RŮŽE A JEJÍ VYUŽITÍ V KOSMETICE

RŮŽE A JEJÍ VYUŽITÍ V KOSMETICE

Jemná a osvěžující a zároveň svůdná a smyslná. Jedna z nejkrásnějších vůní světa. Jen těžko se jí vyrovnají drahé parfémy a značkové vůně. Kromě toho, že je krásná, má také mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Je to růže, královna květin v arabských zemích, kde ji už odedávna používali k výrobě kosmetiky a parfémů. Podle muslimské legendy je posvátná, protože vyrostla z kapek Mohamedova potu. Řecké mýty ji zase považují za symbol znovuzrození nekonečné lásky. Rudá růže prý vznikla z krve řecké bohyně Afrodity, když spěchala na pomoc svému zraněnému milenci Adonisovi a šla přitom na trn. I staří Římané připisovali růži blahodárné účinky. Každoročně slavili svátky růží a na hlavách tehdy nosili věnce uvité z růží. Věřili, že květiny mají příznivý vliv na mozkovou činnost a dokonce že tlumí negativní účinky alkoholu. Středověcí bylináři ji zase používali proti krvácení ak léčení různých pohlavních chorob. Již od dávných dob je tedy považována za něco vzácného a ušlechtilého.

VOŇAVÁ A OSOŽNÁ ZÁROVEŇ


Již ve starém Egyptě bylo známo příznivé působení výtažků z růží. Sama Kleopatra je pravidelně využívala. Růže je velmi nenáročná rostlinka. Je poměrně snadné pěstovat ji v celé Evropě. Roste na nížinách, okrajích lesů, při cestách i na horách. Mnoho lidí ji s oblibou pěstuje ve svých zahrádkách pro její krásu a mimořádně příjemnou vůni, ale také pro její hojivé účinky. Při sklizni se odtrhávají nerozevřené pupeny květin. Po vysušení na slunci se z nich připravuje čaj, který má ozdravující účinky na játra a žaludek. Dokáže je detoxikovat a obnovuje střevní mikroflóru. Krém z růže vyživuje a zkrášluje pokožku a podporuje krevní oběh.

Okvětní plátky růže se zase používají k výrobě růžového medu. Tento vzniká přimícháním směsi ze sušených květin a vody do medu. Má vynikající účinky na plíce a využívá se k léčení zánětů hrdla, bronchitidy a bolestí v krku. K tomuto účelu vhodně poslouží kloktadlo z růží. Pomáhá i ženám při mimořádně silné menstruaci. Obklady a mastičky z růží zase působí protirevmaticky a lze je použít ik urychlení léčby zlomenin.
 


RŮŽE V KOSMETICE

Bohaté využití našla růže při výrobě kosmetiky. Pro svou krásnou vůni je velmi často přidávanou esencí do vonných koupelí. Při unavených a zanícených očích zase používáme výplach z růží. Již zmiňované krémy kromě rozjasnění a zkrášlení pokožky dokáží zmírnit i její záněty. Květinová pleťová voda, která se získává z okvětních lístků růže, zase čistí a rozjasňuje Vaši pleť. Vhodná je zejména pro citlivou a zralou pleť, kterou dokáže vyléčit a ochladit i při zánětech a zarudnutí. Použít ji můžete také ke zklidnění pokožky po holení a depilaci, či jako osvěžení pleti na cestách. Pokud ji nanesete na pokožku hlavy a do vlasů, usnadníte tak jejich rozčesávání a zbavíte se lupů vznikajících z vysušené pokožky. A navíc, vaše vlasy budou šířit nádhernou vůni. Pokud jste maminka čekatelka, neváhejte vyzkoušet regenerační pleťový olej. Tento harmonizuje psychiku, uvolní napětí a dodává tak pocit sebejistoty ženám před porodem.

V kosmetickém průmyslu se využívá hned několik druhů růží. Velice známou je bulharská růže. Z ní se vyrábí světoznámý růžový olej a růžová voda. Pro získání jednoho kilogramu přírodního růžového oleje je třeba zpracovat tři tuny květních lupínků. V případě růžového oleje a vody se jedná o skutečně jedinečné produkty, které obsahují přes tři sta cenných látek s pozitivním zdravotním účinkem na lidské tělo, přičemž napomáhají při udržování zdravé a zářivé pleti. Růže v kosmetice obecně působí protizánětlivě, antibakteriálně, tonizující a hydratačně. Regeneruje poškozené buňky a zpomaluje stárnutí pleti. Růže je také komponentem mnoha parfémů a parfémovaných výrobků. Pokud toužíte po jemnosti i troše tajemnosti, rozhodně hledejte v obchodech výrobky obsahující růži. Objevíte ji v mnoha parfémech světoznámých značek jako Dior, Chanel, Kenzo, Elizabeth Arden, Cacharel, Este Lauder, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera, Jacomo, Yves Saint Laurent, Bvlgari.

Olej z růží například dokáže pomoci pleti poškozené sluncem díky trans-retinoidním kyselinám, derivátům retinolu, které obsahuje. Bulhaři volají tekutým zlatem volají plantáže Damašské růže, které se rozprostírají v nížině mezi Balkánskými horami a pohořím Sredna Góra v okolí městečka Kazanlak. Údolí růží má své kouzlo a šíří se z něj nádherná podmanivá vůně do celého okolí. Tato balkánská země je již více než tři sta let největším dodavatelem růžového oleje na světové trhy. Cena růžového oleje přitom šplhá téměř do astronomických výšek. Litr kvalitního růžového oleje stojí kolem 7000 eur.

RŮŽE V AROMATERAPII


Mimořádně účinné je působení růží na lidskou psychiku. Destilací z květů růže se vyrábí éterický olej, který má uklidňující, antidepresivní, protikřečové a afrodiziakální účinky. Dokáže zbavit nespavosti, protože působí i sedativně. Při vdechování této nezaměnitelné rajské vůně růžové vody dochází k uvolnění nervového vypětí a dokonce ke zvýšení sebevědomí. Éterický olej pomůže od žalu, smutku a stresu.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Herbal cosmetics: used for skin and hair
- 5 Major Skin Care Benefits of Roses
- THE BENEFITS OF ROSE IN SKIN CARE




 

 
Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se