ALERGIE - PATCH TEST

PATCH TEST – test snášenlivosti kosmetického výrobku pokožkou

Co je „Patch test“? Jak se tento test vlastně provádí, co jím sledujeme a proč bychom jej nikdy, ale opravdu nikdy neměli vynechat?

V současnosti je snad zázrak, pokud člověk netrpí jedinou alergií. Díky výdobytkům moderní doby, průmyslově zpracovávaným potravinám, extrémnímu znečištění ovzduší, které se projevuje už i mimo velká města a také díky změně klimatu jako takové a mnoha dalších faktorů se z nás, lidí, stávají přecitlivělé bytosti. Jen málo z nás si v kolotoči radostí i strastí každodenního života stíhá uvědomovat, s jakými různými vlivy přicházíme neustále do styku. Přitom nejen náš vnitřní organismus, ale také kůže, kterou vnímáme jakoby samozřejmě, se stává stále náchylnější k podráždění či dokonce rozvoju dermálních problémů a nemocí, včetně nepříjemných alergií. A právě proto je extrémně důležité sledovat a dbát nejen na to, co konzumujeme, ale také na množství a typ látek, se kterými naše kůže přichází do přímého styku. Ano, samozřejmostí je i správný výběr kosmetiky! Ale jak na to? V následujícím článku se podíváme nejen na to, co je to alergie, jak alergie vzniká, jaké se projevuje alergie a co je to kožní alergie, ale především na způsob provedení opatření, abychom se jakékoli kožní alergii ve spojitosti s kosmetikou dokázali vyhnout.

ALERGIE - co to je?


Alergie je v zásadě přehnanou reakcí organismu, konkrétně našeho imunitního systému, na různé externí podněty, které jsou za běžných okolností pro člověka neškodné. Alergická reakce nastává tehdy, když souhrou okolností náš imunitní systém vyhodnotí daný podnět jako nebezpečný a začne se vůči němu bránit. Alergie známe různé. Nejčastěji se vyskytují alergie na pyl, prach, roztoči, plísně, zvířecí srst, potravinové alergie, alergie na léky a léčiva a jiné.
 

ALERGIE - jak vzniká?

Alergická onemocnění vznikají kombinací faktorů dědičnosti a prostředí. Některé alergie tedy mohou být zakódovány v genech, řada z nich se však může objevit až v průběhu života. Máte-li tedy v rodině alergika, je možné, že se tyto alergie vyskytnou i u dalších členů. Zároveň se ale alergie může objevit iu jedince bez genetické predispozice. Bez ohledu na její původ či intenzitu projevů, žádnou alergii bychom neměli podceňovat a v případě podezření je na místě alergologické vyšetření a přijetí opatření. S alergií je při správné léčbě možné žít bez větších problémů, byť s některými omezeními. Avšak neléčená alergie může postupem času přerůst ve větší zdravotní problémy. Výzkumy například ukazují spojitosti mezi pylovými či prachovými alergiemi a rozvojem astmatických onemocnění. Také je známo, že alergie se zhoršují i přibývajícím věkem.
 

ALERGIE - jak se projevuje?


Příznaky alergie mohou být různé. Závisí především na konkrétním alergenu a soustavě či orgánu, který ovlivňuje. Obecně můžeme alergické projevy rozdělit následovně:

- Alergické reakce dýchacích cest: vodnatý výtok z nosu, kýchání, svědění sliznice nosohltanu, ucpávání nosu, bolesti hlavy, pocit ztíženého dýchání, hlavně při výdechu, pískání při dýchání, tlak na hrudi, kašel.
- Alergické reakce očí: slzení, vodnatý výtok z očních spojivek, pocit řezání, svědění očí, světloplachost.
- Alergické reakce trávicího traktu: křečovité bolesti břicha, „kroucení“ v břiše, průjem, nevolnost, zvracení.
- Alergické reakce kůže: výsyp, kopřivka, otok, svědění pokožky. Svědění (pruritus) patří mezi charakteristické projevy alergie, zprostředkuje jej látka histamin, která se uvolňuje v těle při alergické reakci.

K celkovým projevům alergické reakce se také často přidávají symptomy jako slabost, únava, ospalost, závrať, bolesti hlavy.

KOŽNÍ ALERGIE

Alergie kůže patří k hlavním důvodům návštěvy kožních lékařů a dermatologů. Mnoho jedinců trápí nejrůznější alergické projevy na kůži – od jemného zarudnutí, přes svědění, otoky, výsypy a vyrážky, až po pálení, dermatitidu a ekzém. Nejběžnějším problémem je kontaktní dermatitida, tedy alergická reakce, která vzniká z podnětu přímého kontaktu s alergenem – dráždivou látkou. Reakce organismu vzniká a na kůži se projeví zpravidla do 24, nejpozději však 48 hodin od kontaktu kůže s alergizující látkou. Ta může být různého původu. Problémy na kůži může způsobit šperk, prací prášek, roztoči, některé kovy jako například nikl, ale také kosmetika. Právě kosmetiku málokdo vnímá jako alergen, obzvlášť před tímto tématem zavírají oči lidé, kteří si oblíbili přírodní kosmetiku. Ve společnosti totiž stále existuje přesvědčení, že přírodní kosmetika je hypoalergenní, tedy neobsahuje alergeny, nevyvolává alergické reakce, je vhodná pro úplně každého bez rozdílu pohlaví, věku, typu pokožky či alergologických diagnóz. To je ovšem velký omyl.

ALERGENY V PŘÍRODNÍ KOSMETICE


Chceme či nechceme, pravda je taková, že velké množství alergenů má původ právě v přírodě. Logicky tak přírodní kosmetika může obsahovat alergizující látky, které se běžně vyskytují v surovinách používaných k její výrobě. Pokud trpíte alergií a víte o tom, pravděpodobně jste dostatečně obezřetní a „tomu svému“ alergenu se vyhýbáte i díky studiu složení jednotlivých potravin či výrobků, které nanášíte na pokožku. Opatrnosti však není nikdy dost a je pravda, že mnozí ani netušíme, jak může v různých obdobích na různé podněty reagovat naše pokožka. Jak tedy ověřit, zda je pro nás daný kosmetický výrobek opravdu vhodný, bezpečný a nevyvolá nám na kůži alergickou reakci? Jednoduše – odpovědí je poctivé provedení Patch testu.

PATCH TEST – alfa a omega nejen testování kosmetických výrobků

Množství kosmetických složek může mít na naši pokožku nepříznivý vliv. Nemluvíme přitom jen o známých nebezpečných složkách jako jsou sulfáty, silikony, parabeny, ropné deriváty, těžké kovy atd., ale také o zcela přirozených a běžně neškodných látkách, které mohou, ale nemusí vyvolávat alergické reakce. Určitě jste již slyšeli o tzv. Patch testu. Podívejme se společně na to, jaký je význam tohoto testu a jak jej správně provést.


PATCH TEST – co to vlastně je a jak jej správně provést?

Pokud jste již měli tu čest být testován na reakce na alergeny, pak pro vás Patch test nebude žádnou novinkou. Jak víme, při alergologických testech se na malou plošku kůže nanesou koncentrované alergizující látky a následně se sleduje, zda tyto jednotlivé látky vyvolají na pokožce jakoukoli reakci. V případě Patch testu postupujeme úplně stejně – malé množství kosmetického výrobku naneseme na plošku pokožky, ideální na zápěstí nebo předloktí. Zde necháme produkt působit minimálně 24 hodin, ideálně však až 48 hodin. Pokud se po této době na pokožce neobjeví žádná zvláštní reakce, výrobek je pro vás bezpečný a můžete jej bez obav používat podle doporučené aplikace. Pokud pokožka v místě nanesení produktu zčervená, svědí, pálí, oteče či jakkoli jinak projeví neklid, pravděpodobně je pro vás některá ze složek výrobku iritující a potenciálně pro vás představuje i alergen. V tomto případě pokožku opláchněte vlažnou vodou a výrobek v žádném případě nepoužívejte. Pokud reakce po testu přetrvává, nebo je pro vás obzvlášť znepokojující, rozhodně neváhejte a vyhledejte pomoc lékaře.

EXTRA TIP PRO EXTRA CITLIVÉ BYTOSTI

Pro všechny ty, které trápí extrémně přecitlivělá pokožka, je jistě velmi náročné najít výrobek, který by nejen prošel testem snášenlivosti pokožkou, ale navíc ještě plně vyhovoval potřebám pleti. Máme pro vás dvě zprávy, jak už to bývá, jednu horší, druhou lepší. Začneme tou horší, co vy na to?

ŠPATNÁ ZPRÁVA – Skutečně bezpečný výrobek, který zaručeně sedne vaší pleti či pokožce a nezpůsobí jim šarapatu, prostě neexistuje. K úspěšnému objevení vašeho kosmetického svatého grálu putuje vskutku klikatá cestička, na které se mnohdy spálíte a vaše pokožka dostane pořádně zabrat. Jedinou cestou je totiž zkoušet, zkoušet, zkoušet. To, že výrobek neobsahuje alergeny, nemusí totiž zákonitě znamenat, že vaší citlivé pleti prospěje. Potřeby vaší pleti jsou výjimečné, specifické a jen ona sama dokáže rozhodnout o tom, jestli se s daným produktem bude přátelit nebo ne. Objevení toho správného výrobku tedy může být nejen zdlouhavé, ale dokonce až vyčerpávající. Přejděme ale na tu dobrou zprávu:

DOBRÁ ZPRÁVA – Nekonečná cesta hledání toho pravého nemusí být finančně tak náročná, jak by se vám mohlo zdát. Právě pro vás jsou totiž naprosto ideální volbou vzorky. Nemáte jistotu, zda vám bude výrobek vyhovovat? Zda se neprojeví vaše alergie nebo nezopakuje předchozí nepříjemná zkušenost? Vsaďte na vzorky! Množství kosmetického výrobku ve vzorku je právě takové, jaké potřebujete k otestování produktu na vlastní kůži a zpozorování jeho vlastností, na jejichž základě se můžete, ale i nemusíte rozhodnout pro koupi plnohodnotného výrobku.

DOBRÁ ZPRÁVA Č.2 – Ne, nemusíte zanevřít na přírodní kosmetiku :) I v našem světě existují výrobky, které jsou vhodné pro citlivou pokožku. Které citlivou pokožku zklidní, pomohou nastartovat regeneraci, vyživí ji a zároveň jí poskytnou potřebnou ochranu.

 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Occurrence of Allergens in Cosmetics for Sensitive Skin
- The importance of patch testing skin care products
- Top 6 Reasons to Use Natural Skin Care Products

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se