolenou jste se těšili celé měsíce. Snášeli jste cestovní stres a když jste konečně dorazili, zamířili jste rovnou na pláž relaxovat na slunci. Užívali jste si každou jeho minutu a mysleli jste si, že jste dodrželi všechny správné tipy na ochranu před sluncem, ale v zrcadle v hotelovém pokoji vám později ten den čelí fakta: Spálili jste se.

Spáleniny od slunce se stávají jakkoli frustrující a dokonce trapné. Dobrá zpráva? Je snadné naučit se léčit spáleniny od slunce a zabránit tomu, aby vám pokazily zbytek dovolené.




Spálení od slunce je zánětlivá reakce na poškození ultrafialovým (UV) zářením ve vnějších vrstvách kůže. Stává se to, když vaše pokožka dostane příliš mnoho UV záření bez náležité ochrany opalovacím krémem a oblečením.

Pravděpodobně už víte, že nejlepší způsob, jak si udržet mladistvou a zdravou pokožku, je vyhýbat se slunci během jeho nejsilnějšího období (od 10:00 do 16:00) a používat opalovací krém a ochranný oděv, když jedete ven. Tak jak to, že cítíte pálení?

Nejčastějšími důvody, proč se lidé spálí sluncem, jsou to, že si zapomněli znovu natřít opalovací krém nebo čekají příliš dlouho na to, aby si jej znovu nanesli. Opalovací krém by se měl nanášet alespoň každé dvě hodiny nebo dříve, pokud plavete nebo se velmi potíte. Pozorně si zkontrolujte štítek opalovacího krému, protože za těchto okolností se účinnost opalovacího krému může pohybovat od 40 do 80 minut. A nezapomeňte na své uši a chodidla - dvě oblasti, které lidé často zanedbávají.

Další možný důvod, proč jste se nečekaně spálili: Podcenili jste, jakou sílu ve skutečnosti mají sluneční paprsky. Lidé na dovolené na tropické pláži mají zvýšené riziko úpalu, neboť tyto destinace mají tendenci být blíže k rovníku, kde jsou sluneční paprsky nejsilnější. Výlet na pláž může také zvýšit riziko spálení od slunce v létě, neboť písek i voda odrážejí slunce zpět k vám, čímž se zvyšuje vaše UV zátěž. (Proto vám také hrozí úpal při dovolené v zasněžených destinacích – sníh je také reflexní.)

Nakonec zatažená obloha neznamená, že se nespálíte. Nejhorší spáleniny často vznikají po zataženém dni. Lidé nevidí slunce a zapomínají, že potřebují ochranu před UV paprsky pronikajícími přes mraky.

Jak léčit úpal doma
Spálení od slunce se může vyvinout během několika minut, ale může trvat několik hodin, než se objeví. Často může vrcholit 24 až 48 hodin po vystavení slunci. a pak ustoupí a bude trvat dny až týdny, než se pokožka úplně zotaví. Bohužel neexistují žádné zkratky pro vyléčení spálení od slunce, ale vědět, jak ho léčit, minimalizuje vaše nepohodlí a rychlou reakcí se vaše dovolená vrátí do starých kolejí.

Vyzkoušejte tyto procedury pro eliminaci spálení od slunce, abyste si ulevili od bolesti a cítili se pohodlněji:

Schovejte se před sluncem
Prvním krokem při léčbě spálení od slunce je dostat se ze slunce (a pokud možno přemístit se do interiéru pod klimatizaci). Popáleniny si vždy, když vyjdete ven, zcela zakryjte lehkým ochranným oděvem nebo kloboukem a často vyhledávejte stín, dokud se spálení od slunce zcela nezahojí.

Ochlaďte se sprchou nebo studeným obkladem
Pokud je vám bolest a teplo při spálení od slunce nepříjemné, může poskytnout určitou úlevu rychlá studená sprcha nebo koupel nebo aplikace chladných obkladů (jako mokrý ručník) na postižená místa. Po krátkém opláchnutí se jemně osušte a nechte pokožku mírně vlhkou. (Mějte na paměti, že i když můžete použít led ve studeném obkladu, měli byste se vyhnout jeho aplikaci přímo na pokožku spálenou sluncem.)




Udržujte svou pokožku hydratovanou
Naneste na popálenou pokožku gel z aloe vera, abyste uklidnili vysušenou pokožku a pomohli tak zmírnit některé příznaky spálení od slunce. Vaše pokožka je momentálně citlivější na potenciálně dráždivé látky, takže se držte jemných balzámů bez vůně a chemikálií a dávejte si pozor na alergeny. Když jsou lidé alergičtí na nějaké složky a aplikují je na spálenou pokožku, může to vyvolat další záněty, puchýře, svědění nebo nepohodlí. Vyhněte se proto „kainovým“ produktům, jako je benzokain, který může také vyvolat alergickou reakci a podráždění.

Ke zmírnění zánětu používejte léky proti bolesti
Vezměte si nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo paralen, pokud je to nutné na bolest. Tím, že zmírňují zánět, mohou léky proti bolesti pomoci snížit otok a zarudnutí spojené s úpalem.





Věnujte zvýšenou pozornost hydrataci
Když jste na slunci po dlouhou dobu, je snadné se přehřát a dehydratovat – navíc spálení od slunce stáhne tekutinu ve vašem těle směrem k povrchu pokožky, čímž se vystavíte vyššímu riziku dehydratace. Abyste předešli tomuto riziku, pijte hodně vody a jiných nealkoholických tekutin, které vám pomohou udržet hydrataci.

Odolejte nutkání k loupání suché kůže
Několik dní po spálení se vaše pokožka může začít olupovat, což je znakem toho, že se vaše tělo léčí a odstraňuje poškozené buňky. Nikdy neloupejte kůži sami; nechte ji přirozeně zmizet a vězte, že po zahojení spálení se přestane sama odlupovat. Během hojení buďte k pokožce jemní a po celou dobu této doby se vyhýbejte jakýmkoli drsným čistícím prostředkům nebo lufám.

Učte se ze zkušeností
Nakonec, ač to přímo nevyléčí vaše spálení od slunce, buďte k sobě laskaví. Lidé se nemusí ubíjet kvůli občasnému menšímu spálení od slunce. Doporučujeme však poučit se ze zkušenosti. Spálení od slunce je důležitým probuzením. Soustřeďte se na to, abyste se pokusili zjistit, co se pokazilo, co vedlo ke spálení od slunce, a buďte proaktivnější při prevenci budoucích spálenin.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Sunburn Treatment
- Natural sunburn remedies
- Get Sunburn Relief With Home Remedies for Pain & Inflammation




Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se