RÝŽOVÝ OLEJ

RÝŽOVÝ OLEJ

Smýšleli jste se někdy nad tím, jaké tajemství se skrývá za krásou japonských žen? Jak je vlastně možné, že jejich překrásná světlá pleť tak září? Zdá se, jako by ani neměly vrásky ao kožních problémech by se dozvídaly jen z jiných krajů. Pojďme se společně podívat na jeden z jejich největších pokladů v péči o tělo, pleť, vlasy i celkové zdraví. Rýžový olej lze nazvat i přírodním zázrakem. Ať už se rozhodnete zařadit jej do svého jídelníčku nebo kosmetických rituálů, určitě neuděláte krok vedle.

CO JE TO RÝŽOVÝ OLEJ

Rýže je jednou z nejznámějších obilovin a přitom zároveň i přírodní antioxidant. Známá a oblíbená příloha k hlavním jídlům ve slovenských kuchyních má však i jiné využití. Věděli jste, že z ní máme také olej? Rýžový olej se získává z rýžových otrub, které se nacházejí mezi rýžovou slupkou a jádrem. Základní složkou rýžového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny (46% kyseliny olejové, 36% linolové a 1% linolenové). Složení mastných kyselin, vitamínů a minerálů je naprosto unikátní. Bohatý je také na vitamín E, který působí jako přírodní antioxidant a reguluje tvorbu volných radikálů v těle. Výborný je také jako prevence proti vzniku srdečně cévních chorob. Vnitřní užívání rýžového oleje je přínosné například také pro snížení krevního cholesterolu a LDL cholesterolu, který je škodlivý a zvyšuje zdraví prospěšný HDL cholesterol.
 
OCHRANNÉ VLASTNOSTI RÝŽOVÉHO OLEJE

Podle některých zdrojů rýžový olej dokonce zachytí ultrafialové záření a brání mu proniknout do kůže. Z tohoto důvodu se používá také při výrobě ochranných krémů proti slunečnímu záření, avšak nelze se spolehnout, že by nás rýžový olej sám o sobě ochránil před UV zářením. V zásadě, má-li přírodní olej přirozené schopnosti blokovat sluneční záření, hodnota či účinnost těchto schopností je jen velmi malá a rozhodně nenahradí poctivý krémek s dostatečným SPF.


RÝŽOVÝ OLEJ V KUCHYNI

V kuchyni je oblíbeným olejem. Má delikátní chuť a je vhodný pro dlouhé vaření i smažení. Téměř všechny asijské restaurace mají v nabídce jídla smažená na rýžovém oleji. Použití rýžového oleje je výhodné iz ekonomického hlediska, neboť v procesu vaření je jeho spotřeba o 20% nižší než u jiných rostlinných olejů. Jemně rýžová, nevýrazná až neutrální chuť se světle hnědou barvou je pro rýžový olej typická. Díky ní neovlivňuje chuť připravovaných pokrmů. Protože má vyšší bod připálení a nízkou přilnavost, je vhodný i ke smažení. Lze jej použít i na pečení, pro studenou kuchyni, pro přípravu salátů a dresinků, jejichž chuť jemně doladí.
 

RÝŽOVÝ OLEJ V KOSMETICE


Tak, jak je oblíbený v kuchyni, tak je také v kosmetice. Rýžový olej je považován za tajemství krásné pleti a vlasů asijských žen, zejména Japonek, které jej zvyknou aplikovat na pleť i vlasy. Má vliv na růst vlasů a také se využívá v péči o řasy a obočí. Zábaly s rýžovým olejem jsou vynikající pro zlepšení stavu tenkých a poškozených vlasů.

Přírodní antioxidanty prodlužují mladistvost pokožky - je to vynikající hydratační, dobře vyživující a ochranný prostředek pro všechny druhy pleti, vhodný je i pro tu nejcitlivější. Je hypoalergenní, snadno se vstřebává a neucpává póry - je vhodný i pro mastnou pleť. Napomáhá k regeneraci pokožky a zabraňuje vzniku vrásek, zvyšuje pevnost a pružnost pokožky. Použít jej můžete také péči o dětskou pokožku. Japonský rýžový olej se používá k čištění pleti a ke zmírnění tvorby vrásek v okolí očí. Dobře odstraňuje make-up. Zlepšuje strukturu pleti, je jemný a ideální pro čištění a hydrataci pleti. Považuje se za prostředek, který působí preventivně proti poškození pokožky způsobenému slunečním zářením. Ideální je pro pleť postiženou psoriázou, dermatitidou, růží, ekzémem, svědící suchou pokožkou a jako prevence vzniku akné.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 9 Surprising Benefits of Rice Bran Oil
- Rice Bran Oil: Benefits, Nutritional Value and Uses
- Applications of rice bran oil








Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se