KOPŘIVA

KOPŘIVA

Nenahraditelná bylinka, na kterou po nečekaném setkání určitě nějakou dobu nezapomenete. To je dobře známá kopřiva, nebo lidově i kopřiva. Kopřiva je nesmírně nenáročná, roste v téměř všech nadmořských výškách, má ráda teplejší oblasti, ale uchytí se iv chladu, není náročná na půdu, vodu ani jakékoli ošetřování. Výborně se jí daří ve volné přírodě, kde v závislosti na druhu může dorůst až do výšky 1,5m. Často se s ní setkáváme na okraji lesů, na loukách, u potoků, bažin, ve stínu budov, vyrůstá iz chodníků a jako nevítanou návštěvu ji znají i zahrádkáři, pro které je plevelem.

NEBEZPEČNÉ SETKÁNÍ


Kopřiva nepatří zrovna k nejoblíbenějším bylinkám a to kvůli tomu, že při kontaktu s pokožkou způsobuje nepříjemné poprhlení. Jak je to ale možné? Celá rostlina kopřivy je totiž poseta drobnučkými chloupky. Pokud se jí lépe podíváte, tyto lze vidět i pouhým okem. Chloupky kopřivy obsahují směs tří chemikálií, které při kontaktu s kůží způsobují podráždění. Tyto chemikálie jsou histamin, acetylcholin a serotonin. Jejich kombinace má na svědomí dráždění, pálení, svědění, nejednou zarudnutí. U citlivých jedinců či alergiků dokonce otok nebo až šok. Proto není zcela vhodné sbírat kopřivu holýma rukama. Přestože si řeknete, že vás kopřiva nepálí, váš organismus může situaci vyhodnotit jinak.
 

KOPŘIVA JAKO LÉČIVÁ BYLINA

V našich podmínkách známe dva druhy kopřivy – kopřivu dvoudomou a kopřivu malou. Obě z nich řadíme mezi léčivé byliny. Liší se v zásadě především velikostí vzrůstu. Jak sám název napovídá, kopřiva malá dorůstá menších rozměrů, přibližně kolem 50cm. Na druhé straně kopřiva dvoudomá umí přerůst až do výšky 150cm.

Již v minulosti se kopřiva používala jako prostředek proti jedům a pálení. Paradoxně, staří léčitelé ji poprhleným lidem kázali vypít kopřivovou šťávu. A po poprhlení nebude ani stopy. Kopřiva je plná výživných látek, díky kterým má blahodárné účinky na lidské zdraví. V jejím nitru se nacházejí vitamíny C, B a provitamin A, jakož i minerály vápník, hořčík či železo. Rovněž obsahuje chlorofyl, kyselinu křemičitou, třísloviny, zlepšující imunitu a serotonin, což je hormon, který má v lidském těle důležitou roli - zajišťovat lepší náladu.

Dobře vědět: Své využití si kopřiva našla i při tkaní – přišlo se totiž na to, že tkaniny z ní jsou odolnější než ty z konopí, konkuruje i vlně, co se týká schopnosti hřátí a jemnosti zase bavlně.
 

LÉČIVÉ ÚČINKY KOPŘIVY

Natí kopřivy podpoříte látkovou přeměnu. Léčí močové cesty a kožní choroby. Ukázalo se, že nápomocná je i při krvetvorbě a anémii. Už naše babičky ji uctívali jako lék proti revmatu, skutečně působí nejen protizánětlivě, ale i protirevmaticky. Kopřiva pomůže unaveným lidem dostat se opět do formy, neboť organismus posílí. Vyplatí se používat ji v klimakteriu a při problémech s ním spojenými, ale také před porodem. Kořen působí protizánětlivě a při onemocnění prostaty se doporučuje užívat čaj z něj užívat dlouhodobě.

Působí protirakovinně, pomáhá při ateroskleróze, je účinným antirevmatik, upravuje metabolismus, upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cukru v krvi - vhodná je pro cukrovkáře, působí na kardiovaskulární systém, zlepšuje funkci jater a žlučníku - pomáhá detoxikačně se na podporu růstu vlasů a proti jejich vypadávání.

Při revmatu se přikládá na bolavé klouby, rovněž se přikládá na bolavá místa i při bolestech křížů a zánětech nervů na rukou a nohou, přičemž na všechny tyto problémy si můžete připravit i koupel z kopřivy, ale ponoření byste měli být jen po výšku srdce.

KOPŘIVA V KOSMETICE

Při vypadávání vlasů si odvarem z kopřivy myjte každý den vlasy. Mladou kopřivu is kořínky zalijte 40% lihem a nechte 14 dní macerovat, slijte a pijte jako tinkturu při problémech s játry, žlučníkem, vředech, nachlazení, vhodná je i pro venkovní použití na ekzémy, kuří oka a plíseň na nehtech nohou. Kopřivu můžete vyzkoušet k urychlení růstu vašich vlasů. V obchodech najdete různé kopřivové šampony či kúry, ale postačí vám i odvar, který získáte z lístků čerstvé nebo sušené kopřivy.

I pití kopřivového čaje údajně prospívá růstu vlasů, proto lze kopřivovou vlasovou kúru doplnit io popíjení kopřivového čaje, který vám pomůže i při nadměrném šedivění vlasů či problémech s lupy. Po takové kopřivové vlasové kúře by vám vlasy měly růst o něco rychleji a budou i krásně lesklé. Šťáva a obklady z kopřivy se velmi osvědčily při chronických problémech kůže, jako jsou ekzémy, vředy a akné. Kopřiva změkčuje pokožku, zvláčňuje ji a zklidňuje.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettle
- Biologically active components and health benefits of nettle seed oil
- 101 uses for stinging nettles

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se