VŠE O KÁVĚ A KOFEINU

VŠE O KÁVĚ A KOFEINU

Podle arabské legendy přibližně v roce 850 v horním Egyptě kozy požíraly červené plody na keřích, přičemž i ty nejstarší kozy byly najednou plné energie. Jejich pastýř Kaldi byl unaven a tak také vyzkoušel tyto plody s osvěžujícím účinkem. Podle jiné legendy stejné keře zachránily život Omarovi. Již v 9. století byla káva v encyklopedii zařazena mezilátky s léčivými účinky zlepšující paměť a čistícími účinky na pokožku. V 15. století pití kávy zlepšilo zdraví Etiopského šejka. V 17. století se káva rozšířila iv Anglii – v tradiční zemi s oblibou čaje. V té době mohli do kaváren vstupovat jen muži.

JAKÝ JE VLIV KÁVY NA LIDSKÝ ORGANISMUS

Hlavní účinnou složkou kávy, která nám dodává energii, je kofein. Kofein představuje přírodní stimulant, který se velmi dobře vstřebává do trávicího traktu a již po 15 minutách se projeví jeho účinek. Největší část kofeinu a jeho metabolitů se vyloučí z těla po 6 hodinách, úplně se jej zbavíme až po 24 hodinách.
V játrech se kofein metabolizuje systémem oxidázy cytochromu P450 na 3 deriváty dimetylxantinů: paraxantin (urychluje lipolýzu), theobromin (rozšiřuje krevní cévy) a theofylin (uvolňuje hladké svaly průdušek).

Tyto metabolity se chemickými reakcemi transformují na deriváty xantinu a kyseliny močové. Pouze 10% kofeinu se vylučuje z těla ledvinami v nezměněné formě. V mozku kofein jako ligand (namísto adenosinu) blokuje receptory adenosinu A1 a A2. Oba ligandy, tzn. j. kofein a adenosin, vykazují vysokou podobnost svých chemických struktur. Mohou ovlivnit uvolňování neurotransmiterů, jako je acetylcholin, dopamin, noradrenalin, kyselina gama-aminomáslová a serotonin, což zvyšuje náladu, stimuluje organismus, zlepšuje koncentraci a eliminuje fyzickou únavu.

Kofein také inhibuje fosfodiesterázy (PDE), enzymu, který je zodpovědný za degradaci cyklického adenosinmonofosfátu (cAMP) na necyklickou formu 5´-AMP. Inhibice PDE zvyšuje koncentraci cAMP v buňkách a také zvyšuje krevní tlak.

Dobře vědět: Jeden šálek kávy obsahuje průměrně 50 – 200 mg kofeinu (10 kávových zrn = asi 100 mg kofeinu). Příliš mnoho kofeinu však může být pro zdraví a dokonce až život člověka nebezpečné. Smrtelná dávka kofeinu je 10 g nebo 150 mg na 1 kg hmotnosti.
 
Kofein v první řadě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdce, zvyšuje vylučování moči a stolice, rozšiřuje cévy srdce, mozku, ledvin a periferní cévy. Zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, povzbuzuje chuť k jídlu a činnost trávicího traktu, zlepšuje funkci střev při zácpě a odvodňuje, čímž pomáhá zbavit organismus toxických produktů. Také ovlivňuje psychiku, jelikož mění vylučování melatoninu (hormonu spánku).

Je známo, že kofein urychluje metabolismus mastných kyselin a odbourávání tuků. Odstraňuje únavu, má i euforické účinky, vyvolává pocit pohody a dobré nálady. Zbystruje myšlení a u některých lidí má dokonce afrodiziakální účinky. Je protijedem při otravě alkoholem (a naopak). Hasí žízeň a osvěžuje po namáhavé tělesné a duševní práci. Kofein je součástí mnoha léků proti bolesti hlavy, neboť urychluje působení analgetik, zvláště pokud se podají na začátku bolesti.


KDY SI NA KOFEIN DÁT POZOR

Předávkování (např. více než 300 mg kofeinu jednorázově) se může projevit bušením srdce, pocity strachu, bolestmi hlavy, zarudnutím v obličeji, poruchami koncentrace, závratěmi a halucinacemi, třesem, častým močením, zrychlením tepu a zvýšením tělesné teploty. Při chronické otravě se může objevit nechutenství, poruchy spánku, děsivé sny, úzkost, deprese a záškuby svalů.

Káva není pro každého. Pití kávy je například podle odborníků nevhodné při vysokém krevním tlaku, jelikož samotný kofein zvedá tlak. Také při zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny, vředovém onemocnění žaludku a dvanáctníku, při onemocněních žlučníku a slinivky břišní, při zvýšené činnosti štítné žlázy a některých psychických poruchách, zejména při pocitech úzkosti a strachu.
A so kofein a kosti?

Nejsou jednoznačné výsledky pití kávy ve vztahu k osteoporóze, stejně jako výsledky většiny studií neprokázaly jednoznačný vliv kofeinu na snižování denzity kostí u žen v menopauze, pokud byl jejich přívod kalcia v potravě dostatečný. Mýtus o negativním vlivu kofeinu na kosti či jejich oslabování se tedy jeví jako nepravdivý.
 

JAK JE MOŽNÉ, ŽE SE NÁM PO KÁVĚ CHCE SPÁT?

Je třeba si uvědomit, že stimulancia mohou zvyšovat energii jen tehdy, je-li v organismu ještě nějaká přítomna. Proto na unaveného člověka mohou mít i opačný účinek, přirovnávaný k účinku biče na unaveného koně. Po kávě se může dostavit pocit ospalosti a zívání, zejména u duševně pracujících. Pokud tedy patříte k těm, kteří si kávičku dopřejí klidně i na večer a přesto můžete spát, vězte, že za to vděčíte právě přílišné únavě.

KDE SE PĚSTUJE KÁVA

Kávovník potřebuje pro svůj růst a prosperování relativně specifické podmínky. Vyžaduje stálou vlhkost vzduchu, výživnou půdu a stabilní teploty. Také má rád slunečné polohy, proto ideální místa pro pěstování kávovníku jsou právě v zemích jako Brazílie, Kolumbie, Peru, Nicaragua, Etiopie, Keňa, ale i některé asijské země včetně Vietnamu, Indonésie a Indie. V závislosti na konkrétních podmínkách oblasti pěstování si káva zachovává také velmi specifické vlastnosti a proto není tak úplně jedno, zda se rozhodnete pro kávu brazilskou, kolumbijskou, etiopskou či jinou.

ARABIKA NEBO ROBUSTA?

Při výběru kávy se můžete také řadit jejím typem, nejen zemí původu. Obvykle na trhu naleznete kávy typu Arabika nebo Robusta, ale dostupné jsou i kombinované směsi těchto dvou druhů v různých poměrech. Jaký je mezi nimi rozdíl?
- Arabika představuje kávu pěstovanou ve vyšších nadmořských výškách, zpravidla od 600 m.n.m. výše. Její zrna mají podlouhlý plochý tvar, středová rýha je mírně zatočená do písmene S. Její vůně je velmi výrazná a intenzivní, spíše jemně nasládlá je i chuť. Pochází převážně z Brazílie, Kolumbie, Etiopie či Guatemaly.

- Robusta je vhodnější pro pěstování v nižších nadmořských výškách. Ideálně se jí daří například ve Vietnamu, Brazílii či Ugandě. Zrna mají tvar pravidelnější, středová rýha je rovná, bez zatočení. Chuť je výrazně hořčí, zemitější. Zajímavostí je také dvojnásobný obsah kofeinu v porovnání s Arabikou.

 

KÁVA A KOFEIN V KOSMETICE

Určitě jste již postřehli spoustu domácích receptů na využití kávy pro zkrášlování. Říká se, že ten, kdo pije studenou kávu, pije ji pro krásu. Nejen takto nám však káva pomáhá ke krásnějšímu zevnějšku ;) Káva v podobě extraktu či kávového oleje je často využívána iv nejrůznějších kosmetických výrobcích a to především díky již zmírňovanému obsahu kofeinu.

Kofein se stále více používá v kosmetice kvůli jeho vysoké biologické aktivitě a schopnosti proniknout do kožní bariéry. Tento alkaloid se často používá jako hydrofilní modelová látka při penetraci kůže člověka a zvířete, stejně jako u různých syntetických membrán.

Komerčně dostupné topické přípravky normálně obsahují 3% kofeinu. Pokud jde o kosmetický účel, kofein se používá jako aktivní sloučenina v anticelulitidních výrobcích, protože zabraňuje nadměrné akumulaci tuku v buňkách. Tento alkaloid stimuluje degradaci tuků během lipolýzy prostřednictvím inhibice aktivity fosfodiesterázy.

Kofein má silné antioxidační vlastnosti. Pomáhá chránit buňky před UV zářením a zpomaluje proces opálení pokožky. Navíc kofein obsažený v kosmetice zvyšuje mikrocirkulaci krve v kůži a také stimuluje růst vlasů prostřednictvím inhibice aktivity 5-α-reduktázy.

Kofein má na pokožku a vlasy blahodárný vliv:

- Prokrvuje pokožku, zvyšuje mikrocirkulaci a tak pomáhá odbourávat kožní nedokonalosti a nerovnosti jako je celulitida či nerovnoměrné ukládání podkožního tuku.
- Stimuluje pleť k rychlejší regeneraci a pomáhá obnovovat kožní buňky, proto je ideální přísadou pleťové kosmetiky určené především pro zralejší, ochablou, oslabenou pleť bez života.
- Stimuluje vlasovou pokožku, posiluje vlasové folikuly a podporuje růst zdravých a pevných vlasů. Urychluje růst vlasů.

 

DOMÁCÍ RECEPTY S KÁVOU PRO KRÁSU

- kávový peeling: usazeninu z kávy, která vám zůstane na spodku v šálku či ve sběrníku kávovaru, můžete použít jako čistě přírodní peeling na pleť, tělo i vlasovou pokožku
- kávový zábal: smíchejte kávovou usazeninu s oblíbeným organickým olejem a přidejte pár kapek esenciálního oleje – celou směs aplikujte na problematické partie postižené celulitidou, pořádně vmasírujte a nechte působit například fixované ručníkem či fólií, následně omyjte
- kávový obklad: unavené a oteklé oči zbavíte ospalosti jednoduše kosmetickým tamponkem namočeným ve studené kávě, který na zavřená víčka položíte alespoň na 10 minut
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Caffeine's role in skincare
- Caffeine's mechanisms of action and its cosmetic use
- Caffeine Skin Care Benefits: All You Need to Know
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se