FOOD WASTE

FOOD WASTE

V současnosti se hodně pozornosti soustředí kolem plastů a plastového odpadu. Plast tvoří obrovské procento celosvětového odpadu, ale není to jediný odpad, který by měl poutat naši pozornost. Slyšeli jste už o FOOD WASTE? Je možné, že tento pojem neznáte, ale týká se většiny z nás. Tento pojem v krátkosti označuje plýtvání jídlem, o kterém se velmi málo mluví. Proč tomuto problému věnovat naši pozornost? Dočtete se níže.

Co vlastně je FOOD WASTE?

FOOD WASTE či plýtvání jídlem je dlouhodobý celosvětový problém dnešní společnosti, kdy se ocitne na skládce jako odpad, místo aby nasytilo lidi a plnilo svůj účel. Tento problém má sociální, ekologický, ale i ekonomický rozměr. Znepokojující je, že až třetina potravin končí jako odpad.


Proč jídlem plýtváme?

Důvody plýtvání jídlem mohou být různé v závislosti na tom, zda se jedná o rozvinutou nebo rozvojovou zemi. V zemi rozvinuté je plýtvání jídlem zejména ze strany obchodníků a spotřebitelů. Jídlo se často vyhazuje z důvodu zplesnivení nebo i zkažení, prošvihlého data spotřeby nebo minimální trvanlivosti, či špatný odhad navařeného množství jídla, a samozřejmě zaváží i nesprávné skladování potravin.
 
 

Proč je důležité věnovat se problému FOOD WASTE?

V první řadě je takové plýtvání potravinami neetické vůči těm, kteří trpí hlady. A co víc, tento negativní jev znehodnocuje cenné zdroje, které jsou využívány při výrobě potravin (voda, energie, práce, finance). Navíc potraviny, které končí na skládkách produkují CO2, a to nepříznivě přispívá i ke změně našeho klimatu.

- Více než 1/3 všech potravin vyrobených na celém světě jde do odpadu.
- Celosvětová roční hodnota odhozených potravin je 1 bilion dolarů a váží 1,3 miliardy tun.
- Téměř jedna miliarda hladovějících lidí na celém světě by mohla být krmena méně než čtvrtinou potravin, které jsou zbytečné v USA, Spojeném království a Evropě.
- Plocha větší než rozloha Číny se používá k pěstování potravin, které se nikdy nejí.
- 25% světové dodávky pitné vody se používá k pěstování potravin, které se nikdy nejí.
- Pokud by byl potravinový odpad zemí, byl by třetím největším producentem skleníkových plynů (po Číně a USA).
- Ve většině rozvinutých zemí se více než polovina veškerého potravinového odpadu uskutečňuje v domácnostech.
- Mezitím je potravinářský odpad na úrovni maloobchodních prodejen méně než 2 % celkového odpadu z potravin (i když v mnoha případech v rámci dodavatelského řetězce jsou za mnohé odpady z potravin přímo zodpovědné postupy supermarketů).

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Food Waste
- The problem of food waste
- Food Waste Facts


Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se