KOSMETICKÝ VÝROBEK NEBO DERMÁLNÍ LÉK?

KOSMETICKÝ VÝROBEK NEBO DERMÁLNÍ LÉK?

Kosmetickým výrobkem je každá látka nebo směs, která je určena ke kontaktu s různými vnějšími částmi lidského těla (pokožka, vlasové systémy, nehty, rty a vnější pohlavní orgány) nebo se zuby a sliznicí ústní dutiny pro účely výlučně, nebo zejména jejich čištění, parfémování , změny jejich vzhledu, jejich ochrany, udržování v dobrém stavu nebo úpravy tělesného pachu. Pokud určitý produkt splňuje uvedené požadavky, ale do lidského těla se dostává polykáním, injekčně, implantací nebo inhalací, nepovažuje se za kosmetický výrobek. I z tohoto důvodu např. kyselina hyaluronová zapracovaná v krému je kosmetickou látkou, ale není jí při injekční podobě. Toto tvrzení také platí na barvy pro dočasné tetování, které se posuzují jako kosmetika, ale barvy na permanentní make-up či trvalé tetování jí nejsou. Příkladů je ještě mnoho.
Kosmetika je určena pro všeobecné použití pro lidi se zdravou pokožkou, případně jen mírně se odchylující od normálu. Kosmetické výrobky jsou volně distribuovány v lékárnách, drogeriích, parfumeriích a ostatních obchodech a jsou určeny pro malospotřebitele. Jedná se o zboží běžné spotřeby. Některé druhy jsou však určeny výhradně pro profesionální použití. Tyto výrobky mohou totiž obsahovat složky nepovolené v kosmetických produktech pro všeobecné použití, nebo ve vyšší koncentraci než pro nepoučené, laiky. Za profesionála se považuje osoba, která vykonává profesionální činnost a má adekvátní vzdělání nebo praxi pro výkon dané činnosti. Kosmetické výrobky při své profesionální práci používají kosmetici, kadeřníci, vizážisté, nehtové designéři, maséři a jiní. Tyto osoby nesmějí dále prodávat spotřebitelské veřejnosti kosmetiku určenou pro profesionální použití.
 
Hmatové receptory jsou v kůži rozmístěny nerovnoměrně. Nejvíce jsou zastoupeny na konečcích prstů. I z tohoto důvodu slepým lidem částečně nahrazují zrak. Receptory se nazývají podle vědců, kteří je poprvé popsali. Merkelovy disky uložené v dolní části pokožky nebo horní části škáry, zejména v oblastech bez vlasů či ochlupení reagují na nejjemnější dotek. Je-li však dotek přátelský, rychle se adaptují. Hmatové receptory lehkého dotyku, tzn. Meissenerova tělíska jsou uložena v horní části škáry. V kůži rukou je jich více než v kůži nohou a jejich počet narůstá směrem ke koncům prstů. Samozřejmě nejvíc jich je na bříškách prstů. Nacházejí se i na rtech, řasách, vnějších genitáliích, bradavkách a na stupejích. Nervová tělíska, neboli Vater-Paciniho tělíska silného tlaku reagují na pocity hraničící s bolestí.

Nacházejí se ve spodní části škáry nebo až v podkožním tukovém vazivu a zachycují hluboký tlak a vibrace. Přes kůži dávají signál mozku, že našemu organismu hrozí nebezpečí poškození. Podnětem pro tepelné pociťování je teplota vzduchu nebo předmětů, kterých se dotýkáme, a to v rozpětí od -12°C do 45°C. Uvedené extrémní teploty představují dolní a horní podnětový práh. Níže a vyšší teploty pociťujeme jako bolest. Nervovými receptory pro pociťování chladu jsou Krauseova tělíska a pro teplo Ruffiniho tělíska. Při teplotě kolem -12 °C cítíme bolest z chladu, od 33 °C do 36 °C teplo a od 36 °C do 45 °C horko. Nad touto hodnotou už nastupuje palčivá bolest.

Z kosmetického hlediska jsou významné i nervy sekreční, které řídí vylučování mazu mazových žláz a potu potních žláz, jakož i nervy vyživovací, které řídí látkovou výměnu kůže. Cévohybné nervy stahují a roztahují krevní cévy.
 

Zařazení určitého produktu mezi kosmetiku nebo léky může ovlivnit i jeho název či prezentace funkce a účinků. Ale nemylme léčebnou kosmetiku s dermálními léky. Léčebný účinek se smí připisovat pouze lékům, proto léčebná kosmetika je nesprávným termínem a nesmí se používat. Na druhé straně, termín lékařská kosmetika charakterizující úkony korektivní dermatologie a esteticko-plastické chirurgie je správný. Kromě dermálních léků, s kosmetikou hraničí i výrobky jiného charakteru, jako jsou biocidní výrobky a další zdravotnické pomůcky. Nejlepším příkladem jsou antiseptické a antibakteriální výrobky a také zdravotnické pomůcky jako například lubrikační gel. Výrobky proti vším jsou dokonce hraničními výrobky mezi kosmetikou, léky, zdravotnickými pomůckami a biocidy. Existují také ojedinělé hraniční výrobky mezi kosmetikou a hračkami, jako rozpustné výrobky ve vodě určené pro děti na hraní.


DRUHY KOSMETICKÝCH VÝROBKŮ

Až 40% žen a 25% mužů subjektivně prohlašuje, že mají citlivou pokožku. Citlivá, neboli senzitivní /lat. sensus: cit/ kůže nepředstavuje jednoznačný typ. Nejčastěji je jí pokožka suchá, ale může jí být i normální, dokonce i mastná. Z hlediska věku dětská, dospělá i pokožka seniorů. Nejnáchylnější na citlivou kůži jsou lidé s nízkým fototypem 1 a 2. Obvyklou příčinou je narušená samoregulace ochranného hydrolipidového filmu pokožky následkem přehnané hygieny, používání nevhodných kosmetických výrobků pro daný typ pokožky, stresu či jiných škodlivých vlivů, jakož i určité genetické dispozic. Kůže je mírně červená a nepříjemně napnutá a člověk má pocit, že svou vlastní kůži mu nesedne. Kosmetika pomáhá s nesnadným úkolem čelit každodenním nástrahám civilizace, jako jsou prach, exhaláty, vítr či UV záření. Může však nejen sloužit, ale také nám škodit.

S ustavičným rozšiřováním jejího používání přibývá nežádoucích reakcí. Podle některých odhadů každý den používáme nejméně sedm kosmetických výrobků, od krémů a mlék na pleť přes odličovadla, tonika, sprchové gely, šampony či balzámy po holení. A to ještě ani nezmiňující make-up. Odborníci zdůrazňují, že si není třeba zaměňovat tzv. iritaci, podráždění pokožky a alergii na kosmetické výrobky. Je důležité je rozeznat, neboť léčba a prognóza těchto kožních reakcí je rozdílná. Jakýkoli projev nesnášenlivosti kosmetického výrobku, někteří spotřebitelé označují přecitlivělostí, jiní alergií.

Do této kategorie patří výrobky:

- čistící, jako jsou toaletní mýdla a syndety, tekutá mýdla, čistící vody, gely, mléka a pasty, určité masky a peelingy na obličej, šampon na vlasy a tělo, výrobky do koupele, vlhké ubrousky a náplasti, zubní pasty, odličovače, odlakovače a jiné;
- deodorační a antiperspirační výrobky k zamezení tělesného pachu;
- dezinfekční a antiseptické, jako určitá tuhá a tekutá mýdla, spreje a jiné;
- holicí a depilační přípravky, jako například holicí pěna či gel.
 

OCHRANNÁ A PREVENTIVNÍ KOSMETIKA

- ochranné pracovní a průmyslové bariérové;
- ochranné sportovní a povětrnostní;
- ochranné proti slunečnímu záření;
- preventivní zubní;
- masážní na obličej a tělo.
 

REGENERAČNÍ A KONDICIONAČNÍ KOSMETIKA

Další skupinou je regenerační a kondicionační kosmetika. Nazývají se jí výrobky, jejichž účelem je udržovat pokožku, tělo, vlasy a nehty v dobrém stavu nebo zpomalit projevy stárnutí. Představují širokou a spotřebitelsky velmi atraktivní skupinu výrobků. Patří sem výrobky:
- hydratační, osvěžující, tonizující a liftingové;
- výživné, revitalizační a protivráskové;
- bioaktivní a multiaktivní;
- anticelulitidové, formující a zeštíhlující.

 

DEKORATIVNÍ KOSMETIKA

Dekorativní kosmetika je asi nejvíce žádaným druhem z kosmetických výrobků. Široká paleta těchto výrobků má za účel vytvářet barevné efekty nebo formovat a fixovat vlasy. Patří sem výrobky:
- vytvářející barevné efekty na kůži, očních víčkách, řasách, obočí, rtech a nehtech a vlasech;
- samoopalovací;
- bělící, zpomalující a urychlující tvorbu pigmentu pokožky;
- pro chemickou preparaci, formování a fixaci vlasů.

 

VONNÁ KOSMETIKA

Neméně přitažlivou skupinu tvoří právě vonná kosmetika, která parfémuje, avšak nepřekrývá tělesné pachy. Rozeznáváme přípravky:
- parfémy a parfémované vody;
- toaletní, kolínské a osvěžující vody a vonné závoje.

 

MULTIFUNKČNÍ KOSMETIKA

Existuje však také multifunkční kosmetika. Účel těchto výrobků je vícesměrný a kombinují více účinků v jednom. Nejednou je problematické zařadit je do jednotlivých výše uvedených skupin.
Kosmetika podle jiných kritérií se například může členit podle lokality použití na těle. Podle toho rozeznáváme kosmetické výrobky určené pro pokožku, ruce, nohy, nehty, vlasy, intimní části těla, ústní dutinu, rty i oční okolí. Jiné kritérium je dělení podle věku, jako například kosmetika určená pro děti a mládež nebo na zralou pleť. Také existuje kosmetika podle rodového určení, tzn. pro ženy, muže, univerzální a také pro celou rodinu.

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristy nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se