NĚKOLIK TIPŮ PRO KRAJŠÍ BUDOUCNOST

NĚKOLIK TIPŮ PRO KRAJŠÍ BUDOUCNOST

V současnosti již téměř neexistuje surovina či produkt, který by nebyl v naší zemi dostupný. Díky rozšířenému vzájemnému obchodování mezi zeměmi ze všech koutů světa se už dnes ani naše děti nepozastavují nad příkazem macechy, která v pohádce O dvanácti měsíčcích poslala Marušku v zimě na jahody. Vždyť stačí zajet do nejbližšího supermarketu a jahody dovezené ze zemí s teplejším klimatem zde koupíme bez větších problémů. Rovněž si u štědrovečerního stolu můžeme dopřát lososa či tresku místo tradičního kapra a nemusíme více vystávat dlouhé řady před Tuzexem v naději, že než se dostaneme na řadu, zůstane pro nás a naše blízké alespoň pár sladkých mandarinek. Je skvělé nebýt ve svých potřebách a touhách omezován ročním obdobím či hranicemi státu. Nebo ne?

Globalizace nám v posledních desetiletích přinesla nespočet výhod. Kromě dostupnosti zahraničních či dokonce exotických druhů zboží je pro nás také mnohem snazší vycestovat a poznávat svět, navštívit nová místa či poznávat zajímavé kultury, o tom není pochyb. Přinesla pestrost nejen do našich kuchyní a cestovatelských plánů, ale v konečném důsledku i každodenních činností či zažitých zvyků a tradic.

Zkusme se však na to podívat z druhé strany. Častokrát se zamýšlíme nad tím, jak bychom dokázali fungovat ve světě, ve kterém nemáme všechny tyto možnosti. Odpověď je většinou jednoduchá - naprosto normální. Zkusme si přece vzpomenout na to, jak žili naši staří či prastaří rodiče. Možnosti naší generace jsou doslova neomezené. Máme nespočet výhod a právem je využíváme. Neuváženým jednáním a extrémně uspěchaným způsobem života však můžeme napáchat více škody než užitku, a to nejen sami sobě, ale i planetě, na které žijeme. Zkusme se na chvilku zamyslet a společně dbát na to, aby všechny naše možnosti mohly být využívány i generacemi po nás. Aby i další generace mohly obdivovat krásy Země, které jsou nám známé a také objevovat nové. Zkusme popřemýšlet, co bychom mohli my, jako jednotlivci, udělat pro to, abychom pro další generace zachovali planetu v co nejlepším zdraví. Inspiraci čerpáme z každodenního života a běžných činností, nad kterými se mnohdy ani nepozastavujeme. V následujících řádcích bychom se s Vámi rádi podělili o několik jednoduchých tipů, díky kterým může naší Zemi pomoci opravdu každý z nás :)
 

1. BERME SI PŘÍKLAD OD STARŠÍCH GENERACÍ


Naši prarodiče měli úžasné zahrádky, které jim díky jejich každodenní práci poskytovaly potravu po všechna roční období. Mnoha se dařilo tak dobře, že část úrody rozdávali rodině i blízkým, kteří neměli možnost vypěstovat si vlastní ovoce či zeleninu. Pokud jim přece jen něco zbylo navíc, bez problémů si plody zavařily a tak si plody svého úsilí vychutnávaly během celého roku. I my si můžeme vypěstovat alespoň základní suroviny sami. Jistě, mnoho času nazbyt vedle každodenních povinností nám často nezbývá, avšak v tom se od prarodičů nijak nelišíme. I oni měli své zaměstnání, děti, kterým věnovali každou volnou chvíli a také své záliby. Když se ale chce, všechno se dá. Vlastní zahrádka má neuvěřitelné výhody, už jen chuť a vůně domácích rajčat je zkrátka nesrovnatelná s těmi ze supermarketu. A právě na rajčatech je skvělé to, že nepotřebujete ani zahrádku a jednoduše si je vypěstujete i na balkoně!

2. VOLME KVALITNÍ A NADČASOVÉ KOUSKY


A to neplatí jen v oblečení, ale i při zařizování našich domovů. Oblečení nám díky tomu ve skříni vydrží mnoho let a to iv případě těch nejoblíbenějších šatů či kalhot. Upřednostňujme udržitelnou módu, dejme si záležet na tom, odkud naše oblečení pochází a vyhýbejme se tvz. fast fashion. I samotný nábytek se snažme vybírat z kvalitních přírodních materiálů, viděli jste už například nábytek vyrobený z recyklovaného dřeva? Samozřejmě, jak u oblečení, tak iv zařízení můžeme také upřednostnit lokální výrobce. Přece máme spoustu neuvěřitelně šikovných lidí, kteří dokáží vykouzlit krásné kousky, proč je tedy nepodpořit?
 

3. UPRODOSTŇUJME SEZONNÍ SUROVINY


Říká se, že stravovat se podle ročních období je obecně mnohem jednodušší. Slovensko je nejen krásná země, ale naštěstí nám poskytuje i různorodé přírodní zdroje. Pokud se nám tedy nepodaří na podzim vypěstovat dýně, kupme je na nejbližším trhu a uvařme si lahodnou krémovou polévku. Nejen, že je chuťově opravdu výborná, ale navíc nám poskytne přesně to, co v tomto podzimním období potřebujeme a to zásobu vitamínů, abychom před přicházející zimou posílili naši imunitu.

4. TŘÍĎME ODPAD


Všichni velmi dobře víme, že odpad bychom měli třídit a v ideálním případě i dělat vše pro to, abychom jej vytvářeli co nejméně. Ve většině domácností se však nějaký ten odpad přece jen nahromadí a tudíž se s ním snažme naložit tak, jak nejlépe umíme. Rostlinný a bioodpad kompostujme. Kompostovat se dá i v bytech a je to opravdu jednoduché a úžasně praktické! Jakýkoliv materiál, který dokážeme použít znovu, bez váhání využívejme tolikrát, kolik se dá. Pokud už doslouží, veškerý odpad pečlivě separujme a předávejme na sběrném dvoře, odkud je zodpovědně likvidován.



5. SNIŽUJME NAŠI UHLÍKOVOU STOPU


Podporou lokálních výrobců či pěstováním vlastní zeleniny, ale i opatrnými nákupními rozhodnutími a zodpovědným nakládáním s odpady naše možnosti ve snaze o snížení naší uhlíkové stopy zdaleka nekončí. Nepoužívejme například klasické spreje s obsahem škodlivých hnacích plynů, ale pokusme se je nahradit manuálními rozprašovači. Nechoďme do obchodu na konci ulice autem a pokud potřebujeme cestovat, vyzkoušejme alespoň v rámci města využít MHD.



6. DŮVĚRUJME, ALE PROVĚRUJME


Pokud nám opravdu záleží na tom, co nakupujeme, ověřme si původ našich oblíbených produktů a nenechme se zlákat klamavými reklamami. Mnozí výrobci ve světě i u nás využívají možnost vyrábět své produkty v zahraničí – nejčastěji v Číně. Zkusme si udělat malý test a při nejbližším nákupu se podívejme na etiketu, obal či štítek produktu o něco pozorněji, případně se na původ produktů zeptejme prodávajícího. Možná budeme překvapeni, kolik domácích i světových značek ve skutečnosti své produkty vyrábí ve velkých továrnách vzdálených tisíce kilometrů.
Samozřejmě i v tomto případě platí, že máme nekonečné možnosti. Vždy je jen na nás, co si vybereme a zda vezmeme v úvahu i vedlejší efekt našich rozhodnutí. Pokud se nám však všem podaří začlenit do svých životů jen několik málo, nazvěme to „staronových“ zvyků, už tehdy pomůžeme nejen sami sobě, Slovensku, naší přírodě a ekonomice, ale v globálním pojetí i celé Zemi. Buďme inspirací pro své okolí, ačkoli se zdá, že ozdravení Země je během na dlouhé tratě, opravdu každý maličký krůček se počítá a posouvá nás všechny o něco blíže k cílové rovince. A pokud se budeme opravdu snažit, možná děti našich dětí, nebo jejich děti, budou jednou pohádku o dvanácti měsíčcích vnímat úplně stejně, jako jsme ji jako děti vnímali my sami.

 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- How can I Protect the Climate?
- 10 Reasons Buying Local is Great for You and the Planet
- Reduce, Reuse, Recycle
 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se