NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - SILIKONY

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - SILIKONY

Další škodlivou látkou v kosmetice jsou silikony. Jejich koncovky jsou -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane. Silikony jsou syntetické lipidy (tuky) na bázi ropy, které se v přírodě nerozkládají. Chemické složení ropy umožňuje různé molekulární struktury. Silikony mají zčásti povahu minerálního a zčásti přírodního oleje. Spolu s PEG (polyethylenglykol) a PPG (polypropylenglykol) nebo při předávkování silikony se potlačí tvorba vlastních lipidů v pokožce, vzniká závislost na silikonech a dochází ke zhoršení stavu pokožky. Obnovení přirozené lipidové vrstvy na pokožce vyžaduje zdlouhavý proces regenerace pokožky přírodními oleji.

PROČ SE SILIKONY POUŽÍVAJÍ


Jejich úkolem je udržet na pokožce vlhkost a vyplnit nedokonalosti pleti, jizvičky, linky a vrásky. Právě proto mají zastoupení zejména v podkladech pod make-up a v make-upech, ale také ve vlasových šamponech a kondicionérech. Vlasy jsou lesklé, protože jsou obaleny silikonovou vrstvou, lépe se rozčesávají a navenek zacelují roztřepené konečky. Je to však začarovaný kruh: zničené vlasy jsou navenek vylepšené, vypadají zdravě, nicméně uvnitř jsou stále stejně poškozené. Jejich aplikací vzniká obtížně propustný film, pod kterým pokožka nemůže dýchat a nedostává živiny. Jelikož většina silikonů je nerozpustných, případně jsou rozpustné jen částečně, nesmyjete je klasickým šamponem ani vodou. Silikon, který si na vlasy dáte v šamponech a kondicionérech, vám z vlasů dokážou odstranit pouze v kadeřnictví. Silikon propůjčuje vlasům lesk, odpuzuje vodu a má klouzavý efekt. Díky této poslední vlastnosti například šampony více pění.


 

JAK SILIKONY PŮSOBÍ NA LIDSKÉ ZDRAVÍ

Po dlouhodobém použití může silikon vytvořit na vlasu obal a právě ten zabrání pronikání barevných pigmentů do vlasu. Výsledkem bývají fleky při barvení. U větší vrstvy silikonu se může stát, že barva vůbec nechytí. „Silikonový obal“ postupně přilne k vlasu natolik, že mu zabrání přijímat jakékoli živiny. Pokožka hlavy pod nánosem neumí dýchat a hrozí i poškození vlasového kořínku. Vlas je nejprve kluzký, lesklý a napohled zdravý. Časem se stane křehčím a lámavějším, objevit se mohou lupy.
Při aplikaci na pokožku silikony potáhnou naši pleť jakýmsi filmem, díky čemuž se v ní udrží vlhkost a proto jsou přítomny iv některých hydratačních krémech. Nebojte se, samotné silikony vám póry neucpají. Silikony obsahují také některé matující krémy určené pro mastnou pleť. Pokud si produkt plný silikonů nanesete na ne zcela čistou nebo nedostatečně vyčištěnou pleť, zakonzervujete na ní nejen vlhkost, ale také nečistoty a bakterie. Při dlouhodobém používání tak hrozí alergická reakce.
Dále se silikony používají jako prostředek ke zvláčnění a změkčení pokožky v tělových mlékách a krémech. Jejich molekuly jsou však příliš velké na to, aby pronikly do pokožky, proto ucpávají póry, čímž způsobují nedostatek kyslíku v pokožce, hromadění toxinů a zánětlivé procesy, alergie, podráždění a vysoušení pokožky a tvorbu vyrážek. Rovněž se akumulují v játrech a lymfatických uzlinách a mohou podnítit vznik nádorů. Kvůli obavám z nepříznivého dopadu silikonů na životní prostředí, především na mořský život, vyzvali některé země společnosti silikonového průmyslu, aby poskytly více relevantních informací a vědeckých závěrů týkajících se bezpečnosti silikonů.
 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 6 Reasons Why People Avoid Silicones in Skin Care
- A Brief History of Silicones in Cosmetics
- What Silicones Are In Cosmetics


Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se