ČAJ PRO ZDRAVÍ

ČAJ PRO ZDRAVÍ

Tradiční nápoj, který nám zpříjemňuje ráno, den i večer. Popíjíme ho za horká ale i za studena. Připravujeme z něj osvěžující ledový nápoj pro ochlazení se ve vedrech, léčíme jím bolest v krku, chrapot či chřipku. V mnoha kulturách je čaj přímo posvátným nápojem. I v moderní Anglii stále přetrvávají rituály čaje o páté a stejně se s čajem setkáte na každém kroku například i v Turecku, nemluvě o Číně a Japonsku! Věděli jste ale, že i obyčejný čaj může mít na naše zdraví velmi významný vliv?

ZELENÝ ČAJ

Nápoj bohů, čaj mládí, čaj věčného života. Takové a další přívlastky si zaslouží čaj kvůli jeho širokému spektru látek obsaženém v zeleném čaji. Příznivý vliv pití zeleného čaje je zejména u onemocnění jako vysoký krevní tlak, diabetes, infekční onemocnění, zubní kaz, prevence rakoviny, zvýšený cholesterol. Věděli jste, že zelený, bílý a černý čaj pocházejí ze stejné rostliny? Teprve při jejich zpracování vznikne rozdíl. Zelený čaj se podrobí teplotní úpravě, což zabrání fermentaci, zatímco například černý čaj díky fermentaci dosáhne jiného vzhledu a chuti. Následně se různými metodami zelený čaj přivede ke konečnému vzhledu, sušení a třídění uzavírá výrobní proces. Japonci říkají, že pokud vypijete deset šálků zeleného čaje denně, nebudete potřebovat lékaře.
 

TAJEMSTVÍ ZELENÉHO ČAJE

Tajemstvím úspěchu zeleného čaje je jeho složení. Čaj obsahuje téměř 130 chemických látek. Obsahuje alkaloidy, kofein, theofilyn, theobromin, které působí na organismus povzbuzující a stimulačně. Dále obsahuje flavonoidy, nejvýznamnější skupinou jsou katechiny. Nejdůležitější z nich je epigalokatechingalat, neboť má preventivní účinek proti rakovině, chrání před srdečními a cévními chorobami. Má schopnost zabraňovat šíření různých virů v lidském těle. Draslík je účinný při detoxikaci, ovlivňuje správné fungování mozku a nervů. Fluor chrání před zubním kazem. Hořčík zpevňuje kosti a posiluje zuby. Mangan posiluje metabolismus, kosti, spaluje tuky, aktivuje důležité enzymy. Vápník posiluje kosti. Zinek se podílí na tvorbě bílých a červených krvinek a při dělení buněk. Železo pomáhá vstřebávání kyslíku do krve.

Saponiny chrání před plísněmi a ukládáním tuku, snižují hladinu cholesterolu. Silice působí povzbuzující a uvolňující, ovlivňují vůni čaje. V zeleném čaji je asi 120 dosud zjištěných tříslovin. Snižují rychlost vstřebávání kofeinu, který je v zeleném čaji. Výrazně zpomalují proces stárnutí buněk. Nesmíme zapomenout ani na vitamíny, které zelený čaj obsahuje. Vitamin B1 chrání nervy, podílí se na zásobování mozku energií. Vitamin B2 pomáhá odbourávat tuk a cukr. Vitamin B3 podílí se na látkové výměně cukrů, tuků, bílkovin. Vitamin B7 pomáhá růstu buněk, vlasů, kůže. Vitamin C posiluje imunitní systém a chrání před volnými radikály. Vitamin E zpomaluje stárnutí. Vitamin K je důležitý při látkové výměně kostí, vaziva a správném fungování jater a ledvin a také při srážlivosti krve. Vitamin P ve spojení s vitamínem C přispívá k hromadění kyseliny askorbové a tím posiluje odolnost organismu vůči infekčním chorobám.
 

ZELENÝ ČAJ PRO ZDRAVÍ

Zelený čaj má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Ze všech čajů je právě zelený nejvíce bohatý na antioxidanty. Jeden šálek denně postupně zbaví organismus všech škodlivin, které jsou v něm usazeny. Je skvělý prostředek, který brání stárnutí a udržuje nás mnohem déle v dobré kondici. Odráží se to i na kvalitě pleti a tvorbě vrásek. Zelený čaj má silnější účinek než káva. Má více kofeinu a lépe povzbudí i mysl. I to je jeden z důvodů, proč ho někteří lidé mohou pít jen v dopoledních hodinách. Jinak by jim způsoboval problémy se spánkem. Má silně močopudné účinky.

Díky tomu zlepšuje i činnost ledvin a odstraňuje problémy s močovými cestami. V zeleném čaji naleznete látky, které na sebe lépe vážou tuk. Díky tomu se při jeho pravidelném pití podaří lépe zhubnout. Může být doplněk při dietách. Slouží jako prevence před různými onemocněními. Velmi účinný je zejména při karcinogenních onemocněních. Ochrání vás před chřipkou i nachlazením. Rovněž se dá použít i při zlepšení léčení různých ran. Látky obsažené v čaji dále například blahodárně působí na žaludek, pomáhají zdravému trávení a zmírňují žaludeční potíže. Zelený čaj působí proti ukládání cholesterolu v cévách. Čaj tak zabraňuje vzniku infarktu, mozkové mrtvice nebo jiných chorob srdce a cév, na něž v dnešní době umírá největší procento lidí.

 


BÍLÝ ČAJ

Bílý čaj patří mezi velmi vzácné čaje. Již ve starověké Číně se používal jako elixír nesmrtelnosti a mládí. Je považován za zázrak přírodní kosmetiky – účinný antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí pleti, obnovuje a osvěžuje pleť, zbavuje ji příznaků stresu. Mezi čaji obsahuje právě bílý nejvyšší koncentrace antioxidantů. Bílý čaj se používá také jako složka parfémů, pro vaši pleť je však nejdůležitější výběr kvalitní kosmetiky založené právě na výtažcích z bílého čaje. V základu posiluje kožní buňky a zabraňuje ničivému účinku slunečního záření.

TAJEMSTVÍ BÍLÉHO ČAJE

Bílé čaje nemají sílu černého či zeleného čaje, proto se mohou zdát slabší. Nicméně, právě v jemnosti je jejich zázračná moc. Pomáhají při podrážděnosti, nervozitě a obtížně zvládnutelné hyperaktivitě. Zelený čaj se vyrábí z lístků čajovníku tak, že hned po sklizni se horkou párou nebo vzduchem znefunkční enzymy, aby nedocházelo k samovolné fermentaci čaje. Nefermentovaný čaj si zachovává svůj přírodní charakter i obsah účinných látek. O tom svědčí i přirozená zelená barva čajových listů i nálevu. Nejznámější zelené čaje se produkují v Číně a Japonsku. Černý čaj se vyrábí z čajových lístků. Po sklizni a zavadnutí se nechávají zcela zfermentovat za přístupu vzduchu. Kyslík reaguje s enzymy lístků, které se po šetrném narušení buněčných stěn dostávají na povrch listu. Fermentace dodá černému čaji výraznější vůni i chuť a nálev čaje získá brilantní oranžovo-hnědý odstín. Při tomto procesu se však ztrácí část polyfenolů a dalších účinných látek. Zároveň se povzbuzující tein stává aktivnějším. Černý čaj se produkují zejména v oblastech, které byly kdysi anglickými koloniemi – v Indii a na Srí Lance. Bílý čaj je nejmladší čaj, jehož základem jsou nerozvinuté čajové poupata, která mají specifický obsah léčivých látek a silic. Pupeny jsou chráněny jemnými chloupky bílé barvy, protože se v nich ještě nevyvinul chlorofyl. Bílý čaj má nízký obsah teinu a vytváří delikátní jemný nálev s vysokým podílem antioxidantů a dalších látek, výrazně omlazujících organismus. Bílý čaj se vyrábí z prvních čajových horních větviček, ještě z nerozvinutých lístků.

BÍLÝ ČAJ PRO ZDRAVÍ

Bílý čaj pochází z první jarní sklizně ještě před obdobím dešťů. Jeho pupeny se mohou trhat jen pár týdnů na počátku čajové sezóny. Bílý čaj je poměrně vzácný zejména pro jeho regenerační účinky. Chlupaté výhonky obsahují polyfenoly, které jsou vynikajícími antioxidanty. Poskytují účinnou ochranu proti volným radikálům vznikajícím v organismu a tím zpomalují stárnutí buněk. Bílý čaj pochází z Číny a ve velmi malém množství z Indie a Srí Lanky. V dávných dobách byl určen výlučně pouze pro čínské císaře a císařský dvůr. Byl žádán císaři hlavně pro jeho revitalizační účinky. A co bylo dobré pro císaře, mělo by být dobré i pro vás. Čínské pořekadlo říká: „Raději být zbaven tři dny jídla než jeden den čaje.“ Ten, kdo se drží právě tohoto pořekadla, může zvítězit nad mnoha nemocemi a těšit se z dlouhého a klidného života.

Bílý čaj se vyznačuje velmi jemnou chutí a prospěšnými účinky na lidský organismus. Je bohatý na antioxidanty, které přispívají k prevenci rakoviny. Pravidelné pití také snižuje krevní tlak a působení stresu. Antibakteriální účinky bílého čaje jsou také využívány v kosmetickém průmyslu. Má omlazovací účinky a podporuje činnost ledvin. Bílý čaj má nejmenší obsah kofeinu – přibližně 15 mg (pro srovnání, káva obsahuje 120-150 mg, černý čaj 40-60 mg, zelený čaj 20-30 mg kofeinu). Podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi, působí na zdraví srdce, pravidelné pití bílého čaje zpevňuje kosti, podporuje imunitní systém člověka, má skvělé účinky na dutinu ústní – zuby i dásně. Podle posledních výzkumů má bílý čaj zabraňovat tvorbě tukových buněk. Výhodou této tekutiny je fakt, že sice obsahuje kofein, který má při hubnutí pozitivní účinky, neobsahuje jej však ve velkém množství. Díky tomu, že obsahuje stopové množství fluoridu, zabraňuje vzniku zubních kazů či špatného dechu.

 

ČERNÝ ČAJ

Podle jedné z legend znali lidé v Číně čaj v roce 2737 před Kristem, kdy se čínský císař Šen Nung, nazývaný také Božský vládce, vydal do lesa, aby tam rozjímal. Pohroužil se do svých myšlenek a meditoval u ohně, kde si vařil vodu. Najednou zavál vítr a z nedalekého keře strhl s sebou několik suchých lístků, které spadly do kotlíku s vodou. Zakrátko se vzduchem nesla neznámá, lahodná vůně, která ho zaujala. Napil se a nápoj mu velmi zachutnal. Zelený čaj je znám už tisíciletí, černý čaj se začal vyrábět až v polovině 17. století. Jeho rozmach nastal díky neustále se zvyšující poptávce po zeleném čaji a také díky změně metody konzervace čaje – fermentaci, která nahradila lisování. Černé čaje nejčastěji pocházejí z plantáží v Africe, Indii, na Srí Lance a v Indonésii, zatímco zelené čaje pocházejí ze zemí dalekého Východu jako Čína a Japonsko.


TAJEMSTVÍ ČERNÉHO ČAJE

Černý čaj obsahuje třísloviny, které mají za následek jeho výraznou hořkou chuť, přičemž se jich v něm nachází asi 5 – 12% z celkového obsahu. Tyto látky jsou velmi prospěšné pro trávicí trakt a pomáhají i při revmatu a vysokém krevním tlaku. Černý čaj obsahuje také kofein (tein), který povzbuzuje mozek, aniž by zatěžoval srdečně-cévní systém a krevní oběh. Z vitamínů skupiny B obsahuje čaj ve vodě rozpustný vitamín B1. Působí jako nervový vitamín, který je důležitý hlavně při duševní práci. Čaj obsahuje také fluor a některé další minerální látky jako draslík. Éterické oleje vytvářejí speciální vůni čaje a jeho specifické aroma. V čaji bylo zatím objeveno 23 různých aromatických látek. Spolu s chlorofylem přispívá ke zklidnění, pomáhá při přenosu kyslíku do tělesných orgánů stimulujících duševní činnosti a funkce dýchacího systému.


ČERNÝ ČAJ PRO ZDRAVÍ

Černý čaj pomáhá předcházení infarktu a onemocnění srdce. Reguluje hladinu cholesterolu, snižuje riziko ucpání tepen a má velký vliv na zdraví cév. Pomáhá v boji proti virům, které způsobují onemocnění, jako je průjem, kožní infekce, onemocnění dutin, zápal plic a cystitida. Jeho pití pomáhá při zvýšené psychické zátěži, pomáhá odbourávat stres, je prevencí před některými druhy rakoviny, podporuje trávení, zklidňuje střeva a žaludek. Dodává vlasům lesk, oživuje barvu, chrání před poškozením kvůli slunečnímu záření i častému barvení, zvětšuje objem. Po probdělých nocích zmírňuje otoky a používá se v přípravcích proti kruhům pod očima. Bojuje i proti prvním vráskám. Doma jej použijete snadno. Když budou sáčky s čajem suché, vložte je alespoň na 10 minut do chladničky. Otoky zmizí rychleji a efektivněji. Pomáhá i při potících se dlaních a nohou. Nohy či dlaně si stačí namočit do směsi černého čaje a levandule. Tento rituál by se měl opakovat každý týden.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 4000 Year Old Secrets of Green Tea
- 10 Evidence-Based Health Benefits of Black Tea
- What is White Tea?

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se